Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.
BAHAN-BAHAN:
- Nangka muda - dipotong dadu
- 4 ulas bawang putih - dihiris nipis
- 3 biji bawang besar - dimayang
- 1 kg daging
- 3 batang serai -dititik
- 10 helai daun kari
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 5 sudu besar rempah kari
- 3 cm halia
- 1 liter santan
- Bahan tumisan - bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga
- garam dan gula secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kecuali santan,daging dan nangka muda sehingga terbit bau.
- Kemudian,masukkan daging dan tumiskan sebentar.
- Masukkan santan dan biarkan mendidih.
- Akhir sekali,masukkan nangka muda dan masak hingga daging empuk.
- Perlahankan api dan biarkan seketika sebelum diangkat.