Saturday, 14 November 2020

KETAM MASAK SAMBAL POWER

Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

BAHAN-BAHAN

  • 4 ekor ketam
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu kecil serbuk kari
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 tangkai cili akar – mayang
  • 1 ½ sudu besar gula
  • ½ sudu kecil garam
  • Sedikit air
  • Daun selasih
  • Minyak

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Goreng dahulu ketam sehingga masak.
  • Tumiskan cili kisar dan bawang putih, masukkan sedikit air dan serbuk kari,sos tiram, gula, garam dan cili akar.
  • Tumis sehingga naik minyak, masukkan ketam dan daun selasih.
  • Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment