Saturday, 28 November 2020

RESEPI IKAN KELI MASAK LEMAK

Ikan Keli Kayu, Clarias batrachus, adalah spesies ikan air tawar yang mampu bernafas di darat dan terdapat kebanyakannya di Asia Tenggara.Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Ikan Kucing Berjalan, dan dinamakan kerana ia bermisai seperti kucing dan keupayaannya untuk "berjalan" merentasi tanah kering, bagi mencari makanan atau persekitaran yang sesuai. Sungguhpun ia tidak sebenarnya berjalan sebagaimana haiwan berkaki empat atau berkaki dua, ia memiliki keupayaan untuk menggunakan ridipnya (“pectoral fin”) bagi mengekalkan dirinya tegak dan mengelidik seperti pergerakan ular.

 

Ikan Keli Kayu memiliki tubuh yang memanjang dengan kepala bertulang, lebar, leper dengan mulut yang luas. Ikan Keli kayu memiliki empat pasang taji yang panjang dan agak keras. They possess four pairs of long, rather stiff barbels. Ikan Keli Kayu biasanya aktif pada waktu malam (“nocturnal”), memiliki organ pernafasan tambahan di atas ingsang (seperti ikan labyrinth) bagi membolehkan ia bernafas di udara. Ia mampu hidup dalam bentuk ini dan bergerak selagi ia kekal lembabt.Ikan ini biasanya tinggal dalam air tenang dan sering kali air kolam bertakung di dalam kolam, paya, anak sungai, dan sungai, sawah padi atau kolam sementara yang mungkin kering. Apabila ini berlaku, kemahirannya berjalan menjadi penting untuk bergerak kesumber air yang lain.

BAHAN BAHAN

  • 2 ekor ikan keli
  • serbuk kunyit
  • 2 cm kunyit *
  • 10 biji cili api (kalau suka pedas boleh pakai cili api kaler merah)*
  • 300 ml air
  • 3/4 kotak kecil santan
  • 2 batang serai (ketuk)
  • 1 keping asam keping
  • garam
  • gula
  • 1 helai daun kunyit (siat)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Gaulkan ikan keli yang dah dicuci bersih dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng dalam minyak yang banyak hingga ikan keli agak garing.  Angkat dan toskan.
  • Tumbuk halus bahan bertanda * dan tuang dalam kuali atau periuk yang lebar.  Masukkan air, serai, daun kunyit dan biarkan hingga mendidih.
  • Masukkan santan, asam keping, garam dan gula.
  • Akhir sekali masukkan ikan keli yang siap digoreng dan biarkan mereneh sebentar.  Sedia dihidang!


IKAN KELI MASAK KECUR

Ikan Keli Kayu, Clarias batrachus, adalah spesies ikan air tawar yang mampu bernafas di darat dan terdapat kebanyakannya di Asia Tenggara.Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Ikan Kucing Berjalan, dan dinamakan kerana ia bermisai seperti kucing dan keupayaannya untuk "berjalan" merentasi tanah kering, bagi mencari makanan atau persekitaran yang sesuai. Sungguhpun ia tidak sebenarnya berjalan sebagaimana haiwan berkaki empat atau berkaki dua, ia memiliki keupayaan untuk menggunakan ridipnya (“pectoral fin”) bagi mengekalkan dirinya tegak dan mengelidik seperti pergerakan ular.

Ikan Keli Kayu memiliki tubuh yang memanjang dengan kepala bertulang, lebar, leper dengan mulut yang luas. Ikan Keli kayu memiliki empat pasang taji yang panjang dan agak keras. They possess four pairs of long, rather stiff barbels. Ikan Keli Kayu biasanya aktif pada waktu malam (“nocturnal”), memiliki organ pernafasan tambahan di atas ingsang (seperti ikan labyrinth) bagi membolehkan ia bernafas di udara. Ia mampu hidup dalam bentuk ini dan bergerak selagi ia kekal lembabt.Ikan ini biasanya tinggal dalam air tenang dan sering kali air kolam bertakung di dalam kolam, paya, anak sungai, dan sungai, sawah padi atau kolam sementara yang mungkin kering. Apabila ini berlaku, kemahirannya berjalan menjadi penting untuk bergerak kesumber air yang lain.

BAHAN BAHAN

  • Sekilo ikan keli
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 17 biji cili padi
  • 2 pokok cekur
  • 1 inchi belacan
  • Semangkuk santan diperah dengan air masak

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan disangai tanpa minyak sehingga layu
  • Gaulkan serbuk kunyit dan garam ke ikan keli yg dibersihkan.. Bleh masukkan serbuk ketumbar dan jintan jika suka.. Goreng ikan keli sehingga garing dan diangkat.. Tumbuk ikan keli sedikit..
  • Mayang daun cekur sehingga halus
  • Tumbuk lumat bahan2 yang disangai.. Ubi cekur juga ditumbuk lumat..
  • Masukkan bahan yang ditumbuk & mayang ke dalam santan yang diperah..
  • Masukkan air asam jawa dan garam.. Masukkan ikan keli yang telah ditumbuk tadi...
  • Sedia dihidang..

IKAN KELI MASAK SAMBAL

Ikan Keli Kayu, Clarias batrachus, adalah spesies ikan air tawar yang mampu bernafas di darat dan terdapat kebanyakannya di Asia Tenggara.Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Ikan Kucing Berjalan, dan dinamakan kerana ia bermisai seperti kucing dan keupayaannya untuk "berjalan" merentasi tanah kering, bagi mencari makanan atau persekitaran yang sesuai. Sungguhpun ia tidak sebenarnya berjalan sebagaimana haiwan berkaki empat atau berkaki dua, ia memiliki keupayaan untuk menggunakan ridipnya (“pectoral fin”) bagi mengekalkan dirinya tegak dan mengelidik seperti pergerakan ular.

Ikan Keli Kayu memiliki tubuh yang memanjang dengan kepala bertulang, lebar, leper dengan mulut yang luas. Ikan Keli kayu memiliki empat pasang taji yang panjang dan agak keras. They possess four pairs of long, rather stiff barbels. Ikan Keli Kayu biasanya aktif pada waktu malam (“nocturnal”), memiliki organ pernafasan tambahan di atas ingsang (seperti ikan labyrinth) bagi membolehkan ia bernafas di udara. Ia mampu hidup dalam bentuk ini dan bergerak selagi ia kekal lembabt.Ikan ini biasanya tinggal dalam air tenang dan sering kali air kolam bertakung di dalam kolam, paya, anak sungai, dan sungai, sawah padi atau kolam sementara yang mungkin kering. Apabila ini berlaku, kemahirannya berjalan menjadi penting untuk bergerak kesumber air yang lain.

BAHAN BAHAN

  • 3 ekor ikan keli (disiang & dibersihkan)
  • 1 tangkai daun kari (ditumis)
  • 2 ulas bawang kecil (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • ½ sudu besar belacan (dikisar)
  • 2 labu bawang besar (dikisar)
  • ½ batang cili kering (dikisar)
  • ½ sudu besar garam dan gula secukup rasa
  • ½ sudu perasa
  • 1sudu besar asam jawa
  • 1 sudu kecil kunyit

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Lumurkan ikan keli dengan garam dan kunyit, kemudian  panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing, angkat dan toskan.
  • Panaskan minyak, masukkan bawang merah, bawang putih dan daun kari.  Tumis sehinga menjadi kekuningan. Kemudian masukkan cili yang  telah dikisar tadi. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan juga perasa secukup rasa...
  • Tunggu sehingga pecah minyak (hilang bau cili) Masak selama 15 minit.
  • Tuangkan sambal ke atas ikan keli tadi. Siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

RESEPI IKAN KELI GORENG BERLADA

Ikan Keli Kayu, Clarias batrachus, adalah spesies ikan air tawar yang mampu bernafas di darat dan terdapat kebanyakannya di Asia Tenggara.Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Ikan Kucing Berjalan, dan dinamakan kerana ia bermisai seperti kucing dan keupayaannya untuk "berjalan" merentasi tanah kering, bagi mencari makanan atau persekitaran yang sesuai. Sungguhpun ia tidak sebenarnya berjalan sebagaimana haiwan berkaki empat atau berkaki dua, ia memiliki keupayaan untuk menggunakan ridipnya (“pectoral fin”) bagi mengekalkan dirinya tegak dan mengelidik seperti pergerakan ular.

