Wednesday, 22 May 2019

KAMBING MASAK PEDAS


BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing potong kecik
10 biji bawang merah, dipotong nipis.
3 ulas bawang putih, dipotong nipis
3 sudu besar serbuk kari
5 biji cili padi, dipotong serong
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut
Air  secukupnya
1 sudu air asam jawa
Garam,gula pasir, serbuk perasa dan kicap manis secukupnya.

CARA PENYEDIAAN
1.Tumis bawang merah, bawang putih, daun salam dan daun limau purut sehingga naik bau.

2.Masukkan daging kambing yang sudah cuci bersih dan dipotong ke dalam tumisan.

3.Masukkan garam, gula serta serbuka kari. Kacau sehingga rata sehingga daging berubah warna menjadi sedikit coklat.

4.Tambahkan sedikit air dan masukkan kicap manis.

5.Gaul lagi sehigga rata, dan biarkan ia meresap.

6. Kemudian masukkan cili padi dan air asam jawa. Kacau lagi hingga sebati dan tunggu sehinga ia empuk dan masak. 

7. Biarkan kuahnya surut sedikit dan jika semuanya sudah cukup rasa, daging kambing masak pedas ini bolehlah segera dihidangkan.

KAMBING LADA HITAM


BAHAN BAHAN

500 gm daging kambing 
2 sudu besar lada hitam
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 inc halia di tumbuk

BAHAN KISAR
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

BAHAN DIHIRIS
1 labu bawang besar
2 batang lada merah
5 biji cili padi 

CARA PENYEDIAAN
1. Potong daging kambing kecil dan nipis, bersihkan

2.Perapkan daging dengan lada hitam, kicap manis, sos tiram , madu dan halia selama 1/2 jam

3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar

4. Masukkan daging yang telah di perap tadi man masak hingga daging empuk

5. Tambahkan sedikit air jika kuahnya terlalu kering

6. Masukkan bahan hiris dan perasakan dengan garam secukup rasa
Kacau rata. Sedia di nikmati
  

KAMBING MASAK MASALA


BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing - dibersihkan dan dipotong kiub saiz sederhana

BAHAN KISAR
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1-2 batang serai

BAHAN LAIN
1 labu bawang besar (dihiris)
2-3 biji ubi kentang (potong empat)
2 biji tomato (potong empat)
2 tangkai cili hijau (dihiris)
2 tangkai cili merah (dihiris)
1 tangkai daun kari
Sedikit daun ketumbar
1 batang kayu manis
1 bunga lawang
3 biji pelaga
1/2 sudu besar biji jintan putih
1/2 sudu besar biji jintan manis
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk garam masala
2 gelas air
Minyak masak

CARA PENYEDIAAN 
1. Daging yang telah dipotong tadi gaulkan bersama 1 sudu besar serbuk unyit dan sedikit garam.Kemudian rebus daging tersebut dengan sedikit air dan masak hingga air kurang atau daging masak empuk.Ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, biji jintan putih dan jintan manis.

3. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan tumis hingga bau wangi.Masukkan pula bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun kari. Kacau seketika dan masukkan tomato.

4. Kemudian, masukkan daging kambing yang telah direbus tadi. Kacau bersama ubi kentang. Tambahkan air, serbuk cili, garam dan aji secukupnya. Kacau sebati. 

5. Tutup periuk dan biarkan mendidih.Apabila kentang dah masak, boleh masukkan serbuk ketumbar dan garam masala. Gaul sebati dan biarkan seketika.Pastikan cukup rasa, daging pun dah masak. 

6. Taburkan daun ketumbar dan gaul. Padamkan api. Hidangkan.

KAMBING MASAK REMPAH

BAHAN BAHAN
400 gram daging kambing
sedikit daun kari
1/4 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 inci halia
1 sudu kecil jintan manis
2 sudu besar serbuk rempah kari
2 sudu besar serbuk rempah korma
1 cawan santan pekat
1 batang serai
1 cawan air
7 tangkai cili kering
4 sudu besar tamato ketchup ( boleh diganti dengan tomato puri)
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat

CARA PENYEDIAAN
1. Potong daging kambing sederhana, jangan nipis sangat, agak-agak je, blender bawang besar, bawang putih, halia, cili kering dan jintan manis. Panaskan api dan tumis daun kari dan bahan yang telah dikisar tadi.

