Saturday 14 November 2020

KETAM MASAK SUP

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • Ketam (dibersihkan)
  • 1/2 inci halia (dikisar/diketuk)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 ulas bawang merah (dikisar)
  • 1/2 bawang besar (dihiris)
  • Sedikit lada putih (dikisar-tak letak pun tak mengapa)
  • Sedikit daun sup dan daun bawang (dihiris)
  • Sedikit bawang goreng
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Air secukupnya untuk kuah
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan kisar sehingga garing.
  • Kemudian masukkan air biarkan meNdidih seketika.Masukkan pula ketam yang sudah dibersihkan.
  • Kemudian tambahkan air lagi sehingga ketam-ketam tu tenggelam. (kuah boleh diperlebihkan untuk dihirup).
  • Kemudian masukkan garam dan sedikit serbuk perasa dan biarkan mendidih dan biarkan kulit ketam bertukar warna menjadi kemerahan sehingga masak menyeluruh. Bila dah masak boleh la padamkan api.
  • Semasa dihidang, taburkan dengan hirisan daun bawang dan bawang goring jika berkenaan

KETAM MASAK SAMBAL POWER

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 4 ekor ketam
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 tangkai cili akar – mayang
  • 1 ½ sudu besar gula
  • ½ sudu kecil garam
  • Sedikit air
  • Daun selasih
  • Minyak

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Goreng dahulu ketam sehingga masak.
  • Tumiskan cili kisar dan bawang putih, masukkan sedikit air dan serbuk kari,sos tiram, gula, garam dan cili akar.
  • Tumis sehingga naik minyak, masukkan ketam dan daun selasih.
  • Siap untuk dihidangkan.

KETAM MASAK SAMBAL

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 3 ekor ketam nipah
  • 30 batang cili kering
  • 2 biji bawang besar
  • 2 biji bawang putih
  • 1 batang serai
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 4 cawan air
  • Daun sup sebagai hiasan

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Satukan cili kering, bawang besar, bawang putih, serai & masukkan 2 cawan air.. Kisar sehingga hancur & halus..
  • Panaskan minyak dan masukkan campuran cili kedalam kuali. Masak hingga separa naik minyak dabn masukkan ketam.
  • Renehkan ketam tu sehingga naik minyak Bila sambal dah naik minyak, masukkan garam & gula secukup rasa, kacau hingga sebati.
  • Tutup api & siap untuk dihidang..

KETAM BUTTER TELUR MASIN

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 3 ekor ketam
  • 2 biji telur masin
  • 3 sudu besar butter
  • 1/4 - 1/2 cawan susu cair
  • 2 tangkai daun kari
  • 3 ulas bawang putih
  • 2-3 biji cili padi - hiris
  • Sedikit garam dan gula

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Belah ketam kepada dua atau empat bahagian.Cuci bersih.
  • Rebus telur masin. Kemudian keluarkan isinya dan hancurkan.
  • Panaskan butter, tumis bawang, cili dan daun kari hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan susu cair. Dan masukkan sekali ketam.
  • Tutup kuali supaya ketam masak sepenuhnya. Sesekali balik2kan supaya masak sekata.
  • Apabila kuah hampir kering, masukkan telur masin dan gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Garam jangan banyak sbb telur dah masin.
  • Keringkan sebentar dan matikan api. (hana tinggalkan sedikit gravy) Angkat dan hidangkan.

KETAM MASAK TUMIS CILI

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 3 ekor ketam
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 4 ulas cili padi
  • 2 batang serai
  • Sedikit minyak
  • Sedikit garam

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak..tumis bawang besar yang dipotong dadu..bawang putih..halia yang telah dihiris. Dah wangi..masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan serai yang telah dititik. Tumis..masukkan sos cili..sos tiram..sos ikan dan kicap manis. Kacau hingga sebati.
  • Masukkan ketam. Kacau hingga sebati..kalau agak kering..masukkan sedikit air. Masukkan daun limau purut.
  • Masukkan sedikit garam kacau sebati. Ketam dah masak..taburkan dengan hirisan cili padi dan daun limau purut. Siap.

