Thursday 17 September 2020

IKAN BAUNG MASAK OMPOK

 

BAHAN-BAHAN
600 gm ikan Baung
(bahan-bahan a)
2 cm lengkuas, dititik
2 batang serai, dititik
50 gm daun kesum, ambil daun sahaja
2 helai daun kunyit, disiat siat
5 keping asam gelugur
air sejuk (bahan-bahan b digiling)
15 biji lada merah
15 biji lada kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2.5 cm belacan
2.5 cm kunyit basah
25 gm lada hitam
 
CARA PENYEDIAAN
1. siang ikan dan bersihkan seperti biasa (basuh dengan garam dan asam jawa)

2. campurkan bahan-bahan kisar dengan 250 ml air. bubuh garam secukupnya. jerangkan di atas api yang sederhana hingga ia masak.

3. masukkan ikan, kacau rata-rata dan masukkan pula daun kesum dan daun kunyit. masak lagi hingga sebati dan pekat.


Tambahan:

masakan ini lebih sesuai guna periuk tanah. untuk lebih sedap susun bahan a didasar periuk, gaul ikan dengan bahan b, susun dan tuang air sekadar ikan terhapus sahaja. tutup periuk, masak dengan api perlahan hingga masak.tahan 1 bulan jika sentiasa di hangatkan.

MASAK TAUCHU IKAN KERISI

 

BAHAN BAHAN
2 keping ikan kerisi
2  sb tauchu
1  biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
4  biji cili merah - hiris
1 inci halia - hiris
1 sk pes asam jawa
1  cawan air
3 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa
 
CARA CARA
Lumur ikan bersama garam dan kunyit, kemudian goreng dahulu dan ditoskan.

Tumis bawang putih, bawang besar dan halia yang dihiris sehingga wangi. Masukkan cili merah dan cili padi.

Kemudian masukkan tauchu, dikacau sebentar sebelum masukkan air, air asam jawa. Masak hingga mendidih dan masukkan garam dan gula.

Bila mendidih, masukkan ikan sekejap sahaja. Sesuaikan rasa, jika air kurang boleh ditambah air

IKAN MASAK KUNYIT



BAHAN-BAHAN
4 bahagian ikan duri (ni jenis yg besar,kalau yang kecik2 tu kena masak banyak le gamaknye)
3 batang serai} dititik
3 ulas bawang merah} tumbuk
2 ulas bawang putih}tumbul
1 sudu kecil serbuk lada putih}tumbuk
3 inci halia} diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit bancuhan air asam jawa
Air secukupnya
Gula dan garam


CARA MENYEDIAKAN

1)Tumis bawang merah,bawang putih halia dan serai hingga kekuningan.

2)Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata.

3)Masukkkan ikan dan gaul rata.Kemudian masukkan air dan bancuhan asam jawa.Tutup seketika.

4)Perasakan dengan garam dan gula serta masukka bahan lain halia dan bahan bahan lain. siap

Wednesday 16 September 2020

KERABU BUNGA BETIK


BAHAN BAHAN
1 mangkuk bunga betik (dari pokok betik jantan)
7 batang cili api, 
4 biji bawang merah , 
3 biji bawang putih, 
0.5gram udang kering,
1 cawan kelapa parut, 
belacan, 
assam jawa dan asam keping, 
garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAAN
Bunga betik di rebus bersama 3 asam keping untuk hilangkan rasa pahit(rebus hingga empuk) 

Cili, bawang merah dan putih, udang kering, belacan ditumbuk bersama sedkit garam,Gaulkan kelapa parut bersama bahan tumbuk, asam jawa, gula dan garam. 

Bunga betik ditoskan untuk hilangkan air.  Masak bahan yang digaul tadi dalam kuali. 

masak atas api hingga berbau wangi, rasa asam garam dan gula baru masukkan bunga betik dan kacau selama 5 minit. Angkat sedia untuk dimakan


KERABU BUAH BEKO



BAHAN-BAHAN:
1 biji buah beko
1 ekor ikan kembung-rebus
1/2 biji kelapa parut-buat kerisik dan simpan sikit untuk amik santan pekat.
15 biji lada hitam
2 labu bawang merah
sedikit budu-1 sudu besar.
1 biji asam limau nipis
Garam secukup rasa
5 biji cili api.

CARA-CARA
Buah beko hendaklah di layurkan diatas api hingga lembik or kulit tertanggal dan dihiris nipis-nipis.

Kelapa parut di buat kerisik dalam 3 sudu dan selebihnya di perah santan

Tumbuk lada hitam dan juga 1 labu bawang merah, kemudian masukkan isi ikan yang direbus tadi.

Masukkan dalam bekas besar buah beko yang dihiris dan juga lada hitam yang ditumbuk dengan bawang dan isi ikan tadi.

Masukkan kerisik dan di perah santan

Masukkan garam secukup rasa dan juga budu.

Perah asam limau dan mayang bawang serta juga cili api


KERABU MANGGA

BAHAN-BAHAN
2 biji mangga epal,diparut memanjang.
1 kuntum bunga kantan,dihiris halus.
1 biji bawang besar.
 
BAHAN-BAHAN LAIN
10 biji cili padi,dihiris,kalau mahu pedas,boleh tambah bilangan cili padi itu.
Udang kering,digoreng tanpa minyak,sampai naik bau dan ditumbuk separa hancur.
Kacang tanah,digoreng tanpa minyak,dibuang kulit dan tumbuk separa hancur.
3 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar sos ikan
Gula dan garam secukup rasa
 
PENYEDIAAN
Campurkan bahan-bahan A dan gaul sehingga mesra.

Masukkan pula kacang tanah dan udang kering.

Masukkan cili api,sos ikan,gula dan garam ke dlm jus limau nipis.Kacau sebati.

Tuang bancuhan jus limau nipis ke dlm bahan campuran mangga tadi.

Gaulkan sehingga mesra dan rasa keseimbangan manis,masam dan masin kerabu tersebut.

Siap dan sedia untuk dihidangkan.