BAHAN BAHAN
300gm isi lokan (dicuci & toskan)
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit (disiat)
2 inci halia (dititik)
2 biji cili merah
6 biji cili padi (jika ingin pedas boleh tambah)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
300ml pati santan
700ml santan cair
Sedikit kunyit serbuk
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
Lokan di Masukkan ke dalam periuk.
Bawang merah, bawang putih, cili padi & cili merah dikisar
halus bersama sedikit santan cair. Tuangkan ke dalam periuk.
Masukkan baki santan cair, serai, daun kunyit dan halia. Kacau
perlahan dengan api sederhana. Gaul rata dan masak hingga kerang masak. Kemudian
tuangkan pati santan. Tambah garam secukup rasa.
Kacau selalu dan perlahan. Rasa dan jika ok, padamkan api..boleh
juga tambah kacang panjang