KETAM MASAK SOK

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • Ketam
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Tomato
  • Sos Cili
  • Sos Tiram
  • Garam Secukup rasa
  • Timun ( sebagai hiasan)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Gorengkan ketam dan toskan
  • Tumiskan bawang merah,bawang putih,Sos Cili,Sos Tiram,tomato dan garam secukup rasa..
  • Boleh gaulkan Si ketam bersama bahan tumis itu. curahkan sahaja tumisan itu diatas ketam yang sudah digoreng Siap..Makan dengan nasi panas pun sedap

KETAM KARI MAMAK

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 2 ekor ketam - kerat 2
  • 2 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 biji tomato - dadu
  • 3 sudu besar serbuk kari ketam/ikan, bancuh dengan sedikit air - maz guna faiza
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis (fennel) - tumbuk sikit
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam - tumbuk kasar sikit
  • 1 kayu manis , 1 kuntum bunga lawang, 2 kuntum bunga cengkih, 2 biji buah pelaga (4 sekawan)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu besar daun ketumbar cincang
  • garam gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka
  • minyak sayur secukupnya untuk menumis

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Tumbuk bahan *.
  • Panaskan ninyak secukupnya, masukkan bahan tumbuk ,daun kari dan rempah 4 sekawan. Tumis biar wangi, masukkan bahan rempah serbuk dan tumis seketika.
  • Masukkan serbuk kari, kacau sebati dan tumis biar pecah minyak dengan api sederhana. Kemudian masukkan tomato dan daun ketumbar.
  • Tumis sambil tambah air 3-4 sudu, kemudian tumis lagi dan ulang cara ni 3-4x biar rempah benar-benar masak.
  • Masukkan air dalam 1 cawan, perasa dengan sedikit bahan perasa, masukkan ketam dan balik-balikkan biar sebati. Tutup periuk sekejap biar ketam keluarkan airnya dan berwap.
  • Balik sekali sekala dan perasa secukup rasa, padamkan api bila ketam dan masak. Taburkan sedikit daun ketumbar jika suka.

KETAM MASAK KARI

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 2 ekor ketam dibersihkan dan dibelah 2
  • 3 sudu bsr rempah kari ikan
  • 2 sudu bsr rempah kari daging 
  • 1 sudu teh halba
  • 1 sudu teh biji sawi
  • 5 tangkai daun kari
  • 4 cwn santan dari sebiji kelapa
  • 1 sudu teh kicap manis
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit air 
  • sedikit minyak utk menumis

 

BAHAN HIRIS

  • 5 ulas bwg kecil
  • 4 ulas bwg putih
  • 1 inci halia

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak  dan masukkan halba dan biji sawi.Add bhn hiris biar naik bau.Kacau rata.
  • Bila bahan tumis dah naik bau masukkan rempah kari. kacau rata dan masukkan sedikit air serta daun kari.kacau lagi.biar bahan tumis pecah minyak.
  • masukan air asam jawa serta ketam.gaul rata ketam hingga sebati dengan bahan rempah.Tutup permukaan periuk dgn penuntup periuk.
  • Bila ketam dah berubah warna kemerahan addkan santan.Kalau santan terlalu pekat masukkan sedikit air. Kacau rata Biar santan mereneh dan memekat.
  • Bila kuah dah memekat addkan sedikit kicap manis.serta garam.Imbangi rasanya..kacau rata  dan bolehlah dihidangkan.

Friday 13 November 2020

KETAM NIPAH MASAK BERLADA

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • Ketam Nipah dibersihkan (Boleh juga dikerat 2 atau 1 ekor)
  • Pes cili (4 sudu)
  • Bawang merah (4 ulas)
  • Bawang putih (1 ulas)
  • Bawang besar dipotong ulat (1/2 biji)
  • Air asam jawa (secukupnya)
  • Garam (secukup rasa)
  • Gula (secukup rasa)
  • Minyak untuk menumis (secukupnya)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Tumis bawang putih (diketuk) hingga wangi, diikuti dengan bawang merah (dipotong halus).
  • Masukkan pes cili. Kacau hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau sebati.
  • Masukkan bawang besar. Biar hingga bawang besar layu. Barulah masukkan ketam dan air asam jawa. Kacau sebati.
  • Tutup kuali supaya ketam masak sekata. Kacau hingga pecah minyak sebelum dihidang

KETAM NIPAH MASAK MERAH PECAH TELUR

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

 

BAHAN-BAHAN

  • Ketam nipah dalam 2 ekor (banyak ikut suka, dibersihkan)
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Halia
  • Sos cili secukupnya
  • Telur 1 biji (kalau telur kecil boleh la guna 2 biji, pukul)
  • Minyak untuk menumis
  • Air
  • Garam, gula dan serbuk perasa

CARA PENYEDIAAN

  • Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat. Kuantiti semua bahan agak-agak. Ikut kuantiti ketam. Saya buat macam itu la.
  • Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  • Masukkan sos cili dan air. Kalau 5 ketam sederhana besar, masukkanlah 5 atau 6 sudu besar sos cili itu. Air agak separas ketam.
  • Bagi mendidih kemudian boleh masukkan ketam. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa.
  • Bagi mendidih lagi baru masukkan telur yang telah dipukul tadi. Masak 2 hingga 3 minit lagi, boleh dihidang

KETAM NIPAH MASAK TIGA RASA

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 3 ekor ketam nipah- bersihkan, umur garam dan kunyit

 

BAHAN LAIN

  • 5 Ulas Bawang Putih - Ditumbuk Asing
  • 3 Ulas Bawang Merah - Ditumbuk Asing
  • 2" Halia - Dimayang Halus
  • 6 Biji Cili Padi - Dihiris Nipis (Terpulang Pada Tahap Kepedasan Memasing La Ya...)
  • Garam
  • Gula
  • 1/2 Cawan Air
  • Daun Limau Purut

 

BAHAN SOS

  • 3 sdm sos cili
  • 3 sdm sos tomato
  • 2 sdm sos tiram

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak.Goreng ketam tadi dan ketepikan.
  • Keluarkan Minyak Dalam Kuali Sedikit Utk Menumis.
  • Masukkan Cili Padi Hiris Dan Goreng Sedikit Layu.
  • Masukkan Bahan Lain Seperti Bawang Putih,Halia Dan Bawang Merah Yang Telah
  • Ditumbuk.Tumis Sehingga Kekuningan Dan Agak Garing.
  • Masukkan Bahan Sos.Tambah Air.Kacau Sehingga Kuah Masak Dan Mesra.Masukkan Garam Dan Gula. Masakkan Juga Bahan2 Untuk Kaler2 Tadi
  • Sekiranya Hendakkan Kuah Yang Agak Pekat,Boleh Dibancuh Dgn Sedikit Air Dan Campuran Tepung Jagung.
  • Tutup Api Dan Curahkan Di Atas Ketam Tadi

KETAM NIPAH MASAK SOS CILI

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 4 ekor ketam bakau
  • 3 s/b minyak masak
  • 3 s/besar sos cili
  • 6 s/b sos tomato
  • 1 cawan air
  • 1 s/k garam
  • 1 s/b gula
  • 1/2 cawan nenas - jika suka [dipotong dadu]
  • 2 biji tomato [dibelah]
  • 1 biji telur [pukul sikit]
  • 1 pokok daun bawang [mayang 1 inci]
  • Cili Kering/Cili Merah

 

BAHAN HIRIS

  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar

 

CARA PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
  • Masukkan air, sos cili, sos tomato dan ketam. Biarkan mendideh.
  • Masukkan garam dan gula sedikit.
  • Masukkan telur dan kacau sikit. Biarkan mendidih.
  • Masukkan buah tomato dan nenas dan kacau rata.
  • Bila dah nampak pekat masukkan daun bawang dan angkat. Masukkan dalam pinggan besar

KETAM NIPAH MASAK SAMBAL

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

4 Ekor Ketam Nipah ( Salut Dengan Telur Dan Garam, Lepas Tu Goreng Kejap)

4 Daun Limau Purut

2 Sudu Sos Cili

1 Sudu Sos Tiram

Garam

Gula

Minyak Untuk Menumis

 

BAHAN KISAR :

1/2 halia

10-15 tangkai cili kering

6-7 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

 

PROSES PENYEDIAAN

Goreng ketam yang dah bersalut dengan telur tu kejap je bagi ketam nampak kekuningan. Siap goreng, masuk dalam pinggan letak tepi dulu.

