Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
BAHAN-BAHAN
- Ketam nipah dalam 2 ekor (banyak ikut suka, dibersihkan)
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Sos cili secukupnya
- Telur 1 biji (kalau telur kecil boleh la guna 2 biji, pukul)
- Minyak untuk menumis
- Air
- Garam, gula dan serbuk perasa
CARA PENYEDIAAN
- Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat. Kuantiti semua bahan agak-agak. Ikut kuantiti ketam. Saya buat macam itu la.
- Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan sos cili dan air. Kalau 5 ketam sederhana besar, masukkanlah 5 atau 6 sudu besar sos cili itu. Air agak separas ketam.
- Bagi mendidih kemudian boleh masukkan ketam. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa.
- Bagi mendidih lagi baru masukkan telur yang telah dipukul tadi. Masak 2 hingga 3 minit lagi, boleh dihidang
No comments:
Post a Comment