Sunday, 8 November 2020

SELISIP MASAK KICAP

Selisip merupakan sepsis dalam keluarga kekapis. Kekapis atau juga dikenali sebagai kapis, ialah moluska bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan digunakan sebagai bahan makanan. Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling selamat untuk dimakan secara mentah. Racun, bakteria, dan virus cenderung terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses penapisan air laut oleh cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis ini biasanya tidak dijumpai atau mengecut.

BAHAN-BAHAN

  • 500 gm isi selisip
  • 1 batang serai - dititik
  • 3 ulas bawang merah - dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 5 biji cili padi - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • minyak untuk menumis
 

CARA MENYEDIAKAN

  • Tumiskan bahan hiris sehingga nak bau.
  • Masukkan isi selisip dan serai, kacau seketika.
  • Masukkan kiub pati ayam maggi serta kicap manis. Biarkan mereneh.
  • Sesuaikan rasa dan angkat.

No comments:

Post a Comment