Wednesday, 22 May 2019

RENDANG KAMBING CILI API


BAHAN BAHAN
1 1/2 kg daging kambing
2 asam keping
1 ketul gula mlaka( 1/2 cawam)
1 sudu makan garam
2 kotak santan kara
3 sudu kerisik
1 daun kunyit
1/2 cawan minyak 

BAHAN KISAR
1 mangkuk cili api hijau
1 bawang holland yang besar
1 ketul kecik lengkuas
1 ketul kunyit

CARA PENYEDIAAN
1. Basuh daging dan potong kiub
2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
3. Masukkan daging kambing dan 3 cawan air
4. Masak hingga daging kambing lembut
5. Masukkan asam,garam dan gula melaka
6. Tambahkan santan dan biar mendidih hingga nampak kering
7. Masukkan kerisik dan sesuaikan rasa
8. Taburkan daun kunyit

No comments:

Post a Comment