Ikan Keli Kayu memiliki tubuh yang memanjang dengan kepala bertulang, lebar, leper dengan mulut yang luas. Ikan Keli kayu memiliki empat pasang taji yang panjang dan agak keras. They possess four pairs of long, rather stiff barbels. Ikan Keli Kayu biasanya aktif pada waktu malam (“nocturnal”), memiliki organ pernafasan tambahan di atas ingsang (seperti ikan labyrinth) bagi membolehkan ia bernafas di udara. Ia mampu hidup dalam bentuk ini dan bergerak selagi ia kekal lembabt.Ikan ini biasanya tinggal dalam air tenang dan sering kali air kolam bertakung di dalam kolam, paya, anak sungai, dan sungai, sawah padi atau kolam sementara yang mungkin kering. Apabila ini berlaku, kemahirannya berjalan menjadi penting untuk bergerak kesumber air yang lain.

BAHAN BAHAN

  • 4-5 ekor ikan keli sederhana besar - disiang dan dibersihkan
  • Sedikit air asam jawa.
  • Bahan perasa secukupnya
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng dan menumis
  • Serbuk Kunyit secukupnya
  • Bahan ditumbuk/dikisar
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 5 biji cili merah
  • 5 biji cili padi (tambah jika nak pedas)

PROSES PENYEDIAAN
  1. Gaulkan ikan keli dengan garam dan serbuk kunyit. Biar seketika.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
  3. Dengan menggunakan minyak yang sama, panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk atau dikisar sehingga garing dan naik bau.
  4. Setelah itu, masukkan air jika terlalu kering bersama sedikit air asam jawa.
  5. Kemudian, masukkan bahan perasa. Kacau rata.
  6. Masukkan ikan keli yang telah digoreng tadi dan gaulkan bersama sambal tumis.
  7. Angkat dan siap untuk dihidang.

RESEPI IKAN KELI GORENG SAMBAL HIJAU

Ikan Keli Kayu, Clarias batrachus, adalah spesies ikan air tawar yang mampu bernafas di darat dan terdapat kebanyakannya di Asia Tenggara.Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Ikan Kucing Berjalan, dan dinamakan kerana ia bermisai seperti kucing dan keupayaannya untuk "berjalan" merentasi tanah kering, bagi mencari makanan atau persekitaran yang sesuai. Sungguhpun ia tidak sebenarnya berjalan sebagaimana haiwan berkaki empat atau berkaki dua, ia memiliki keupayaan untuk menggunakan ridipnya (“pectoral fin”) bagi mengekalkan dirinya tegak dan mengelidik seperti pergerakan ular.

Ikan Keli Kayu memiliki tubuh yang memanjang dengan kepala bertulang, lebar, leper dengan mulut yang luas. Ikan Keli kayu memiliki empat pasang taji yang panjang dan agak keras. They possess four pairs of long, rather stiff barbels. Ikan Keli Kayu biasanya aktif pada waktu malam (“nocturnal”), memiliki organ pernafasan tambahan di atas ingsang (seperti ikan labyrinth) bagi membolehkan ia bernafas di udara. Ia mampu hidup dalam bentuk ini dan bergerak selagi ia kekal lembabt.Ikan ini biasanya tinggal dalam air tenang dan sering kali air kolam bertakung di dalam kolam, paya, anak sungai, dan sungai, sawah padi atau kolam sementara yang mungkin kering. Apabila ini berlaku, kemahirannya berjalan menjadi penting untuk bergerak kesumber air yang lain.

BAHAN BAHAN

  • 3-4 ekor keli | lumur, basuh dengan air asam untuk hilangkan hanyir
  • 2 biji bawang besar | hiris bulat
  • 2 keping asam keping
  • 1 sudu gula |secukup rasa
  • 1 cubit garam | secukup rasa

 

BAHAN KISAR:

  • 2 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 genggam cili padi | ikut citarasa
 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Gaulkan keli dengan kunyit dan garam. Goreng hingga ikan masak. Ketepikan
  2. Kisar halus bahan kisar dengan sedikit air.
  3. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar. Tumis sehingga pecah minyak

RESEPI IKAN KELI MASAK TEMPOYAK

Ikan Keli adalah ikan Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ikan keli saiz besar (atau jika ikan kecil, guna 2 ekor)*
  • 1 camca besar serbuk kunyit*
  • 1 camca teh garam*
  • 1 cawan pati santan
  • 2 batang serai, diketuk
  • 1 helai daun kunyit, disiat
  • 1-2 keping asam gelugor (kalau asam gelugor besar, guna sekeping)
  • 20 tangkai pucuk ubi, asingkan dari tangkainya, cuci dan rebus sekejap, toskan
  • 1/2 cawan petai jeruk, toskan airnya (atau 3 papan petai segar, ambik isinya)
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya


BAHAN-BAHAN KISAR 

  • 1/3 cawan cili padi kampung, che mat campur yang hijau dan yang merah
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 camca besar tempoyak


CARA MEMBUATNYA 

  • Ikan keli dikerat kepada beberapa bahagian, atau ikut suka. Cuci bersih, kemudian perap dengan jus limau nipis, sedikit garam dan sesudu besar tepung gandum, gaul rata dan biarkan 15 minit. Cuci kembali hingga bersih, toskan dan lumur dengan serbuk kunyit* dan garam*. Panaskan minyak dan goreng hingga ikan keli masak, angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  • Masukkan bahan2 kisar halus ke dalam periuk, tambah serai dan asam gelugor. Tuang air secukupnya, anggaran 3 cawan. Kacau rata dan masak hingga mendidih, masukkan petai jeruk dan pucuk ubi, kacau rata dan masak hingga pucuk ubi lembut.
  • Masukkan ikan keli, kacau perlahan, jika kurang kuah, boleh tambah sedikit lagi air panas. Masukkan pati santan, kacau sentiasa dan perasakan dengan garam secukupnya. Akhir sekali masukkan daun kunyit, biarkan mendidih dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan nasi panas.

RESEPI IKAN KELI MASAK TAUCU

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • Ikan  keli  yang digoreng dan ketepikan
  • 3 sudu makan taucu manis
  • 4 biji cili hijau - belah 4
  • 2 labu bawang besar - mayang kasar
  • 4 ulas bawang putih - hiris
  • 4 sm halia - hiris
  • 3 sudu makan gula
  • 2 sudu besar pati asam jawa/asam keping
  • Semangkuk air
  • minyak

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi.
  • Masukkan taucu dan tambah air asam jawa. Biarkan mendidih.
  • Masukkan ikan  goreng. Balik-balikkan. Masukkan gula dan gaul rata. 
  • Setelah kuah kelihatan pekat, tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

RESEPI IKAN KELI MASAK KARI

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • 400 gram ikan keli - bersihkan
  • 14 cili kacang bendi - kerat batang dan ekor
  • 6 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1 sudu pati teh asam jawa
  • 4 sudu makan cili kisar
  • 3 biji cili merah - belah 2
  • 2 cawan santan cair
  • 2 pelepah daun kari - larutkan daunya dari tangkai
  • minyak, garam, dan gula secukupnya
  • Bahan Tumbuk
  • 6 biji bawang merah
  • 5 biji bawnag putih
  • 2 cm halia

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Mula-mula bersihkan ikan keli dan gaul dengan sedikit kunyit dan garam kemudian goreng hingga separuh masak
  • Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau, selepas tu gunakan api sederhana dan masukan cili kisar. biarkan hingga pecah minyak.
  • Kemudian masukan serbuk kari ikan dan bila terlalu kering tambahkan dengan sedikit air. kemudian masukan daun kari dan biarkan hingga layu dan masukan santan.
  • Biarkan hingga santan mendidih dan bila sudah mendidih masukan ikan, bila kuah sudah agak pekat, tambahkan santan pekat dan biarkan mendidih.
  • Akhir sekali, masukan cili merah bersama garam, gula, dan kacang bendi dan biarkan hingga kacang bendi berubah warna. dan bila sudah masak bolehlah matikan api.

RESEPI IKAN KELI MASAK PECAL

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • 1 kg Ikan Keli (dibakar dulu)
  • 5 ulas Bawang Merah Sederhana besar. (Jika berminat bawang merah kecil lagi sedap)
  • 10 biji Bawang Putih
  • 15 biji Cili Padi Merah & Hijau (jika suka pedas boleh lebihkan)
  • 1 Biji kelapa
  • Garam & gula secukup rasa
  • 1/2 cawan air Asam jawa
  • 10 biji Isi Cekur
  • 10 keping Daun Cekur (Bahan penyedap mesti ada dihiris halus)
  • 1 cwn Air

 

CARA MENYEDIAKAN

  • Ikan keli dibersihkan dahulu (jgn dikelar bagi menggelakan ikan pecah). Bakar jgn terlalu garing
  • Sementara tunggu ikan yang dibakar siap. Sediakan bahan-bahan untuk dikisar seperti bawang putih & bawang merah dan isi cekur dikisar halus. Selepas itu masukkan cili padi dan dikisar kasar sedikit.
  • Renihkan bahan yang dikisar bersama air masukkan gula sedikit, garam secukup rasa dan air asam jawa. Masukkan santan cair.
  • Setelah mendidih masukkan ikan keli yang telah siap dibakar dan santan pekat. Kuah bagi masakan ini hendaklah pekat baru lebih umpp!!. Tapi kenalah jaga santan pekat supaya tidak pecah minyak.

RESEPI IKAN KELI MASAK PAPRIK

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan siakap/kerapu/bawal (ikan saiz besar)
  • 15 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 15 biji cili api (ditumbuk)
  • 2 biji bawang besar (potong dadu)
  • 3 sudu sos cili
  • 3 sudu sos tomato
  • 3 batang kacang panjang - potong panjang seinci (jika suka)
  • 3 batang putik jagung (jika suka)
  • Sedikit kobis bunga (jika suka)
  • ¼ batang lobak merah - potong bulat (jika suka)
  • air perahan dua biji limau nipis
  • ¼ cawan air
  • 2-3 helai daun limau purut
  • sedikit gula, garam dan serbuk perasa
  • 1 batang serai - diketuk

 

CARA PENYEDIAAN:

  • Ikan  dibersihkan, goreng bersama kunyit dan garam , ketepikan.
  • Tumis bawang putih, bawang besar dan cili api yang ditumbuk hingga garing.
  • Masukkan sos cili, sos tomato, lobak merah, kacang panjang, putik jagung, kobis bunga, serai, air dan air perahan limau nipis,  tunggu hingga mendidih.
  • Perisakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Masukkan ikan dan daun limau purut. Gaul rata seketika.
  • Siap untuk dihidangkan.

RESEPI IKAN KELI GORENG SAMBAL PETAI

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • ikan keli 5 ekor
  • serbuk kunyit+sedikit garam
  • petai 2 papan
  • bawang besar sebiji (dihiris)
  • bawang putih 2 ulas (ditumbuk)
  • cili padi 15 biji (ditumbuk)
  • garam secukup rasa
  • minyak (untuk menggoreng+menumis)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, gaul sekata.
  • Panaskan minyak, goreng ikan keli hingga garing kemudian angkat dan ketepikan.
  • Panaskan minyak, tumiskan bawang besar hingga layu dan tumis bahan yang ditumbuk
  • sehingga naik bau.
  • Masukkan garam, kacau sebati, akhir sekali masukkan petai, gaul rata.
  • Tuangkan bahan tumis bersama petai tadi atas ikan goreng, siap!

RESEPI GULAI IKAN KELI

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • Ikan keli - banyaknya ikut suka (dicuci dan direndam dlm air asam jawa lebih kurang 10 minit utk menghilangkan hanyir ikan)
  • 1 bungkus rempah kari ikan babas - bancuh rata dgn sedikit air
  • Sedikit air asam jawa
  • Santan
  • Sedikit minyak utk menumis
  • Garam secukup rasa

 

BAHAN TUMIS

  • 2 ulas bawang merah- dimayang
  • 2 ulas bawang putih - dimayang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu besar halba


PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan tumis sehingga kekuningan.
  • Masukkan rempah kari  dan  air asam jawa. Kacau rata. Masak sehingga pecah minyak.
  • Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan masukkan ikan. Kacau  supaya tidak meruap. Masukkan garam secukup rasa.
  • Apabila ikan dah masak bolehlah diangkat

