Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.
BAHAN BAHAN
- 1/2 kg lala
- 1 biji telur
- 4 sudu besar cili giling
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 sb sos cili
- 2 sb sos tomato
- 2 sb sos tiram
- 2 sb sos plum
CARA MENYEDIAKAN
- Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan cili giling. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos, cili, sos tiram, sos tomato dan sos plum dan gaul sehingga sebati
- Letakkan sedikit gula dan garam. Gaul lagi
- Akhir sekali pecahkan telur dalam satu bekas dan tuang dalam kuali, gaul rata.
- Masukkan lala. Gaul lagi sehingga lala masak.
No comments:
Post a Comment