2. Setelah naik bau, rempah kari dan korma jadikan pes dan curah dalam kuali, kacau sebati, kemudian masukkan serai yang telah dititik, tomato ketchup dan daging.

3.Kemudian masukkan santan dan air serta kicap. Biarkan daging kambing lembut dan kuah pecah minyak dan menjadi pekat, sesuaikan rasa, masukkan garam dan gula sikit.

Siap untuk dihidangkan

RENDANG KAMBING

BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing 
2 sudu makan ketumbar 
1 sudu makan serbuk jintan manis 
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan lada hitam  (Ditumbuk) 
25 tangkai cili kering 
20 biji bawang merah 
3 inci halia 
5 batang serai 
2 inci lengkuas(Cili kering, bawang merah, halia, serai dikisar bersama lengkuas)
½ cawan kerisik 
3 cawan santan 
5 keping asam gelugur 
5 helai daun limau purut 
3 sudu makan gula merah 
Air secukupnya 
Garam secukup rasa 
Sedikit minyak masak

CARA PENYEDIAAN
1. Potong kecil daging kambing. Basuh dan tuskan. 

2. Perapkan daging dengan ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, dan lada hitam.

3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak. 

4. Masukkan daging dan air. Masak sehingga daging lembut. 

5. Masukkan kerisik, santan, asam gelugur, daun limau purut, gula merah, dan garam. Kacau rata dan biarkan sehingga pekat. Sedia dihidangkan.



RENDANG KAMBING CILI API


BAHAN BAHAN
1 1/2 kg daging kambing
2 asam keping
1 ketul gula mlaka( 1/2 cawam)
1 sudu makan garam
2 kotak santan kara
3 sudu kerisik
1 daun kunyit
1/2 cawan minyak 

BAHAN KISAR
1 mangkuk cili api hijau
1 bawang holland yang besar
1 ketul kecik lengkuas
1 ketul kunyit

CARA PENYEDIAAN
1. Basuh daging dan potong kiub
2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
3. Masukkan daging kambing dan 3 cawan air
4. Masak hingga daging kambing lembut
5. Masukkan asam,garam dan gula melaka
6. Tambahkan santan dan biar mendidih hingga nampak kering
7. Masukkan kerisik dan sesuaikan rasa
8. Taburkan daun kunyit

LOKAN MASAK PEDAS

BAHAN BAHAN
500gm kg lokan
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut, dicarik kasar
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
daun ketumbar, hiris kasar

BAHAN KISAR
4 biji cili merah
4-5 biji cili padi
1/2 inci halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA MASAK
1. Basuh lokan dan rendam seketika untuk keluarkan sisa kotor. Bilas dengan air dan toskan.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga wangi.Masukkan serai, sos tiram, sos ikan dan air asam jawa.

3. Masukkan lokan dan limau purut, kacau bersama baham tumis dengan sekata. Tambahkan sedikit air supaya berkuah dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

4. Angkat dan taburkan daun ketumbar

SAMBAL LOKAN

BAHAN-BAHAN
1 - 2 cawan isi lokan
1 cawan cili kisar
1 inci belacan + 1/2 cawan air, larutkan
3 ulas bawang putih, dititik
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 inci halia, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan halia, cili kisar, masukkan belacan, kacau rata dan masak hingga cili garing.

2. Tuang jus asam jawa dan masukkan garam dan gula secukup rasa.Masak hingga mendidih dan masukkan lokan, kacau rata dan biar kuah pekat.

3. Rasa dan jika ok boleh matikan api.siap

LOKAN MASAK KARI

BAHAN BAHAN
500 gm lala (ambil isi shj)
5 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 sudu makan serbuk kari ikan (dijadikan pes)
1 sudu makan cili kering kisar
1 tangkai daun kari
sedikit air asam jawa
garam dan sedikit gula

CARA MASAK
1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis daun kari bersama bahan2 kisar hingga kering.

2. Masukkan pes kari. Masak hingga pecah minyak.Masukkan lala dan sedikit air. Kacau rata2.

3. Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau hingga masak.

LOKAN MASAK KUNYIT

BAHAN-BAHAN
Isi lokan secukupnya
2 biji bawang putih - dihiris halus
3 biji bawang merah- dihiris halus
sedikit halia-  dihiris halus
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
lada hidup dan bawang besar, dipotong- potong
minyak untuk menumis

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan hiris hingga kekuningan.

Masukkan isi lokan, garam dan serbuk kunyit.

Akhir sekali, tambahkan hirisan lada hidup dan bawang besar.

KAHANGA MASAK KUNYIT

BAHAN-BAHAN
Isi kahanga secukupnya
2 biji bawang putih - dihiris halus
3 biji bawang merah- dihiris halus
sedikit halia-  dihiris halus
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
lada hidup dan bawang besar, dipotong- potong
minyak untuk menumis

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan hiris hingga kekuningan.

Masukkan isi kahanga, garam dan serbuk kunyit.

Akhir sekali, tambahkan hirisan lada hidup dan bawang besar.

RESEPI RENDANG LOKAN


BAHAN BAHAN
4 kilo lokan (direndam air panas dan diambil isi & airnya)
2 biji bawang besar  + 4 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar cili padi yang dikisar
4 sudu besar cili kering yang dikisar
2 inci kunyit hidup (dikisar)
2 biji bawang besar (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
5 hiris halia 
1 batang serai (dihiris)
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
2 sudu besar kerisik (yang ni tak bubuh pon tadi, takde stok)
1 kotak santan (kali ni saya pakai yang kotak je, kalau dapat yang fresh lagi ok) 
1/2 keping asam keping
+-2 sudu besar gula merah/melaka
garam secukup rasa

CARA MASAK
1. Lokan direndam dalam air panas sebentar, dikopek dan diambil isi dan airnya.

2. Tumiskan bahan2 yang dikisar (bawang besar + bawang putih + cili padi  + cili kering + kunyit hidup). Selalunya kalau pakai santan segar saya tak tumis, tapi kalau pakai santan kotak saya tumis sikit supaya rendangnya nanti pecah minyak.

3. Masukkan lokan + garam + gula merah  Kacau sebentar

4. Masukkan santan + kerisik + bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris + asam keping + serai + daun kunyit.

5. Kacau hingga kering dan pecah minyak. Siap dihidang dengan nasi atau roti.


LOKAN MASAK SERAI

BAHAN BAHAN
500 gm lokan - dibersihkan dan toskan
3 batang serai - dipotong serong
3 ulas bawang putih - diketuk
1in halia - dipotong panjang
5 biji cili api - diketuk/dihiris serong
1 sb sos tiram
1 biji bawang besar - dipotong bulat
daun bawang, tomato ceri/tomato biasa
garam dan gula utk perasa
2 sb minyak

CARA MASAK
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi. 

2. Masukkan serai serta cili api. Kacau hingga naik bau.

3. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa. 

4. Kacau sebati dan masukkan lokan.  Kacau sekejap dan tutup kuali. Biarkan lebih kurang 3 minit atau sehingga cengkerang lokan terbuka.

5. Sekiranya masakan agak kering, masukkan sedikit air. 

6. Kacau hingga sebati pastu masukkan bawang besar, tomato ceri dan daun bawang.

7. Padamkan api dan kacau sekejap dan terus hidang kedalam pinggan. Bolehlah dimakan dgn nasi putih.


Tuesday, 21 May 2019

RESEPI ROTI JOHN SEDAP RINGKAS

BAHAN BAHAN
6 biji Roti Frankfurter
Daging hancur(Ayam/daging lembu). Ikut sukahati engkorang.
Telur 3 biji
Daun sup
Daun bawang(kalau ada)
Sebijik bawang merah
2 ulas bawang putih
Garam
Serbuk black pepper.
Serbuk kari ayam atau daging

CARA PENYEDIAAN
1.Memula potong dadu bawang merah dan bawang putih

2. Lepastu ambil segenggam lebih daging hancur dan hancurkan lagi

3. hiris manja daun sup.

4. Panaskan kuali lepastu masukkan bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.kemudian masukkan daging hancur dan hancurkan lagi daging menggunakan senduk.Lepastu biarkan ia masak seketika,sampai hilang warna merah dekat daging

5. Kemudian masukkan kari ayam,ikut citarasa.kalau nak rasa berkari gila-gila masukkan banyak.Aku masukkan 1sudu lebih.

6. Biarkan seketika sampai daging masak.

7. Letakkan garam dan blackpepper.

8. Lepastu masukkan semua ni kedalam telur dan kacau hingga sebati

9. Lepastu,yang ni optional,Sapukan butter dekat roti.

10. Kemudian masukkan sesenduk campuran daging ni ke dalam kuali yang rata. And dengan sepantans kilat,letakkan roti atas telur,Kalau lambat,nanti telur tak melekat dekat roti.

11.Biarkan dalam beberapa minit,lepastu siappp

RESEPI SAYUR GORENG CAMPUR DAGING RINGKAS


BAHAN BAHAN
300 gm daging batang pinang, hiris nipis*
1 inci halia, ditumbuk halus*
3 ulas bawang putih, ditumbuk halus*
1 camca serbuk lada hitam*(*disatukan dan perap 30 minit)
2 camca besar sos tiram
2 camca besar kicap cair
Beberapa titik minyak bijan
200 gm brokoli, dipotong sekuntum2
1/2 batang lobak merah, kupas, belah 4 dan potong serong setiap belahan
6 - 7 biji putik jagung, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, diketuk
1 camca teh tepung jagung + 1/4 cawan air, kacau rata
Sedikit garam jika perlu

CARA MASAK
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan sos tiram dan kicap cair, kacau rata dan masukkan daging, kacau dan masak hingga daging lembut. Tambah air jika perlu.

2. Masukkan lobak merah dan jagung, kacau rata dan masukkan brokoli. Kacau rata dan tuang bancuhan tepung jagung. Kacau rata.

3. Akhir sekali masukkan minyak bijan dan masak hingga sayur lembut. Rasa dan jika kurang masin, tambah garam secukup rasa. Hidangkan panas bersama nasi hangat dan sambal belacan.

RESEPI IKAN SINGGANG RINGKAS SEDAP

BAHAN-BAHAN
Ikan, apa-apa jenis pun tak apa
Lengkuas
Kunyit 
Bawang putih (diketuk)
Kacang bendi (dipotong dua)
Asam keping
Air 1 1/2 cawan
Garam dan secukup rasa


CARA-CARANYA:
1. Masukkan air dalam periuk dan campakkan sekali lengkuas, kunyit dan bawang putih. Biar mendidih. Masukkan ikan, asam keping dan kacang bendi.

2. Biarkan sampai ikan masak. Kemudian, masukkan garam dan secukup rasa. Biar mendidih. Siap untuk dihidang.

RESEPI SUP AYAM RINGKAS

BAHAN BAHAN
5-6 ketul ayam
1 biji bawang besar (potong 4)
5 ulas bawang putih (ketuk)
1 inci halia
1 sup bunjut
1 biji carrot
2 biji tomato
2 biji kentang
Air
Garam
Daun sup

CARA MASAK:
1. Masuk kan je semua tu dalam periuk kecuali totamo n daun sup. pastu tutup periuk, buat api perlahan shj...

2. Nanti dah mendidih boleh lah kite masukkan tomato. Dan last sekali masukkan daun sup tu....siap!!!

RESEPI SPAGHETTI_OLIO SEDAP RINGKAS

BAHAN-BAHAN
Minyak,
Bawang putih,
Udang/ayam,
Lada hitam.
Serbuk lada putih,
Garam,perasa
Spaghetti.

CARA-CARANYA
1. Rebus spaghetti selama 5-10 minit,
2. Panaskan kuali dan tumis hirisan bawang putih.
3. Masukkan udang/ayam dan kacau.
4. Masukkan sedikit garam diikuti dengan lada hitam dan serbuk lada putih ...Tos kan spaghetti lalu masukkan kedalam tumisan tadi dan gaul sehingga rata.masukan sidikit perasa...
5. Tambah Daun pasli,atau daun ketumbar..dan sedikit olive oil ..kalau xde olive oil..letak je minyak masak sikit. Ok siap...jgn lupa suai rasa dulu..

RESEPI AYAM MASAK HALIA RINGKAS

BAHAN- BAHAN
1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan)
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air* 
1 sudu kecil tepung jagung*(*dibancuh bersama)
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
1 pokok daun bawang/sup - potong pendek
1 biji buah tomato - belah 4
1/2 btng carrot - ptng kecil
minyak utk menumis
garam dan sedikit gula

BAHAN HIRIS
5 cm halia
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi merah

CARA-CARANYA
1 Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
2. Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
3. Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan carrot dan gaul sebati.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan sehingga pekat.
5. Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.
6. Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.


RESEPI RASSAM TELUR

BAHAN-BAHAN
3 Biji Telur (Boleh juga guna ikan talang masin)
1 sudu teh Jintan Putih Biji (Tumbuk)
1/2 Sdt Lada Hitam (Tumbuk)
2 Ulas Bawang Putih (Tumbuk)
4 Ulas Bawang Merah (Tumbuk)
2-3 Tangkai Cili kering (potong dlm 1 inci)
1-2 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah (mayang halus)
1/2 sudu besar Pati Asam Jawa (atau secukup rasa)
1/2 Kiub Pati Ayam
Sedikit serbuk kunyit (untuk bagi nampak yellowish sket)
Air Secukupnya
Garam Secukup Rasa
Minyak Utk Menumis
Cili padi (jika suka-rcp ori tak letak cili padi)

CARA-CARA
1. Tumis hirisan bawang merah hingga garing, masukkan daun kari dan juga cili kering.Tumis sekejap hingga nak bau.

2. Masukkan bahan kisar/tumbuk tumis hingga pecah minyak dan naik bau, Masukkan semua bahan kecuali telur.Setelah kuah mendidih,pecahkan telur sebiji2 kedalam kuah.
3. Biarkan sehingga telur masak n kuning telur keras..Seimbangkan rasa,Tutup api
Mmg sesuai dihidangkan dengan nasi putih,ikan masin n papadom..


RESEPI ROTI BAWANG PUTIH.

BAHAN-BAHAN
4 keping roti gardenia
3 ulas bawang putih
4 sudu besar buttercup
sedikit hirisan daun parsley
sedikit serbuk lada hitam

CARA-CARA MENYEDIAKAN
1. Masukkan bawang putih dalam aluminium foil dan bakar dalam oven selama 15 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
2. Setelah dibakar,ketuk dan cincang bawang putih dan masukkan ke dalam butter.
3. Cairkan butter dalam oven dan setelah cair, masukkan hirisan daun parsley,lada sulah dan kacau rata.
4. Sapukan pada roti dan bakar selama 10 minit. Sedia dihidang bersama mushroom sup.

RESEPI NASI LEMAK RINGKAS

BAHAN-BAHAN
3 cawan beras
3 hiris halia
3 ulas bawang merah - hiris
1 helai daun pandan
1 batang serai - dititik
1 cawan santan
3 cawan air - boleh tambah jika atau dikurangi bila diperlukan
secubit garam

CARA-CARA MENYEDIAKAN
1. Basuh beras dengan air sehingga bersih kemudian toskan hingga hilang airnya.
2. Siapkan perikut dan pijarkan minyak kemudian tumis serai, daun pandan, halia, bawang sehingga wangi.
3. Masukan air dan santan kemudian masak sehingga mendidih. Tambah garam dan kacau rata.
4. Tuangkan beras yang sudah kita toskan tadi ke dalam periuk nasi. Kemudian kita tuangkan juga santan yang sudah kita masak tadi dan masak nasi seperti biasa.
5. Bila dah masak kacau nasi perlahan2...

RESEPI MASAK UDANG TEMPOYAK

BAHAN BAHAN
1/2 kg udang (buang kulit, belah belakang, cuci bersih)
4 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
3 biji cili padi - tumbuk
2 sudu tempoyak
serbuk kunyit (bagi naik seri warna)
1/2 helai daun kunyit / 3 daun limau purut

CARA MASAK
1. Masukkan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk
2. Masukkan tempoyak dan sedikit serbuk kunyit supaya lagi cantik warnanya
3. Masukkan udang dan tambah sedikit air
4. Masukkan garam, gula, perisa (kalau nak)
5. Masukkan daun kunyit/limau purut
6. Siap. Sedap sungguh makan dengan nasi panas2 

RESEPI UDANG MASAK MERAH

BAHAN-BAHAN
1/2 kg udang basah (dibersihkan)
2-3 sb cili kering kisar
5 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1/2 inci lengkuas (dikisar)
1 batang serai (diketuk)
3 sb sos cili
1 sb sos tomato
1 sudu makan kicap masin/manis
1 sb sos tiram
garam dan gula secukupnya
1 labu bawang besar (dimayang)
1 biji cili merah (dihiris)

CARA PENYEDIAAN
1. Tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga terbit bau. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan sos tomato. Tambahkan sedikit air dan kacau perlahan.

