Ketam adalah Shalika decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "watak senget" dan amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = senget), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu makanan eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
- 3 ekor ketam (sila potong 2 kalau ketam tu besar)
- 2 biji bawang merah besar (potong bulat)
- 2 ulas bawang putih (hiris)
- 2 inci halia (hiris)
- 1 batang cili merah (hiris)
- 3 batang cili padi (sila tambah mengikut kepedasan yang disukai) - hiris
- 2 sudu besar kicap masin
- 2 sudu besar kicap manis
- 2sb sos tiram
- 1sb sos cili
- 1sk gula
- garam secukup rasa (hati-hati sebab sos tiram tu dah masin)
- sedikit daun sup (hiris halus)
PROES PENYEDIAAN
- Gaul ketam dengan sedikit garam dan kunyit. Panaskan minyak (agak banyak) dan goreng ketam sehingga ketam masak (sekadar masak, tak payah nak garing). Angkat dan ketepikan
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili merah dan cili padi sehingga layu dan berbau wangi.
- Masukkan kicap masin, kicap manis, sos tiram dan sos cili. Gaul rata. Jika suka kuah agak cair dan banyak, sila tambah sedikit air. Tambah gula dan garam secukup rasa. Gaul seketika.
- Masukkan ketam, gaul rata.
- Masukkan daun sup, kacau sekejap dan tutup api.
- Ketam Masak Kicap pedas dah siap.
No comments:
Post a Comment