BAHAN- BAHAN
1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan)
1/2 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan)
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air*
1 sudu kecil tepung jagung*(*dibancuh bersama)
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk kasar
1 pokok daun bawang/sup - potong pendek
1 biji buah tomato - belah 4
1/2 btng carrot - ptng kecil
minyak utk menumis
garam dan sedikit gula
BAHAN HIRIS
5 cm halia
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi merah
CARA-CARANYA
1 Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga
layu.
2. Masukkan ayam, lada hitam,sos tiram dan kacau
rata. Masukkan sikit air dan tutup.
3. Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan carrot
dan gaul sebati.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan
sehingga pekat.
5. Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau
rata.
6. Tutup api, angkat dan bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment