Selisip merupakan sepsis dalam
keluarga kekapis. Kekapis atau juga dikenali sebagai kapis, ialah moluska
bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan
digunakan sebagai bahan makanan. Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling
selamat untuk dimakan secara mentah. Racun, bakteria, dan virus cenderung
terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses penapisan air laut oleh
cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis ini biasanya tidak dijumpai
atau mengecut.
BAHAN-BAHAN
- 500 gram isi selisip - potong jika terlalu besar
- 1 batang serai - dititik
- 1 sudu teh pati asam jawa
- 400ml air
- garam / gula / perasa
- minyak
BAHAN KISAR:
- 15 biji cili kering
- 5 biji bawang putih
- 10 biji bawang merah
- 1.5cm belacan
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dengan api perlahan sehingga naik minyak.
- Masukkan isi selisip dan gaul sebati. Masukkan pati asam jawa dan air.
- Tutup masakan dan terus gunakan api perlahan. Masak sehingga lokan menjadi lembut atau sehingga kuah menjadi pekat.
- Masukkan garam dan gula / perasa.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment