BAHAN-BAHAN
600 gm ikan Baung
(bahan-bahan a)
2 cm lengkuas, dititik
2 batang serai, dititik
50 gm daun kesum, ambil daun sahaja
2 helai daun kunyit, disiat siat
5 keping asam gelugur
air sejuk (bahan-bahan b digiling)
15 biji lada merah
15 biji lada kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2.5 cm belacan
2.5 cm kunyit basah
25 gm lada hitam
1. siang ikan dan bersihkan seperti biasa (basuh dengan garam dan asam jawa)
2. campurkan bahan-bahan kisar dengan 250 ml air. bubuh garam secukupnya. jerangkan di atas api yang sederhana hingga ia masak.
3. masukkan ikan, kacau rata-rata dan masukkan pula daun kesum dan daun kunyit. masak lagi hingga sebati dan pekat.
Tambahan:
masakan ini lebih sesuai guna periuk tanah. untuk lebih sedap susun bahan a didasar periuk, gaul ikan dengan bahan b, susun dan tuang air sekadar ikan terhapus sahaja. tutup periuk, masak dengan api perlahan hingga masak.tahan 1 bulan jika sentiasa di hangatkan.