Sunday 10 October 2021

RESEPI GULAI DAGING DENGAN NANGKA

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • Nangka muda - dipotong dadu
  • 4 ulas bawang putih - dihiris nipis
  • 3 biji bawang besar - dimayang
  • 1 kg daging
  • 3 batang serai -dititik
  • 10 helai daun kari
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 5 sudu besar rempah kari
  • 3 cm halia
  • 1 liter santan
  • Bahan tumisan - bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga
  • garam dan gula secukupnya

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kecuali santan,daging dan nangka muda sehingga terbit bau.
  2. Kemudian,masukkan daging dan tumiskan sebentar.
  3. Masukkan santan dan biarkan mendidih.
  4. Akhir sekali,masukkan nangka muda dan masak hingga daging empuk.
  5. Perlahankan api dan biarkan seketika sebelum diangkat.

RESEPI GULAI DAGING DENGAN TULANG

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg daging/tulang lembu/kambing
  • sedikit tepung gandum
  • 3 sudu cili mesin
  • * 1 labu bawang besar
  • * 3 ulas bawang merah
  • * 5 ulas bawang putih ~ semua bahan * diblend halus
  • * 1in halia
  • *3 hirisan lengkuas
  • 4 sudu besar rempah gulai daging/kawah
  • 3/4 cawan santan fresh/pekat
  • 2 bj ubi kentang
  • air secukupnya
  • nisan/gula melaka
  • 2 sudu besar kerisik
  • air asam jawa
  • 2 helai daun pandan ~ disimpul
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 bj buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • Minyak

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tulang/daging lembu atau kambing diperap dgn tepung gandum yg dibancuh dgn sedikit air. Biarkan 5 - 10 minit dan bersihkan. Toskan. (ni petua utk menghilangkan bau hamis kambing)
  2. Masukkan tulang/daging tadi kedalam periuk dan isikan dgn air melebihi sedikit dr paras daging.
  3. Masaklah sehingga 1/2 empuk. Ketepikan.
  4. Dalam periuk lain, panaskan minyak dan tumis rempah 4 beradik td (kayu manis, cengkih, buah pelaga dan bunga lawang) bersama daun pandan hingga wangi.
  5. Masukkan cili mesin dan goreng hingga pecah minyak dan masukkan bahan blend.
  6. Kacau dan masukkan sedikit air. Kacau lagi hingga garing sedikit dan masukkan rempah gulai serta 1/2 cawan air (boleh ambil air dr rebusan daging/tulang td).
  7. Goreng hingga pecah minyak baru la masukkan daging/tulang.
  8. Gaulkan hingga rempah sebati dgn daging/tulang. Biarkan lebih kurang 10 minit.
  9. Masukkan kesemua air rebusan td dan juga ubi kentang.
  10. Masaklah hingga mendidih dan baru la dimasukkan santan fresh/pekat.
  11. Bila kuah mendidih, masukkan air asam jawa, garam, nisan/gula melaka dan kerisik.
  12. Kalau nak masukkan 1/2 kiub pati ayam/daging pun boleh, utk menyedapkan lg rasa lauk ni. Jgn lupa mengacau ya, nanti santan naik kepala.
  13. Kalau nampak kuah agak pekat dan tak pecah minyak, boleh lah dimasukkan 1 cawan air panas mendidih ke dalam kuah. Dengan cara ni, kuah akan jd cair balik dan akan pecah minyak.
  14. Masaklah hingga daging dan ubi kentang empuk (tulang memang takkan empuk kan) dan kepekatan kuah yg disukai. Nak pekat lg, tambahkan masa memasak.

RESEPI GULAI DAGING BATANG PISANG

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 500 g daging - dipotong kiub. Lagi sedap kalau yang ada lemak-lemak sikit.
  • 1/2 kg empulur batang pisang - dipotong 1 inci panjang dan dibuang tali-talinya, terus rendam dalam air untuk mengelakkan ia jadi lebam. (Orang tua2 kata, seelok2nya guna batang pisang hutan atau batang pisang awak)
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • 1 sudu makan kesrisik
  • 1 peket kecil rempah kari daging
  • 2 pelepah daun kari

 

BAHAN TUMBUK:

  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan daun kari dan rempah kari yang sudah dicampurkan sedikit kepala santan hingga menjadi pes. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging, gaul rata dan masak hingga keluar air daging.
  4. Masukkan santan, air, batang pisang dan kerisik. Gaul rata dan biarkan masak hingga daging empuk.
  5. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Masak lagi sebentar. Sedia untuk dihidangkan.

RESEPI GULAI DAGING DENGAN REBUNG

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan. Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • Daging – dibersih dan dihiris
  • Bawang merah – ditumbuk
  • Bawang putih – ditumbuk
  • Halia – ditumbuk
  • Rempah daging babas dicampur dengan sedikit air
  • Cili kisar
  • Kerisik
  • Pati santan
  • Asam keping/air asam jawa
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Rebung – dihiris, kemudian rebus dengan sedikit garam. Rebus hingga lembut dan toskan.

BAHAN TUMIS:

  • Bawang merah – dihiris
  • Bawang putih – dihiris
  • Halia – dihiris
  • Rempah 4 sekawan serba sedikit
  • Daun kari

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan bahan tumis, tumis sehingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan bahan tumbuk bersama serbuk kari, kerisik dan cili kisar. Masak sampai agak pecah minyak.
  3. Masukkan daging, gaul bersama rempah, gaul bagi rata dan biarkan seketika.
  4. Masukkan pati santan, asam keping dan air secukupnya, kacau rata. Masak sampai daging empuk, masa ni bolehlah dimasukkan rebung sekali.
  5. Perasakan dengan garam dan secukup rasa. Tunggu hingga kuah pekat, siap. Saya masak main agak-agak jer takde sukatan. 

RESEPI GULAI DAGING CINCANG

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • Daging lembu cincang tempatan setengah kg (direbus hingga empuk)
  • # bawang merah besar(bawang India) 2 labu
  • # halia 1 setengah inci
  • # bawang putih 2 ulas
  • # cili kering 5 tangkai direndam, dibersihkan
  • rempah 4 sekawan(kulit kayu manis +++)
  • santan dari setengah biji kelapa kering air.. airnya nak guna)
  • asam keping 1
  • garam secukup rasa
  • manisan/gula melaka secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis


PROSES PENYEDIAAN

  1. bahan bertanda # dimesin sekali
  2. Tumiskan rempah 4 sekawan diikuti dengan bahan yang dimesin. Dikacau-kacau sebentar sebelum dimasukkan rempah gulai yang telah dijadikan pes(campur sedikit air masak)
  3. Biarkan rempah betul2 masak... guna api kecil, jangan sampai hangit... kalu hangit...habis.. dah tak sedap gulai, hilang wanginya..
  4. Kemudian masukkan daging bersekali dengan air rebusannya. Kacau-kacau biar bersalut dengan rempah di dalam periuk.
  5. Masukkan asam keping diikuti dengan santan. Godek2kan santan dan air rebusan daging biar bercampur.
  6. Biarkan gulai masak dengan menggunakan api kecil. Kacau perlahan
  7. Akhir sekali perasakan dengan garam dan manisan.

RESEPI GULAI DAGING KAMBING

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 kg daging kambing 
  • 1 biji kentang
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • Kayu manis, bunga lawang, pelaga
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sdb rempah kari daging
  • 1 senduk kecil santan
  • 1 sdb tomato puree
  • 1 sdm kerisik
  • Gula perang, garam, perasa
  • Sehelai pandan

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panas minyak. Masuk daun pandan untuk dapat bau wangi. Kemudian masuk kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan daun kari.
  2. Kemudian masuk bahan kisar(bawang besar, bawang putih dan halia). Kacau hingga naik bau dan keperangan.
  3. Masuk rempah kari, kambing dan kentang. Kecilkan api. Kacau sesekali hingga pecah minyak dan kentang serta kambing lembut dan cukup masak.
  4. Masuk santan, gula perang, garam, perasa, kerisik. Kacau perlahan hingga pecah minyak sekali lagi.
  5. Tutup api. Siap untuk dihidang.

