Monday, 9 November 2020

LALA GORENG CILI DAN TELUR

Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand.

BAHAN BAHAN

  • 1/2 kg lala
  • 1 biji telur
  • 4 sudu besar cili giling
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos tomato
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb sos plum

 

CARA MENYEDIAKAN

  • Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  • Masukkan cili giling. Tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan sos, cili, sos tiram, sos tomato dan sos plum dan gaul sehingga sebati
  • Letakkan sedikit gula dan garam. Gaul lagi
  • Akhir sekali pe­cahkan telur dalam satu bekas dan tuang dalam kuali, gaul rata.
  • Masukkan lala. Gaul lagi sehingga lala masak.

No comments:

Post a Comment