BAHAN-BAHAN
3 Biji Telur (Boleh juga guna ikan talang masin)
1 sudu teh Jintan Putih Biji (Tumbuk)
1/2 Sdt Lada Hitam (Tumbuk)
2 Ulas Bawang Putih (Tumbuk)
4 Ulas Bawang Merah (Tumbuk)
2-3 Tangkai Cili kering (potong dlm 1 inci)
1-2 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah (mayang halus)
1/2 sudu besar Pati Asam Jawa (atau secukup rasa)
1/2 Kiub Pati Ayam
Sedikit serbuk kunyit (untuk bagi nampak yellowish sket)
Air Secukupnya
Garam Secukup Rasa
Minyak Utk Menumis
Cili padi (jika suka-rcp ori tak letak cili padi)
3 Biji Telur (Boleh juga guna ikan talang masin)
1 sudu teh Jintan Putih Biji (Tumbuk)
1/2 Sdt Lada Hitam (Tumbuk)
2 Ulas Bawang Putih (Tumbuk)
4 Ulas Bawang Merah (Tumbuk)
2-3 Tangkai Cili kering (potong dlm 1 inci)
1-2 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah (mayang halus)
1/2 sudu besar Pati Asam Jawa (atau secukup rasa)
1/2 Kiub Pati Ayam
Sedikit serbuk kunyit (untuk bagi nampak yellowish sket)
Air Secukupnya
Garam Secukup Rasa
Minyak Utk Menumis
Cili padi (jika suka-rcp ori tak letak cili padi)
CARA-CARA
1. Tumis hirisan bawang merah hingga garing,
masukkan daun kari dan juga cili kering.Tumis sekejap hingga nak bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk tumis hingga pecah
minyak dan naik bau, Masukkan semua bahan
kecuali telur.Setelah kuah mendidih,pecahkan telur sebiji2 kedalam kuah.
3. Biarkan sehingga telur masak n kuning telur keras..Seimbangkan rasa,Tutup api
3. Biarkan sehingga telur masak n kuning telur keras..Seimbangkan rasa,Tutup api
Mmg sesuai dihidangkan dengan nasi putih,ikan masin
n papadom..
No comments:
Post a Comment