RESEPI GULAI DAGING TETEL

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm daging tetel (direbus hingga lembut)
  • ubi kentang Dipotong  4
  • 1bungkus rempah kari daging ( saya guna rempah Babas)
  • 2 mangkuk santan (santan pekat 1, santan cair 1)
  • garam secukup rasa
  • sedikit air rebusan daging
  • minyak untuk menumis

 

BAHAN TUMBUK:

  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih

 

BAHAN TUMIS:

  • 2 ulas bawang merah - dimayang
  • 1 ulas bawang putih - dimayang
  • 1 inci halia - dimayang
  • 1 tangkai daun kari
  • Bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Perapkan daging tetel dgn rempah kari, air rebusan daging dan bahan tumbuk.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan.
  3. Masukkan daging yg telah diperap dan ubi kentang. Kacau rata.
  4. Apabila kentang dah empuk, dan masakan dah naik minyak, masukkan santan dan garam secukup rasa.
  5. Masak dgn api yg perlahan sehingga santan mendidih lebih kurang 5 minit.
  6. Siap bolehlah dihidangkan

RESEPI GULAI UDANG DENGAN PEGAGA

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:
  • 1 ikat pucuk pegaga
  • udang besar 1/2 kg
  • bawang merah
  • bawang putih
  • serai,garam,kunyit
  • santan cair
  • santan pekat
  • asam keping
  • tomato 2 biji (belah 2 atau 4)
  • cili merah 1 ulas (hiris panjang)
  • cili api

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Bersihkan pucuk pegaga dan tos(buang akar kalau x suka)
  2. Udang dibuang kepala dan ekor sahaja.
  3. Bersih dan toskan udang.
  4. Tumbuk cili api bersama bawang merah dan bawang putih.
  5. Jerang santan cair bersama bahan tumbuk.
  6. Bubuh garam,kunyit,asam keping dan serai.
  7. Masak kuahnya dahulu.
  8. Setelah menggelegak,masukkan pucuk pegaga.
  9. Kacau dan masukkan pula udang.
  10. Masukkan santan pekat,tomato dan cili merah.
  11. Rasa garamnya dan angkat 5/8 minit kemudian.

 

RESEPI GULAI UDANG DENGAN PETAI

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 400gram udang saiz besar ( buang janggut dan gunting sedikit ekornya)
  • 3 papan petai ( buangkan kulit putihnye dan petai dibelah dua)
  • 2 batang serai – dibelah dua ataupun dititik
  • 8 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh ditambah)
  • 2 cawan santan+1 cawan air
  • 1 keping asam gelugor
  • sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk
  • sedikit garam

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kisar halus ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat, kemudian curahkan ke dalam periuk dan masukkan serai yang telah dititik tadi, kacau sebentar.
  2. Selepas itu masukkan 2 cawan santan, dan 1 cawan air, masa ni guna api perlahan, dan kacau selalu, setelah kuah agak mendidih baru masukkan petai, masak sehingga petai betul-betul empuk, selepas itu baru masukkan udang, jangan masak udang terlalu lama, sesuaikan rasa, masukkan garam.
  3. Setelah udang masak, angkat dan sedia untuk dihidangkan panas-panas bersama nasi putih, selamat mencuba.

RESEPI GULAI UDANG DENGAN UBI KELEDEK

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • Udang (saiz sederhana)- ikut banyak mana yg kita perlukan
  • 1 biji ubi keledek (saiz sederhana dah cukup)
  • 1 biji tomato di belah empat
  • 4 kcg panjang dipotong lebih kurang 2 inci
  • 1/4 cawan santan (kalau nak lebih lemak boleh lebihkan santan)
  • sikit garam
  • satu sudu teh gula pasir
  • 1 keping asam gelugor

 

BAHAN TUMIS

  • 4 ulas bwg merah dimayang
  • 2 ulas bwg putih dirincik halus
  • Sikit halia, kulit kayu manis,bunga cengkih/lawang dan daun kari.
  • 2 sudu besar rempah daging

 

PROSES PENYEDIAAN

Tumis dulu semua bahan-bahan yang telah dikisar /tumbuk

  1. Kemudian masukkan rempah daging ( 2 sudu besar) yang telah dicampur air  dan juga ubi keledek yang dipotong kecil. Biarkan sampai pecah minyak.
  2. Setelah itu baru dimasukkan santan  dan masak lagi sehingga keledek tadi empuk.
  3. Bila dah empuk, baru masukkan udang,garam dan sedikit gula (gula dlm 1 sudu teh).
  4. Biarkan lagi sehingga mendidih. Jangan biarkan sampai udang terlebih masak. Hilang manisnya.
  5. Kemudian masukkan sekeping asam keping dan kacang panjang yang telah dipotong.
  6. Biarkan dalam 2 minit dan sekarang dah boleh diangkat dan dihidangkan.

RESEPI GULAI UDANG DENGAN PUCUK UBI

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 300 gram udang
  • 1 ikat pucuk ubi
  • 12 biji cili api (merah+hijau)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 200 ml santan pekat
  • 100 ml air
  • 1 keping Asam gelugor
  • Sedikit garam

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumbuk dahulu cili api bersama kunyit
  2. Masukkan santan dan air.. Kemudian masukkan bahan tumbuk..kacau rata..
  3. Masukkan serai dan udang.. Kacau sekejap.. Agak udang separuh masak.. Boleh masukkan pucuk ubi.
  4. Letakkan asam Gelugor.. Perasakan.. Kacau lagi sampai udang dan pucuk ubi masak.. Kemudian siap

RESEPI GULAI UDANG DENGAN PETAI

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 500 gram udang sederhana besar
  • 6 papan petai
  • 4 sudu rempah kari daging
  • 1/2 cawan santan sederhana cair
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 biji bawang besar

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Potong petai kasar kasar, saya potong setiap 3 ulas. Dan bersihkan udang.
  2. Kisar rempah kari bersama sedikit air dan sebiji bawang besar sehingga halus.
  3. Hiris bawang putih dan bawang merah. Tumis kan bersama daun kari sehingga naik wangi dan sedikit perang. Kemudian masukkan rempah dan tumiskan sehingga pecah minyak.
  4. Apabila rempah pecah minyak, masukkan sedikit air untuk dptkan sedikit kuah.
  5. Biar sehingga kuah menggelegak. Masukkan pula udang dan petai. Perasakan dgn garam. Akhir sekali masukkan santan.
  6. Dh pun siap resepi gulai petai bersama udang. Selamat mencuba

RESEPI GULAI UDANG DENGAN KACANG PANJANG

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 300g udang 
  • 7 tangkai kacang panjang (hiris serong 2cm)
  • 1 tangkai cili merah (hiris serong)
  • 2 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 labu bawang besar saiz kecil (kisar)
  • 1cm halia (kisar)
  • 2 Tbsp serbuk kari daging
  • 1 kotak santan KARA
  • 500ml air @ 2 gelas
  • 1 keping asam gelugur
  • minyak untuk menumis
  • garam bukit/gula

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan secukupnya minyak di dalam periuk.
  2. Tumis bahan kisar sehingga wangi
  3. Masukkan serbuk kari. gaul rata dan tambahkan sedikit air. Tumis sehingga rempah terbit minyak.
  4. Tuangkan santan kotak kacau sebati dan masak sehingga mendidih.
  5. Masukkan udang yang telah dibersihkan dan juga 2 gelas air gaul dan biarkan seketika
  6. setelah kuah mendidih tambahkan asam keping, kacang panjang dan juga cili hiris
  7. tambahkan garam dan juga gula mengikut citarasa setelah sayur lembut bolehlah dimatikan api dan sedia dihidangkan.

RESEPI GULAI UDANG DENGAN NENAS

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 300 gm udang
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sdb rempah kari
  • 1/2 cawan santan
  • 1/6 biji nenas
  • 1 tangkai daun kari
  • Garam secukup rasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan
  2. Tumis bawang yang telah dikisar bersama daun kari. Biar hingga naik bau dan keperangan.
  3. Masukkan rempah yang telah dicampur sedikit air. Biar hingga mendidih. Kemudian masukkan nenas dan santan. Kacau manja hingga pecah minyak.
  4. Masukkan udang dan garam serta perasa jika suka. Kacau sebati. Biar hingga cukup masak. Tutup api. Siap untuk dihidang.

RESEPI GULAI UDANG GALAH

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

4-5 ekor udang galah saiz besar @ apa saiz

3 ulas bawang merah *

2 inci lengkuas *

1 inci kunyit *

1-2 biji cili merah *

1 asam keping

2-2 1/2 cawan santan

kacang buncis/panjang secukupnya

sedikit garam dan gula @ aji jika suka

 

PROSES PENYEDIAAN

Kisar lumat bahan bertanda * dengan sedikit santan. 2.

Satukan semua bahan kecuali udang dan bahan perasa, masak hingga mendidih sambil dikacau selalu. Kemudian masukkan udang dan perasa secukup rasa. 3.

Masak sekejap biar udang masak.

RESEPI GULAI KEPALA IKAN SENANGIN

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ketul kepala ikan senangin - kalau kepala kecil boleh guna 2/3 kepala ikan
  • 1 bungkus rempah kari
  • 1 biji bwg besar hiris
  • 4 ulas bwg putih hiris
  • Sedikit daun kari
  • 1 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil kfc halba campur
  • Sedikit air asam jawa
  • Tomato dan bendi secukupnya
  • 1/4 santan pekat
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan.Tumis bahan hiris dan halba campur,minyak biar lebih sedikit baru gulai cantik elok.Slowkan api.Masuk rempah kari,cili kering kisar dan serbuk jintan manis.Kacau rata.
  2. Terus masuk 1 gelas air serta air asam jawa sekali. Masak hingga pecah minyak.Biar masak slow dengan api sederhana.
  3. Masak rempah sampai pekat dan pecah minyak. Masuk santan dan air utk kuah.Kuah jangan terlalu cair ya,biar sedang2 pekat.Biar mendidih,masuk kepala ikan,bendi dan tomato.
  4. Tutup masak sekejap,kalihkan biar masak samarata.Kalih slow2 supaya tidak hancur.Agak dah masak tutup api dapur. Rasa apa yg kurang,tambah apa yang patut.
  5. Siap,selamat mencuba.

RESEPI GULAI KEPALA IKAN KERAPU

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ketul kepala ikan kerapu - kalau kepala kecil boleh guna 2/3 kepala ikan
  • 1 bungkus rempah kari
  • 1 biji bwg besar hiris
  • 4 ulas bwg putih hiris
  • Sedikit daun kari
  • 1 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil kfc halba campur
  • Sedikit air asam jawa
  • Tomato dan bendi secukupnya
  • 1/4 santan pekat
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan.Tumis bahan hiris dan halba campur,minyak biar lebih sedikit baru gulai cantik elok.Slowkan api.Masuk rempah kari,cili kering kisar dan serbuk jintan manis.Kacau rata.
  2. Terus masuk 1 gelas air serta air asam jawa sekali. Masak hingga pecah minyak.Biar masak slow dengan api sederhana.
  3. Masak rempah sampai pekat dan pecah minyak. Masuk santan dan air utk kuah.Kuah jangan terlalu cair ya,biar sedang2 pekat.Biar mendidih,masuk kepala ikan,bendi dan tomato.
  4. Tutup masak sekejap,kalihkan biar masak samarata.Kacau slow supaya tidak hancur.Agak dah masak tutup api dapur. Rasa apa yg kurang,tambah apa yang patut.
  5. Siap,selamat mencuba.

RESEPI GULAI KEPALA IKAN NYOK

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ketul kepala ikan nyok - kalau kepala kecil boleh guna 2/3 kepala ikan
  • 1 bungkus rempah kari
  • 1 biji bwg besar hiris
  • 4 ulas bwg putih hiris
  • Sedikit daun kari
  • 1 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil kfc halba campur
  • Sedikit air asam jawa
  • Tomato dan bendi secukupnya
  • 1/4 santan pekat
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan.Tumis bahan hiris dan halba campur,minyak biar lebih sedikit baru gulai cantik elok.Slowkan api.Masuk rempah kari,cili kering kisar dan serbuk jintan manis.Kacau rata.
  2. Terus masuk 1 gelas air serta air asam jawa sekali. Masak hingga pecah minyak.Biar masak slow dengan api sederhana.
  3. Masak rempah sampai pekat dan pecah minyak. Masuk santan dan air utk kuah.Kuah jangan terlalu cair ya,biar sedang2 pekat.Biar mendidih,masuk kepala ikan,bendi dan tomato.
  4. Tutup masak sekejap,kalihkan biar masak samarata.Kacau slow supaya tidak hancur.Agak dah masak tutup api dapur. Rasa apa yg kurang,tambah apa yang patut.
  5. Siap,selamat mencuba.

RESEPI GULAI IKAN MAYONG

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan. Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 500 gram ikan Mayong - potong siang dan bersihkan
  • 1 bungkus rempah kari
  • 1 biji bwg besar hiris
  • 4 ulas bwg putih hiris
  • Sedikit daun kari
  • 1 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil kfc halba campur
  • Sedikit air asam jawa
  • Tomato dan bendi secukupnya
  • 1/4 santan pekat
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan.Tumis bahan hiris dan halba campur,minyak biar lebih sedikit baru gulai cantik elok.Slowkan api.Masuk rempah kari,cili kering kisar dan serbuk jintan manis.Kacau rata.
  2. Terus masuk 1 gelas air serta air asam jawa sekali. Masak hingga pecah minyak.Biar masak slow dengan api sederhana.
  3. Masak rempah sampai pekat dan pecah minyak. Masuk santan dan air utk kuah.Kuah jangan terlalu cair ya,biar sedang2 pekat.Biar mendidih,masukkan ikan,bendi dan tomato.
  4. Tutup masak sekejap,kalihkan biar masak samarata.Kacau slow supaya tidak hancur.Agak dah masak tutup api dapur. Rasa apa yg kurang,tambah apa yang patut.
  5. Siap,selamat mencuba.

RESEPI GULAI KEPALA IKAN MAYONG

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan. Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ketul kepala ikan Mayong - kalau kepala kecil boleh guna 2/3 kepala ikan
  • 1 bungkus rempah kari
  • 1 biji bwg besar hiris
  • 4 ulas bwg putih hiris
  • Sedikit daun kari
  • 1 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil kfc halba campur
  • Sedikit air asam jawa
  • Tomato dan bendi secukupnya
  • 1/4 santan pekat
  • Air secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan.Tumis bahan hiris dan halba campur,minyak biar lebih sedikit baru gulai cantik elok.Slowkan api.Masuk rempah kari,cili kering kisar dan serbuk jintan manis.Kacau rata.
  2. Terus masuk 1 gelas air serta air asam jawa sekali. Masak hingga pecah minyak.Biar masak slow dengan api sederhana.
  3. Masak rempah sampai pekat dan pecah minyak. Masuk santan dan air utk kuah.Kuah jangan terlalu cair ya,biar sedang2 pekat.Biar mendidih,masuk kepala ikan,bendi dan tomato.
  4. Tutup masak sekejap,kalihkan biar masak samarata.Kacau slow supaya tidak hancur.Agak dah masak tutup api dapur. Rasa apa yg kurang,tambah apa yang patut.
  5. Siap,selamat mencuba.