Monday 27 May 2019

GULAI LOKAN


BAHAN BAHAN
300gm isi lokan (dicuci & toskan)
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit (disiat)
2 inci halia (dititik)
2 biji cili merah
6 biji cili padi (jika ingin pedas boleh tambah)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
300ml pati santan
700ml santan cair
Sedikit kunyit serbuk
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA
Lokan di Masukkan ke dalam periuk.

Bawang merah, bawang putih, cili padi & cili merah dikisar halus bersama sedikit santan cair. Tuangkan ke dalam periuk.

Masukkan baki santan cair, serai, daun kunyit dan halia. Kacau perlahan dengan api sederhana. Gaul rata dan masak hingga kerang masak. Kemudian tuangkan pati santan. Tambah garam secukup rasa.

Kacau selalu dan perlahan. Rasa dan jika ok, padamkan api..boleh juga tambah kacang panjang

KAHANGA MASAK BAWANG PUTIH


BAHAN BAHAN
300gm isi kahanga
1 biji bawang besar ditumbuk halus
1 biji cili besar ditumbuk halus
4 ulas bawang putih ditumbuk halus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos bawang putih
1 biji telur dikucai
1/2 sudu teh air perahan lemon
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis

CARA PENYEDIAAN
Tumis semua bahan yang ditumbuk halus tadi sehingga naik bau wangi.

Kemudian masukkan ketam dan semua bahan kecuali telur.

Masak dalam anggaran 5 minit kemudian masukkan telur dan gaul sekata sehingga ketam agak masak.




KAMBING MASAK KICAP


 BAHAN BAHAN
1kg daging kambing | dipotong nipis
50ml kicap pekat manis
20ml kicap masin
1 keping gula melaka
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan serbuk cili
1 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh pes asam jawa
1 batang cili hijau | dibelah empat
1liter air atau secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak secukupnya

BAHAN KISAR:
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
4cm halia

BAHAN REMPAH TUMIS:
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis

CARA MEMASAK:
1. Rebus daging di dalam periuk tekanan untuk mempercepatkan proses melembutkan daging. Air rebusan disimpan.

2. Panaskan minyak, tumis rempah penumis dan bahan kisar hingga wangi.

3. Kemudian masukkan daging, air rebusan serbuk lada hitam, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, jintan putih, asam jawa, gula melaka, kicap manis, kicap masin.

4. Masaklah sehingga air separuh kering kemudian masukkan cili hijau.

5. Masak lagi sehingga air betul-betul kering. Tutupkan api dan sedia dihidang.

RESEPI DAGING KAMBING MASAK MERAH



BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing, dipotong mengikut suka
2 batang lobak merah, dipotong mengikut suka
1 tin kecil puri tomato
1 tin kacang pis, untuk tabur
2 biji bawang besar, ditumbuk halus dan asingkan
6 biji tomato, dipotong bulat
1 tin susu cair
1 tin kecil minyak sapi
Garam secukupnya
Daun sup

BAHAN KISAR
1 camca sedang ketumbar
1 camca teh jintan putih
10 tangkai cili merah

BAHAN-BAHAN TUMIS:
Cengkih
Pelaga
Kulit kayu manis

BAHAN-BAHAN PERAP, DIGILING:
1 labu bawang putih
3 sm halia

CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali.

2. Masukkan bahan-bahan tumis, jintan, ketumbar, bawang besar, cili merah, puri tomato serta daging yang diperap bersama bahan-bahan perap. Masak hingga daging empuk.

3. Masukkan lobak merah, susu cair, tomato dan garam.   Kacau hingga rata.

4. Apabila masak taburkan daun sup dan kacang pis. Selamat Menjamu Selera

RENDANG LANDAK


BAHAN BAHAN (BLENDER)
15tangkai cili kering(potong,rebus,blender dgn sedikit mnyak tnpa air)
10 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
1/2 ibu jari lengkuas
4 batang serai(hiris halus)

BAHAN UTAMA
Daging/ayam tua/arnab/itik(3kg)
4 keping asam keping
1/2 gula melaka(bg saiz yg sebesar tapak tangan.potong 2)
1 botol kerisik
1 kotak sederhana santan kelapa
2 helai daun kunyit hiris nipis2
segengam daun limau purut hiris nipis
perasa

CARA MASAK
Panaskan kuali dengan minyak masak dan masukkan bahan blender td.

Masukkan sekali Asam Keping dan gula melaka. Tumis hingga pecah minyak.

masukkan kerisik, Bahan Utama ,santan,hirisan daun kunyit dan hirisan daun limau serta perasa. Gaul sampai kering semua bahan dalam tu.

rasa semula dan hidangkan.


