Saturday 14 November 2020

KETAM KARI MAMAK

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 2 ekor ketam - kerat 2
  • 2 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 biji tomato - dadu
  • 3 sudu besar serbuk kari ketam/ikan, bancuh dengan sedikit air - maz guna faiza
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis (fennel) - tumbuk sikit
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam - tumbuk kasar sikit
  • 1 kayu manis , 1 kuntum bunga lawang, 2 kuntum bunga cengkih, 2 biji buah pelaga (4 sekawan)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu besar daun ketumbar cincang
  • garam gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka
  • minyak sayur secukupnya untuk menumis

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Tumbuk bahan *.
  • Panaskan ninyak secukupnya, masukkan bahan tumbuk ,daun kari dan rempah 4 sekawan. Tumis biar wangi, masukkan bahan rempah serbuk dan tumis seketika.
  • Masukkan serbuk kari, kacau sebati dan tumis biar pecah minyak dengan api sederhana. Kemudian masukkan tomato dan daun ketumbar.
  • Tumis sambil tambah air 3-4 sudu, kemudian tumis lagi dan ulang cara ni 3-4x biar rempah benar-benar masak.
  • Masukkan air dalam 1 cawan, perasa dengan sedikit bahan perasa, masukkan ketam dan balik-balikkan biar sebati. Tutup periuk sekejap biar ketam keluarkan airnya dan berwap.
  • Balik sekali sekala dan perasa secukup rasa, padamkan api bila ketam dan masak. Taburkan sedikit daun ketumbar jika suka.

No comments:

Post a Comment