Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
- 3 ekor Ketam Bakau
- 1 Batang Serai
- Daun limau purut 10 keping
- Daun Ketumbar Segenggam
- Cili api, suka hati banyak mana
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Halia
- Asam Keping 1 (besar)
- Serbuk Kari 2 Sudu
- -Cili Giling 3 Sudu
- Paste Cili Thai 2 Sudu
- Gula & Garam sedikit
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan ketam, rebus dahulu, buang apa yang tak patut, dan potong 2.
- Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti
- Dalam Periuk/kuali, panaskan minyak, masukkan Bawang Merah, -Bawang Putih, Halia, Serai hingga naik bau
- Masukkan cili giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
- Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi, agak-agaklah kuah nak banyak mana ye.
- Kacau hingga rata, masukkan asam keping, gula dan garam.
- Akhir sekali masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
- Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk. Siap
No comments:
Post a Comment