Guna minyak yang sama, tumiskan bahan tumis sampai naik bau .

Masukkan sos cili , sos tiram dan daun limau purut. Kacau

Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Akhir sekali, masukkan ketam dan kacau. Biarkan sekejap biar semua sebati . Siap!

KETAM NIPAH MASAK TELUR MASIN

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • Ketam Bakau 4-5 ekor
  • Sedikit kunyit serbuk
  • 1/4 sudu teh garam
  • 3 biji kuning telur masin yang telah direbus, lenyekkan sampai hancur
  • Sikit putih telur masin yang telah direbus tadi dalam setengah biji, lenyek hancur sekali dengan kuning telur
  • cili padi ikut suka
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan susu sejat
  • 3-4 sudu butter

 

PROSE PENYEDIAAN

  • Hancurkan telur masin dulu
  • Ketam dibuang kulit kerasnya, cuci bersih dan toskan. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata.
  • Panaskan minyak dan goreng garing dan badan ketam mesti terendam.
  • Keluarkan minyak dari menggoreng tadi, tinggalkan sedikit, anggaran 1 sudu teh. Masukkan butter dan biar butter cair.
  • Tumis daun kari sampai naik bau, masukkan cili padi tadi. Kacau rata dan masak hingga layu.
  • Masukkan kuning dan putih telur masin, kacau rata dan tuang susu sejat. Masak hingga berbuih dan masukkan ketam goreng, gaul rata dan kecilkan api.
  • Masukkan garam. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api.Masukkan cili giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
  • Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi, agak-agaklah kuah nak banyak mana ye.
  • Kacau hingga rata, masukkan asam keping, gula dan garam.
  • Akhir sekali masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut. Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk. Siap

KETAM NIPAH MASAK PEDAS

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 3 ekor Ketam Bakau
  • 1 Batang Serai
  • Daun limau purut 10 keping
  • Daun Ketumbar Segenggam
  • Cili api, suka hati banyak mana
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Halia
  • Asam Keping 1 (besar)
  • Serbuk Kari 2 Sudu
  • -Cili Giling 3 Sudu
  • Paste Cili Thai 2 Sudu
  • Gula & Garam sedikit

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Bersihkan ketam, rebus dahulu, buang apa yang tak patut, dan potong 2.
  • Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti
  • Dalam Periuk/kuali, panaskan minyak, masukkan Bawang Merah, -Bawang Putih, Halia, Serai hingga naik bau
  • Masukkan cili giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
  • Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi, agak-agaklah kuah nak banyak mana ye.
  • Kacau hingga rata, masukkan asam keping, gula dan garam.
  • Akhir sekali masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
  • Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk. Siap

KETAM NIPAH MASAK GORENG CILI

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 4 ekor ketam
  • 10 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 3 sudu sos cili
  • 2 sudu sos tiram
  • Garam
  • Gula

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Bersihkan ketam. Ketam dibelah dua. Gaul rata dengan kunyit dan garam. Panaskan minyak. Goreng ketam sehingga garing. Angkat dan toskan.
  • Rendam cili kering dengan air panas. Kemudian kisarkan cili kering sehingga halus.
  • Bawang besar dipotong kasar.
  • Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar. Kacau sehingga masak.
  • Masukkan cili kering yang dikisar tadi. Gaul sehingga pecah minyak.
  • Masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau
 

KETAM MASAK LEMAK CILI API

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m


BAHAN-BAHAN

  • 3 ekor bakau ketam segar
  • 1 batang serai, dititik
  • 1 helai daun kunyit, carikkan
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 keping asam gelugor

 

BAHAN KISAR HALUS:

  • 5 biji cili api
  • 2 biji cili merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • Secubit belacan

 

CARA PENYEDIAAN

  • Bersihkan ketam, dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.
  • Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. Kemudian masukkan pati santan. Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.
  • Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak berketul. Masukkan asam keping, serai dan daun kunyit.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendi

KERANG KIMA MASAK KUNING PEDAS

Kima (Tridacna spp.)) adalah sejenis moluska dwicangkerang gergasi yang banyak terdapat di pinggir laut. Kima adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan tetapi, tidak seenak kerangan yang lain. Terdapat sekurang-kurangnya 10 spesies kima. Tridacna gigas (Kima Gergasi} yang mampu membesar sehingga 1.4 meter panjang dan mencapai berat 230 kilogram. Pada masa kini kimasukar ditemui di negara Asia Tenggara berikutan penangkapan secara berleluasa oleh nelayan asing dan tempatan. Ini kerana kerana dagingnya boleh dimakan dan cengkerangnya pula banyak digunakan dalam pembuatan barangan kraf tangan.

BAHAN-BAHAN

  • 1 Isi  Kg Kima
  • Bawang Merah 6biji
  • Bawang Putih 5biji,
  • Halia 1inci
  • Kunyit 2inci(Serbuk Kunyit Pun Bleh)
  • 2 Batang Serai
  • 2helai Daun Limau Purut
  • Sedikit Asam Jawa
  • Garam,Gula Dan Cukup Rasa..Ikut Kesesuaian Masing2
  • 1 Biji Bawang Besar
  • 3 Cili Besar.

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Sediakan kima yg da siap potong
  • Tumis kesemua bahan2 tumis tadi
  • Bila dah naik bau,blehlah masukkn kima..dan bahan2 penambah rasa
  • Bila kima dah masak,,barulah masukkan bawang besar dan cili besar
  • Selesai..blehlah dihidangkan

KEKAPIS @ SHELL MASAK HALIA

Kekapis atau juga dikenali sebagai kapis, ialah moluska bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan digunakan sebagai bahan makanan. Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling selamat untuk dimakan secara mentah. Racun, bakteria, dan virus cenderung terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses penapisan air laut oleh cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis ini biasanya tidak dijumpai atau mengecut

BAHAN-BAHAN :

  • 150 gm isi kekapis  -. Angkat dan toskan.
  • 100 gm halia - dihiris
  • 1 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih } dihiris
  • 20 biji cili padi
  • 2 biji limau nipis - ambil jus
  • 1 biji tomato
  • 50 gm sos tiram
  • Garam dan gula

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Tumis bahan hiris.
  • Masukkan air, sos tiram, perasa dan kekapis
  • Masukkan jus limau dan lokan. Gaulkan bersama

KEKAPIS MASAK SAMBAL

Kekapis atau juga dikenali sebagai kapis, ialah moluska bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan digunakan sebagai bahan makanan. Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling selamat untuk dimakan secara mentah. Racun, bakteria, dan virus cenderung terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses penapisan air laut oleh cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis ini biasanya tidak dijumpai atau mengecut

BAHAN-BAHAN

  • 500gm kg kekapis
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 batang serai, dititik
  • 2 helai daun limau purut, dicarik kasar
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak
  • daun ketumbar, hiris kasar

 

BAHAN KISAR

  • 4 biji cili merah
  • 4-5 biji cili padi
  • 1/2 inci halia
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih

 

CARA MASAK

  • Basuh kekapis dan rendam seketika untuk keluarkan sisa kotor. Bilas dengan air dan toskan.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga wangi.Masukkan serai, sos tiram, sos ikan dan air asam jawa.
  • Masukkan kekapis dan limau purut, kacau bersama baham tumis dengan sekata. Tambahkan sedikit air supaya berkuah dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Angkat dan taburkan daun ketumbar