2. Masukkan udang, bawang besar, cili merah dan sedikit air. Kacau rata-rata.

3. Perasakan dgn garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidangkan.

RESEPI UDANG GORENG KUNYIT

BAHAN BAHAN
500gm Udang segar – dipotong hujung kepala & ekornya
1 biji bawang besar di hiris
1 chili hijau – di hiris
1 chili merah – di hiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji lemon – ambil jusnya atau air assam 1/2 mangkuk
2 sudu besar bawang goreng
1 biji buah tomato, dipotong empat.
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk memasak – 2 sudu besar
Daum Ketumbar sebagai hiasan.

CARA MASAK
1. Panaskan minyak di kauli. Masukkan bahan yang sudah di hiris. Bila bawang mula layu masukan udang, gaulkan udang supaya sebati. Taburkan serbuk kunyit, garam dan gula. Rasa kuahnya.

2. Masukkan air assam / jus lemon dengan sedikit air. Kuahnya mesti, massam & manis. Gaulkan kemudian rasa ikut cita rasa.

3. Angkat Udang dan sajikan dengan daun ketumbar. Masakan nya tidak sampai 15mins.

RESEPI CHICKEN 65

BAHAN BAHAN
UNTUK PEMERAPAN ISI AYAM (30MINIT)
1 kg. bahagian dada Ayam yang dibuang kulit dan tulang, di potong dadu sederhana.
1 sudu teh (tsp) Serbuk Cili.
1/2 serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

BAHAN UNTUK MENGORENG
2 biji putih telur.
2 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
2 sudu besar (tbsp) tepung gandum.
Minyak Masak untuk goreng.
Garam secukup rasa.

BAHAN  UNTUK MEMASAK:
1/2 cawan ‘yogurt’ / butter Milk.
1 sudu kecil (tsp) perwarna oren (orange colour).
1 sudu besar (tbsp) pes halia.
1 sudu besar pes bawang putih.
2 sudu besar (tbsp) minyak masak.
1 sudu besar (tbsp) jus lemon.
Bawang Goreng untuk taburkan di hidangan siap.

CARA-CARA MEMASAK
1. Potong isi ayam bahagian dada dadu yang bersize nugget. Masukan serbuk cili, serbuk lada hitam dan garam. Gaulkan dan peram selama 30minit.

2. Selepas jangka waktu peram, masukkan tepung jagung, tepung gandum, dan putih telur. Adun rata.

3. Panaskan minyak dalam kuali untuk gorengan. Goreng sehingga ketulan ayam masak sehingga berwarna keperangan. Jangan masukkan sekali longgok isi ayam dalam kuali. Goreng sedikit demi sedikit. Tapis minyak dan asingkan.

4. Panaskan kuali yang telah bersihkan dan masukkan 2 sudu besar minyak masak yang baru. Apabila minyak jadi panas masukkan pes bawang putih dan pes halia. goreng sehingga warnanya bertukar keperangan (jangan sampai hangus pulak).

5. Kecilkan api dapur. Masukkan yogurt, pewarna oren dan garam secukup rasa. Biarkan sehingga mendidih. Selepas mendidih. Masukkan isi ayam yang telah digoreng dan kacau rata. Besarkan sedikit apai dapur dan Masak ketulan ayam ini sehingga kuahnya kering. Awas!, perlu sentiasa kacau, jika tidak hangus nanti.

6. Matikan api dapur dan masukkan air lemon. Kacau rata. Hidangan anda telah siap. Boleh dihiaskan dengan cili hijau dan taburkan bawang goreng di atas hidangan anda. Selamat mencuba.