RESEPI IKAN KELI MASAK GULAI

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • ikan keli 
  • daun kesum
  • Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya untuk kuah


BAHAN TUMBUK

  • sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
  • bawang putih dan bawang merah
  • cili kering


PROSES PENYEDIAAN

  1. Campurkan bahan bahan tumbuk dengan air secukupnya. Campurkan asam keping kandis dan didihkan.
  2. Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kesum.
  3. Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

RESEPI IKAN KELI MASAK MERAH

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • 5 ekor ikan keli
  • 10 biji cili kering (kisar)
  • 10 ulas bawang merah (mayang)
  • 3 ulas bawang putih (mayang)
  • ½ inci halia(mayang)
  • air asam jawa
  • belacan serbuk kunyit
  • garam (secukup rasa)
  • gula (secukup rasa)
  • minyak untuk menumis

 

PROSES PENYEDIAAN

  • ikan keli dibersihkan dan digaul bersama garam dan serbuk kunyit.panaskan minyak dan goreng ikan tersebut hingga masak.
  • ketepikan. tumis bahan bahan yang dimayang hingga separuh garing.
  • kemudian dimasukkan cili kering yang telah dikisar.tumis hingga pecah minyak.
  • kemudian masukkan air asam jawa, belacan,garam dan gula. akhirnya masukkan ikan dan gaul sebati.

RESEPI IKAN PATIN MASAK KENSOM

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan patin
  • 2 asam keping
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 sudu teh gula melaka
  • 1/2 biji nenas masak
  • 1 ikat kangkung
  • 2 batang serai-di ketuk
  • garam secukup rasa

BAHAN KISAR

  • 1 tangkai cili merah
  • 15 tangkai cili padi
  • 1 biji bawang besar
  • 6 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 hiris lengkuas
  • sedikit belacan

 

CARA MEMBUATNYA

  • Masukkan bahan kisar.air asam jawa,asam keping dan air secukupnya ke dalam periuk.
  • Masak hingga mendidih.
  • Masukkan nenas dan serai.Masak hingga mendidih seketika.
  • Masukkan ikan.
  • Setelah ikan masak,masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Tutup api dan masukkan kangkung kerana mahu kangkung yang rangup.
  • Sedia untuk di hidangkan.

RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

BAHAN BAHAN

  • Ikan patin segar.
  • Tempoyak ikut suka.
  • Cili padi 15 biji.
  • Kunyit hidup seinchi.
  • Daun Kesum.
  • Bungan Kantan.
  • Air.
  • Timun kuning atau bendi sebagai pelengkap

CARA MEMASAK :

  • Cuci bersih ikan kemudian letak dalam periuk.
  • Tumbuk cili dan kunyit.
  • Setelah kedua-dua bahan lumat, bubuh tempoyak. Gaul sebati. Masukkan ke dalam periuk ikan tadi. (Kalau mahu kuah pekat bubuh tempoyak lebih banyak).
  • Masukkan daun kesum dan bunga kantan.
  • Masukkan air. Masak sampai menggelegak.
  • Boleh masukkan timun kuning atau bendi sebagai pelengkap untuk menambah sedap.
  • Masukkan garam dan aji sebagai perasa.
  • Ikan patin masak tempoyak siap untuk dihidangkan. Selamat menjamu selera.

RESEPI IKAN PATIN MASAK MERAH

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

BAHAN BAHAN

  • 300 - 400 gram ekor ikan patin
  • 10 biji cili kering (kisar)
  • 10 ulas bawang merah (mayang)
  • 3 ulas bawang putih (mayang)
  • ½ inci halia(mayang)
  • air asam jawa
  • belacan serbuk kunyit
  • garam (secukup rasa)
  • gula (secukup rasa)
  • minyak untuk menumis

 

PROSES PENYEDIAAN

  • ikan patin dibersihkan dan digaul bersama garam dan serbuk kunyit.panaskan minyak dan goreng ikan tersebut hingga masak.
  • ketepikan. tumis bahan bahan yang dimayang hingga separuh garing.
  • kemudian dimasukkan cili kering yang telah dikisar.tumis hingga pecah minyak.
  • kemudian masukkan air asam jawa, belacan,garam dan gula. akhirnya masukkan ikan dan gaul sebati.