Tuesday 2 November 2021

RESEPI CUCUR NANGKA

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut".Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa.

BAHAN BAHAN

  • 1 cawan nangka (hiris dan kasar2, ikut selera sendiri)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1/2 sdt garam
  • 1/2 sdt baking soda
  • 1 cawan air sejuk
  • Minyak untuk menggoreng

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Campur semua bahan (kecuali isi nangka) Gaul sebati.
  2. Masukkan isi nangka yg sudah di hiris2. Gaul sebati. Rehatkan "bater" 10minit
  3. Panaskn minyak masak
  4. Masak cucur sehingga warna kekuningan.
  5. Toskan. Sedia d hidang.

RESEPI PULUT NANGKA KUAH SANTAN

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut".Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa.

BAHAN BAHAN

  • 7 ulas nangka madu (Nangka Madu lebih manis)

BAHAN UNTUK PULUT:

  • 1 cawan beras pulut (direndam semalaman atau 6 jam)
  • 1 cawan air- untuk kukus pulut
  • 1/2 cawan santan kotak (pekat)
  • garam & gula- secukupnya
  • Daun pandan (Pilihan)

BAHAN UNTUK KUAH SANTAN

  • 2-3 ulas nangka potong kecil
  • 1/2 kotak santan pekat
  • Sedikit air


PROSES PENYEDIAAN

  1. Penyediaan Pulut: Rendam pulut semalaman. Toskan pulut yang direndam,
  2. Saya guna periuk Noxxa (untuk kukus pulut): Masukkan beras pulut dan daun pandan. Masukkan air 1 cawan ; Guna fungsi ‘High Pressure’ selama 5 min. Selepas 5 minit, release pressure, buka penutup. Sedia untuk gaul santan.
  3. Penyediaan Santan pekat untuk gaul dengan pulut: Masuk 1/2 cawan santan pekat dalam bekas, campur 1 sb garam dan 2sb gula (secukup rasa).kacau hingga semua larut.
  4. Masukkan santan ke dalam pulut (dalam periuk), gaul terus dalam periuk sampai sebati (kering santannya). Selepas itu, guna fungsi ‘steam’ selama 3 minit.

 

PENYEDIAAN NANGKA:

  1. Belah buang biji isi nangka, jangan belah terus, belah hanya separuh. Ambil pulut kepal-kepalkan dan masukkan dalam nangka tadi.
  2. Dah siap semua masuk nangka yang dah isi pulut ke dalam periuk dan kukus sekejap dalam 3-5 minit, untuk bagi nangka lembut sikit. Jangan lama nanti lembik tak sedap. Kalau suka nangka yang rangup tak perlu kukus.
  3. Penyediaan Kuah Santan: Kisar 1/2 kotak Santan pekat dengan 2-3 ulas isi nangka (agak-agak jangan banyak sangat).Tambah sedikit air jika perlu. Kisar halus. Tuang ke dalam periuk kecil.
  4. Letak atas dapur masak dengan api sederhana sampai pekat dan mendidih sekejap sahaja. Tutup api. Masuk gula garam ikut citarasa.
  5. Hidangkan dengan kuah santan.

RESEPI BUBUR BIJI NANGKA ENAK

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut".Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa.

BAHAN BAHAN

  • 3 cawan tepung pulut
  • 5 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 1 cawan air daun pandan
  • (blend 1 cawan air + 2 helai daun pandan & tapiskan)
  • Sedikit air
  • Pewarna pink, hijau & kuning
  • 1/3 cawan sagu
  • 3 cawan air

 

KUAH SANTAN

  • 2 cawan santan pekat (saya guna santan kotak)
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan gula @ secukup rasa
  • 1/2 sudu teh garam @ secukup rasa
  • 1 helai daun pandan besar -di simpul

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Masak sagu hingga jernih. Alirkan pada air menggunakan penapis utk buang kanjinya. Ketepikan dulu
  2. Satukan tepung pulut, tepung gandum & garam. Tuang air daun pandan & air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yg agak lembut
  3. Bahagikan doh & campur pewarna. Gentel panjang2 dlm 2cm
  4. Didihkan air. Masukkan biji nangka. Kacau supaya ia tak melekat antara satu sama lain. Bila sudah timbul, bermakna biji nangka sudah masak
  5. Toskan & rendam di dlm air supaya biji nangka tak melekat antara satu lain
  6. Masak santan bersama gula, garam & daun pandan hingga mendidih. Masukkan biji nangka. Kacau
  7. Akhir sekali, campur sagu. Kacau sebati
  8. Siap di hidangkan suam2 atau sejuk2 dari peti ais.


RESEPI SERAWA NANGKA

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut".Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa. 

BAHAN BAHAN

  • Nangka masak
  • Tepung pulut
  • Santan
  • Sagu
  • Daun pandan
  • Gula putih
  • Pewarna merah
  • Air

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Bancuhkan tepung pulut dgn sdikit air Gaul sampai sebati Dan masukkan pewarna(nk ltak warna apa Pon bole). Bulatkan kecil-kecil. Didih air sehingga mendidih Dan masukkan adunan yg dibulatkan tadi. Bila timbul terus angkat.
  2. Masukkan gula Dan air.Gula ikut suka manis. Saya letak dua senduk gula ja x mnis nnti bole tambah. Setelah mendidih masukkan nangka.
  3. Kemudian masukkan santan..Selepas itu boleh masukkan daun pandan, Dan sagu. Bila sagu sudah masak bolehlah msukkan bebola tepung pulut td.
  4. Tunggu mendidih Dan masukkan sedikit garam untuk Rasa lemak. Dan sedia untuk dihidangkan.


RESEPI GULAI NANGKA MUDA IKAN MASIN

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut".Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa. 

BAHAN BAHAN

BAHAN KISAR :

  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 tangkai cili merah
  • 5 tangkai cili padi hijau
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 cawan air

 

BAHAN GULAI 

  • 1/2 kg nangka muda
  • 100 gm ikan masin kurau
  • 2 batang serai (ketuk)
  • 1 cawan santan kelapa / 200ml santan kotak
  • 1 keping asam gelugur
 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Nangka dibuang kulit, dicuci bersih dan dipotong kecil. Rebus sehingga empuk. Angkat dan toskan air rebusan.
  2. Bahan kisar dikisar sehingga lumat dan dimasukkan ke dalam periuk.
  3. Masukkan serai, nangka, asam gelugur, ikan masin dan santan. Masak sehingga mendidih. Tutup api.
  4. Sedia untuk dihidangkan  Selamat mencuba


RESEPI PENGAT NANGKA

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut".Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa. 

BAHAN BAHAN

  • 15 biji nangka masak
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 keping gula melaka
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/2 siudu teh garam
  • 1 helai daun pandan } simpulkan
  • 1 sudu besar sagu biji }rendam sekejap

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan santan bersama gula melaka, gula pasir, garam & daun pandan. Kacau sentiasa hingga gula larut & mendidih
  2. Setelah mendidih, masukkan nangka yg di hiris agak nipis. Kacau hingga nangka separuh lembut.
  3. Masukkan sagu yang telah direndam sekejap. Sagu selain dari pada buatkan pengat kita sedap, ia juga bertujuan untuk memekatkan kuah pengat kita. Masak hingga sagu bertukar menjadi jetnih.
  4. Sedia untuk dihidangkan.


RESEPI RENDANG NANGKA MUDA

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut". Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa. 

BAHAN BAHAN

  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 hiris lengkuas
  • 1 hiris halia
  • 2 batang serai
  • 4 biji cili api
  • 1 sudu teh biji ketumbar

 

Bahan lain

  • 1/2 kilo nangka muda siap direbus
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 2 sudu makan rempah kari ayam
  • 1 sudu mkn kerisik
  • 1 helai daun kunyit
  • 2 sudu makan cili kisar
  • 1 sudu Makan garam
  • 1 1/2 sudu mkn gula
  • 1 sudu teh perasa
  • Minyak utk menumis
  • 2 keping asam keeping

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kisarkan bahan blender
  2. Masukkan minyak tumiskan lada kisar pastu masukkan bahan kisara tumiskan sehingga Garing. Pastu masukkan rempah kari masukkan air biarkan pecah minyak.
  3. Terus masukkan nangka muda kacau2 masukkan bahan perasa dan asam keping serta kerisik kacau2 biarkan mdidih
  4. Masukkan daun kunyit berserta, santan dan air. Kacau² biarkan sedikit kering. Klau perasa blum cukup, Tambahkan lagi. Selamat mencuba


RESEPI KERABU NANGKA KERISIK

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut". Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa. 

BAHAN BAHAN

  • 1/2 biji buah nangka saiz sederhana
  • 5 batang kacang botol -di potong kecik
  • 1 labu bawang besar - di mayang
  • 3-4 biji cili api
  • 3 sudu besar udang kering -di rendam 15 minit
  • 1 inci belacan
  • 3 sudu besar kerisik
  • 3-4 biji limau kasturi
  • 2 sudu besar gula @ secukup rasa
  • 2 sudu teh garam halus @ secukup rasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kupas kulit nangka bahagian luar & potong nipis. Rendam 1/2 jam di dlm air garam. Rebus & buang air getahnya. Kemudian tambah air lain & rebus sekali lagi hingga nangka lembut
  2. Tumbuk cili api, udang kering & belacan. Kemudian, campur kerisik, gula & garam. Tumbuk hingga sebati
  3. Celur kacang botol sekejap di dlm air mendidih. Kemudian, campur semua bahan2 tumbuk, bawang & kacang botol bersama nangka. Kacau sebati
  4. Akhir sekali, perah limau & kacau. Siap di hidangkan..


RESEPI NANGKA MASAK LEMAK CILI API

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut". Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa. 

BAHAN BAHAN

  • 1 biji 1/2 nangka muda saiz kecil
  • 2 labu besar bawang merah - tumbuk
  • 5 ulas bawang putih - tumbuk
  • Segenggam ikan bilis - tumbuk kasar
  • 3 tangkai cili-tumbuk
  • 1 inci kunyit hidup (ditumbuk)
  • @ serbuk kunyit
  • 1 inci halia - tumbuk
  • 1 kotak santan kecil
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 helai daun kunyit - dipotong
  • Garam

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Potong kecil-kecil nangka muda dan cuci. Kemudian rebus hingga separuh lembut. Letak minyak masak sikit. Cucuk dengan garfu untuk tahu samada nangka dah lembut @ keras. Kalau masih keras, biarkan lagi.
  2. Tumis bahan yang ditumbuk tadi di dalam periuk. Tambahkan air & masukkan nangka.
  3. Masukkan santan dan biarkan mendidih. Kalau guna serbuk kunyit boleh lah dimasukkan waktu ini dan kacau rata.
  4. Akhir sekali masukkan garam dan matikan api. Nota: Boleh juga masukkan kaki @ leher ayam. Ada juga yang suka letak udang @ seafood lain. Terpulang pada citarasa masing-masing. Bahan-bahan ni boleh dimasukkan sebelum ditambah santan & semestinya pastikan ianya lembut dahulu, baru lah ditambah santan.


RESEPI JERAMI NANGKA GORENG

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut". Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa. 

BAHAN BAHAN

  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 3 cawan minyak untuk menggoreng
  •  

PROSES PENYEDIAAN

  • Jerami nangka dibersihkan dan dibuang bahagian kulit luarnya...kemudian potong kecil.
  • Goreng garing
  • Jerami Nangka Goreng Kunyit siap....boleh makan sebagai kudap2 atau dijadikan lauk mkn dgn nasi


RESEPI KARI NANGKA MUDA IKAN MASIN

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut". Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa. 

