Selisip merupakan sepsis dalam keluarga kekapis. Kekapis atau juga dikenali sebagai kapis, ialah moluska bivalvia dari famili Pectinidae yang hidup di perairan laut seluruh dunia dan digunakan sebagai bahan makanan. Kekapis dianggap sebagai kerang yang paling selamat untuk dimakan secara mentah. Racun, bakteria, dan virus cenderung terkumpul di dalam tubuh kerang-kerangan dalam proses penapisan air laut oleh cangkerang, namun pada kekapis, bahagian penapis ini biasanya tidak dijumpai atau mengecut.
BAHAN-BAHAN
- 500 gram isi selisip - potong jika terlalu besar
- 1 batang serai - dititik
- 1 sudu teh pati asam jawa
- 400ml air
- garam / gula / perasa
- minyak
BAHAN KISAR:
- 15 biji cili kering
- 5 biji bawang putih
- 10 biji bawang merah
- 1.5cm belacan
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar dengan api perlahan sehingga naik minyak.
- Masukkan isi selisip dan gaul sebati. Masukkan pati asam jawa dan air.
- Tutup masakan dan terus gunakan api perlahan. Masak sehingga lokan menjadi lembut atau sehingga kuah menjadi pekat.
- Masukkan garam dan gula / perasa.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment