Sunday, 10 October 2021

RESEPI GULAI UDANG DENGAN UBI KELEDEK

Gulai atau masak lemak ialah masakan mengandungi daging, ikan dan sebagainya berbumbu kaya rempah antara lain kunyit, ketumbar, lada, lengkuas, halia, cili merah, bawang merah, bawang putih, adas, pala, serai, kayu manis dan jintan yang dihaluskan, dicampur, kemudian dimasak dalam santan.[ Masakan ini diperkenalkan orang-orang Minangkabau yang merantau dari Sumatera Barat dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei. Gulai biasanya disajikan bersama nasi panas, akan tetapi terdapat beberapa resipi seperti gulai kambing dapat dihidangkan bersama roti canai.

BAHAN-BAHAN:

  • Udang (saiz sederhana)- ikut banyak mana yg kita perlukan
  • 1 biji ubi keledek (saiz sederhana dah cukup)
  • 1 biji tomato di belah empat
  • 4 kcg panjang dipotong lebih kurang 2 inci
  • 1/4 cawan santan (kalau nak lebih lemak boleh lebihkan santan)
  • sikit garam
  • satu sudu teh gula pasir
  • 1 keping asam gelugor

 

BAHAN TUMIS

  • 4 ulas bwg merah dimayang
  • 2 ulas bwg putih dirincik halus
  • Sikit halia, kulit kayu manis,bunga cengkih/lawang dan daun kari.
  • 2 sudu besar rempah daging

 

PROSES PENYEDIAAN

Tumis dulu semua bahan-bahan yang telah dikisar /tumbuk

  1. Kemudian masukkan rempah daging ( 2 sudu besar) yang telah dicampur air  dan juga ubi keledek yang dipotong kecil. Biarkan sampai pecah minyak.
  2. Setelah itu baru dimasukkan santan  dan masak lagi sehingga keledek tadi empuk.
  3. Bila dah empuk, baru masukkan udang,garam dan sedikit gula (gula dlm 1 sudu teh).
  4. Biarkan lagi sehingga mendidih. Jangan biarkan sampai udang terlebih masak. Hilang manisnya.
  5. Kemudian masukkan sekeping asam keping dan kacang panjang yang telah dipotong.
  6. Biarkan dalam 2 minit dan sekarang dah boleh diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment