BAHAN BAHAN
500gm kg lokan
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut, dicarik kasar
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
daun ketumbar, hiris kasar
BAHAN KISAR
4 biji cili merah
4-5 biji cili padi
1/2 inci halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MASAK
1. Basuh lokan dan rendam seketika untuk keluarkan sisa kotor. Bilas dengan air dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga wangi.Masukkan serai, sos tiram, sos ikan dan air asam jawa.
3. Masukkan lokan dan limau purut, kacau bersama baham tumis dengan sekata. Tambahkan sedikit air supaya berkuah dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Angkat dan taburkan daun ketumbar
500gm kg lokan
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut, dicarik kasar
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
daun ketumbar, hiris kasar
BAHAN KISAR
4 biji cili merah
4-5 biji cili padi
1/2 inci halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MASAK
1. Basuh lokan dan rendam seketika untuk keluarkan sisa kotor. Bilas dengan air dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga wangi.Masukkan serai, sos tiram, sos ikan dan air asam jawa.
3. Masukkan lokan dan limau purut, kacau bersama baham tumis dengan sekata. Tambahkan sedikit air supaya berkuah dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Angkat dan taburkan daun ketumbar
No comments:
Post a Comment