Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan laut yang boleh dimakan dari genus Asaphis. Ia boleh didapati di sekitar Perlis, Malaysia dan juga Satun, Thailand
- Kepah dalam 1 kg
- Bawang merah 2 ulas*,
- Bawang putih 2 ulas*,
- Halis sedikit (1 hiris)*,
- Kunyit hidup sedikit (1 hiris)*,
- Cili boh @ cili kering,
- Sos tiram 1 sudu,
- Sos tomato 1 sudu,
- Sos cili 1 sudu.
PROES PENYEDIAAN
- Mula-mula bersihkan kepah.
- Semua bahan bertanda *ditumbuk atau diblend.
- Panaskan minyak, tumis bahan bertanda *.
- Jika bahan tumis sudah kering sedikit, masukkan cili kering, sos tiram, sos tomato dan sos cili. Jangan letak sos banyak-banyak nanti tidak sedap.
- Tumis sampai pecah minyak gunakan api perlahankan, kalau kuat nanti terhangit, sambal jadi pahit.
- Jika sudah garing, masukkan air sedikit.
- Agak-agak sudah pekat, masukkan garam, penyedap rasa sedikit untuk menstabilkan rasa.
- Untuk cantikkan sambal, titikkan kicap sedikit supaya Nampak gelap sedikit.
- Seterusnya masukkan kepah.
- Jika kepah suda terbuka dan sudah masak, tutup api. Hias dengan hirisan bawang.
No comments:
Post a Comment