BAHAN-BAHAN
20 ekor udang sederhana besar
1-2 papan petai
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3-5 sudu besar tempoyak
5-10 biji cili padi (kalau tak suka pedas
kurangkan)
Air (untuk pekat atau cairkan kuah jika perlu)
1 inci kunyit hidup
2 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
CARA-CARANYA
1. Kupas kulit udang, basuh dan
toskan.
2. Tumbuk atau kisar bawang
merah,bawang putihvcili padi dan juga kunyit hidup
3. Masukkan bahan kisar ke dalam
periuk bersama tempoyak dan juga air. Biar hingga menggelegak dan kuah likat
mengikut tahap yang anda gemari.
4. Kecilkan api dan masukkan
udang, petai, garam dan gula sekiranya perlu. Masukkan juga daun kunyit yang
telah dibasuh dan telah dihiris nipis atau disiat dua sahaja. Biar mereneh seketika.
Masukkan garam dan gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment