500gm Udang segar – dipotong hujung kepala & ekornya
1 biji bawang besar di hiris
1 chili hijau – di hiris
1 chili merah – di hiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji lemon – ambil jusnya atau air assam 1/2 mangkuk
2 sudu besar bawang goreng
1 biji buah tomato, dipotong empat.
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk memasak – 2 sudu besar
Daum Ketumbar sebagai hiasan.
CARA MASAK
1. Panaskan minyak di kauli. Masukkan bahan yang sudah di hiris. Bila bawang mula layu masukan udang, gaulkan udang supaya sebati. Taburkan serbuk kunyit, garam dan gula. Rasa kuahnya.
2. Masukkan air assam / jus lemon dengan sedikit air. Kuahnya mesti, massam & manis. Gaulkan kemudian rasa ikut cita rasa.
3. Angkat Udang dan sajikan dengan daun ketumbar. Masakan nya tidak sampai 15mins.
No comments:
Post a Comment