LANDAK MASAK KICAP


BAHAN-BAHAN
250 gram daging landak
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos cili
3-4 sudu besar kicap manis
Sedikit cuka
1 biji bawang besar - hiris
4 tangkai cili padi - atau cili hijau dan merah
Daun bawang/daun sup/daun ketumbar

BAHAN TUMIS:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai - ketuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

CARA CARA:
Daging dipotong seperti kiub. Daging kemudiannya dilumur garam dan serbuk kunyit. Ketepikan. Sementara itu, boleh sediakan bahan bahan lain.

Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris. Masukkan sekali bunga lawang dan kayu manis serta serai. Tumis sehingga wangi.


Masukkan cili kering kisar dan kacau rata sehingga cili garing. Masukkan daging dan kacau rata.

Masukkan sedikit air dan biarkan daging sehingga empuk. Jika belum empuk, boleh tambah air.

Setelah daging empuk, masukkan sos cili, kicap manis dan cuka. Biarkan kuah mendidih lama lama supaya ianya sebati dengan air daging. Nota: masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.

Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dihiris, cili padi atau cili besar hijau dan merah. Sebelum dihidangkan, tabur dengan daun bawang atau daun saderi.

LANDAK MASAK MERAH


BAHAN-BAHAN
500 gm daging Landak  dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah hingga lembut
1 biji bawang besar ~ di hiris
1 biji capsicum hijau ~ di potong
1 cm halia ~ di ketuk
2 ulas bawang putih ~ di ketuk
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa

HIASAN
daun sup
daun bawang
kacang buncis

CARA PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum. Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram

2. Jika terlalu kering tambahkan air rebusan daging. Perasakan dengan garam

3. Masukkan daging rebus dan biarkan merenih dan kuah sedikit pekat

4. Akhir sekali masukkan capsicum, kacang buncis, daun sup dan daun bawang
Angkat dan sedia dihidangkan

LANDAK MASAK KUNYIT


BAHAN-BAHAN
Daging landak (dipotong dan dibersihkan)
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
Kulit kayu manis
Serbuk kunyit
Cili merah (dihiris)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

CARA MASAK
Panaskan minyak.Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan kulit kayu manis, Masukkan serbuk kunyit, Masukkan daging.Kacau seketika.

Masukkan air secukupnya... Nak kuah lebih, masukkan lebih banyak air.Masak hingga daging empuk.Masukkan garam secukup rasa.

Masukkan hirisan cili merah.Kalau ada bawang besar boleh masukkan sekali, tapi saya tak masukkan sebab takda. Kacau rata.

bolehlah diangkat dan dihidangkan.

KERABU MAGGI UDANG


BAHAN-BAHAN
1 paket mi segera  dicelur dan ditoskan
1 biji tomato dipotong dadu
2 biji cili merah  dihiris
Segenggam daun ketumbar  dicincang
6 ekor udang segar  dicelur
2 sudu teh pes tomyam
1 biji jus limau nipis
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Satukan pes tomyam, jus limau nipi, garam dan gula. Bancuh sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan tomato, cili merah dan daun ketumbar.  Kacau rata.
3. Seterusnya masukkan mi segera dan udang  yang telah dicelur. Gaul hingga semua bahan mesra.
4. Sedia untuk dinikmati.

KERABU SOTONG


BAHAN-BAHAN
3 ekor sotong
1/2 biji bawang besar - hiris
1/2 biji tomato - hiris
4 biji cili api - hiris
1 tangkai daun ketumbar - hiris
1 batang serai - hiris
2 bij bawang putih - ketuk
1@2 biji limau kasturi - perah buang biji
1 sudu sos ikan (kalau ada)
1 paket suhun
Gula, garam - secukupnya

CARA MASAK
1. Rebus sotong dan suhun sebentar.  Agak-agak dah masak, tos dan ketepikan.

2. Dalam bekas lain, campurkan air limau kasturi, sos ikan dan bawang putih. Rasakan dengan gula dan garam ikut selera anda.

3. Campur semua bahan-bahan yang dah dihiris halus dengan kesemua bahan-bahan tadi termasuk sotong dan suhun. Siap.

RESEPI KUPANG MASAK HALIA


BAHAN BAHAN
1kg kupang(dibersihkan dahulu)
serbuk halia zapa
serbuk bawang merah zapa
serbuk putih zapa
4-6 biji cili padi(diketuk)
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1/3 sudu kecil serbuk kunyit zapa
garam(sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin)

CARA MEMASAK
1. Tumis serbuk halia,bawang merah,bawang putih(bancuh halia,bawang merah,bawang putih dengan air dahulu),cili padi

2. Kemudian masukkan sos tiram,kicap manis,serbuk kunyit zapa dan garam(sedikit sahaja)

3. Akhir sekali masukkan kupang dan kacau sebati,tutup dan biarkan selama 15 minit. Siap