BAHAN BAHAN

  • 1 biji nangka muda
  • 8 ekor ikan masin duri
  • 1 kotak (250 ml) santan
  • 4 sdb rempah kari ikan masin
  • Asam keping 3
  • 1 sdt garam

 

BAHAN TUMIS

  • 1 sdt jintan manis
  • 1 sdt jintan putih
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1 inci halia
  • 3 pelepah daun kari
  • 5 sdb minyak masak
  • 4 biji cili kering

 

PROSES PENYEDIAAN

Kupas kulit...potong dan rebus nangka hingga lembut

Bancuh rempah kari dengan 2 cawan air...didih hingga rempah masak

Rendam ikan masin

Setelah rempah masak...masukkan ikan masin dan nangka..gelogoh hingga ikan masin elok lembut...masukkan asam keping dan santan..

Sementara itu..tumis bahan² dalam gambar tu..kemudian setelah elok wangii...masukkan ke dalam kuah yang siap dimasak...siappp


RESEPI GULAI NANGKA TUMIS DARAT

Nangka (Artocarpus heterophyllus or A. heterophylla merupakan spesies pokok dalam keluarga Moraceae serumpun dengan kertau dan bertaburan asal di Asia Tenggara dan Selatan. Ia merupakan pokok kebangsaan Bangladesh. Pokok Nangka juga didapati di Afrika Timur contohnya. Di Uganda dan Mauritius, termasuk juga dikeseluruhan Brazil. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.  Ia sangat sesuai dengan tanah rendah tropika. Pokok Nangka merupakan pokok kayu berbuah terbesar di dunia, mencapai 80 paun (36 kg) berat dan panjang melebihi 36 inci (90 cm) dan 20 inci (50 cm) dalam diameter.

Pokoknya menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Tumbuhan ini berasal dari India dan Asia Tenggara

Isi nangka adalah berkanji, berfiber, dan merupakan sumber fiber makanan. Rasanya menyamai tat pisang. Pelbagai jenis nangka dibezakan menurut ciri-ciri isi buah. Di Brazil, tiga jenis diakui. Ini adalah: jaca-dura, atau jenis "keras", yang memiliki isi keras dan buah terbesar dengan berat sekitar 15 dan 40 kilogram setiap satu; jaca-mole, atau jenis "lembut", yang memiliki buah lebih kecil, dengan isi lebih lembut dan manis; dan jaca-manteiga, atau jenis "mentega", yang memiliki buah manis, yang isinya antara jenis "keras" dan "lembut".Di Malaysia jenis yang popular adalah nangka bubur dan nangka biasa.

BAHAN BAHAN

  • 1/2 biji nangka muda
  • 3 sudu besar rempah kari ikan
  • 2 mangkuk air
  • Segengam ikan bilis
  • 1 sudu besar garam
  • 1 biji bawang besar
  • 1 cawan santan

 

BAHAN TUMIS

  • 3 ulas bawang merah -dimayang
  • 2 ulas bawang putih -dimayang
  • 1 sudu teh halba campur
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 tangkai cili kering -hiris kasar
  • 1/2 senduk minyak masak

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kisar bawang besar dan rempah kari bersama dgn secawan air.
  2. Masukkan nangka, rempah yg dikisar, ikan bilis. Tambahkan 2 mangkuk air. Masak sehingga nangka empuk.
  3. Parasakan dgn garam dan masukkan santan. Setelah mendidih, tutupkan api.
  4. Dikuali yg lain, panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, daun kari, cili kering dan halba sehingga wangi dan sedikit garing. Tuang bahan tumis kedalam gulai nangka tadi.
  5. Siap untuk hidangan.