Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN KELI MASAK MERAH

Ikan Keli adalah ikan air tawar yang banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.

Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.

BAHAN BAHAN

  • 5 ekor ikan keli
  • 10 biji cili kering (kisar)
  • 10 ulas bawang merah (mayang)
  • 3 ulas bawang putih (mayang)
  • ½ inci halia(mayang)
  • air asam jawa
  • belacan serbuk kunyit
  • garam (secukup rasa)
  • gula (secukup rasa)
  • minyak untuk menumis

 

PROSES PENYEDIAAN

  • ikan keli dibersihkan dan digaul bersama garam dan serbuk kunyit.panaskan minyak dan goreng ikan tersebut hingga masak.
  • ketepikan. tumis bahan bahan yang dimayang hingga separuh garing.
  • kemudian dimasukkan cili kering yang telah dikisar.tumis hingga pecah minyak.
  • kemudian masukkan air asam jawa, belacan,garam dan gula. akhirnya masukkan ikan dan gaul sebati.

No comments:

Post a Comment