Friday, 9 October 2020

SPEGETTI OLIO AGLIO

Makanan Eropah, atau kadang-kala Makanan Barat, merupakan istilah am yang merujuk kepada makanan Eropah dan dunia Barat yang lain. Makanan Eropah atau Barat termasuklah Eropah yang merangkumi (bergantung kepada takrifan) Russia, begitu juga makanan asli Amerika Utara, Australasia, Oceania, dan Amerika Latin, yang terbit dari pengaruh besar oleh penjajah atau peneroka Eropah ke kawasan itu. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Asia Timur untuk membezakan gaya memasak Asia. (Ini adalah perbandingan kepada masyarakat Barat yang memanggil makanan dari Asia Timur sebagai makanan Asia.) Apabila digunakan oleh orang Barat, istilah itu kadag kala dirujuk sebagai makanan kontinental atau lebih terperinci mengikut tempat makanan itu, seperti Makanan Perancis.

BAHAN BAHAN

  • 1/4 Spegetti
  • 1 Liter Air
  • 4 ulas bawang putih (Di tumbuk)
  • 4 sudu besar minyak zaitun
  • 1 sudu kecil lemon pepper
  • 1 sudu kecil garlic salt
  • 1 sudu besar pardley Leaves
  • 1 cube pati ayam Adabi
  • 2 sudu besar cheesoning(Serbuk perisa keju)
  • 1/2 lada benggala
  • 1 sudu teh Paprika Spices
  •  

BAHAN B (CAMPURAN GOURMET PEPPERONI BEEF)

  • 6 keping gourmet pepperoni beef
  • 1/4 sudu teh serbuk bbq
  • 1/4 sudu teh lemon pepper
  • 1/4 sudu garlic salt

 

LANGKAH PENYEDIAAN

  • Masukkan semua bahan B tadi dan gaulkan bersama pepperoni beef terlebih dahulu supaya ada rasa.
  • Rebus Spegetti bersama air 1 Liter bersama sedikit minyak zaitun supaya tidak mudah melekat ketika di angkat dan tunggu sehingga kembang bertukar mwnjadi warna putih kekuningan. angkat dan toskan.
  • Tumis bawang putih bersama minyak zaitun. Kemudian masukkan pepperoni beef tadi kacau sehingga garing.Masukkan parti kuib ayam adabi dan sedikit air. Masukkan lemon pepper dan garlic salt gaul sehingga sebati.
  • Masukkan serbuk pardley Leaves pada spegetti dan kemudian gaul. Boleh letak lebih klu suka. Kemudia taburkan paprika ikut tahap kepedasan yang anda inginkan. Klu yang suka pedas boleh tukar dengan cili padi. Gaul spegetti sehingga sebati.
  • Kemudian padamkan api dan taburkan cheesoning pada spegetti dan gaul sehingga sebati.

SPAGETHI CABONARA

Makanan Eropah, atau kadang-kala Makanan Barat, merupakan istilah am yang merujuk kepada makanan Eropah dan dunia Barat yang lain. Makanan Eropah atau Barat termasuklah Eropah yang merangkumi (bergantung kepada takrifan) Russia, begitu juga makanan asli Amerika Utara, Australasia, Oceania, dan Amerika Latin, yang terbit dari pengaruh besar oleh penjajah atau peneroka Eropah ke kawasan itu. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Asia Timur untuk membezakan gaya memasak Asia. (Ini adalah perbandingan kepada masyarakat Barat yang memanggil makanan dari Asia Timur sebagai makanan Asia.) Apabila digunakan oleh orang Barat, istilah itu kadag kala dirujuk sebagai makanan kontinental atau lebih terperinci mengikut tempat makanan itu, seperti Makanan Perancis.

BAHAN BAHAN

  • 1 packet - spagethi
  • 1 tin besar - cream of mushroom (jenama campbells)
  • 1/2 bawang holland (chop)
  • Lada hitam (ditumbuk) - ikut citarasa anda
  • 3 batang sosej (dipotong kecil)
  • 1 potong dada ayam (dipotong dadu)
  • 1 cawan - air
  • 1 keping - cheese
  • 1/2 kotak - susu dutch lady full krim
  • Garam

 

LANGKAH PENYEDIAAN

  • Rebus satu packet spagethi sehingga lembut bersama sedikit garam dan toskan
  • Goreng kosong ayam ataupun sosej. Nak letak sosej saja pun boleh. Ikut citarasa masing masing
  • Kemudian angkat ayam/sosej, ketepikan dan tumis bawang yang telah dipotong (chop)
  • Tumis bawang sehingga naik bau dan masukkan ayam/sosej tadi, kacau rasa dan masukkan lada hitam yang telah di tumbuk.
  • Kacau seketika, dan masukkan satu tin "cream of mushroom" (slow api) dan masukkan satu cawan air. Kacau sebati, dan biarkan mendidih.
  • Setelah mendidih, masukkan 1-2 keping cheese (ikut citarasa) dan susu dutch lady full krim (1/4 kotak kecil)

SPAGHETTI CHEESE

Makanan Eropah, atau kadang-kala Makanan Barat, merupakan istilah am yang merujuk kepada makanan Eropah dan dunia Barat yang lain. Makanan Eropah atau Barat termasuklah Eropah yang merangkumi (bergantung kepada takrifan) Russia, begitu juga makanan asli Amerika Utara, Australasia, Oceania, dan Amerika Latin, yang terbit dari pengaruh besar oleh penjajah atau peneroka Eropah ke kawasan itu. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Asia Timur untuk membezakan gaya memasak Asia. (Ini adalah perbandingan kepada masyarakat Barat yang memanggil makanan dari Asia Timur sebagai makanan Asia.) Apabila digunakan oleh orang Barat, istilah itu kadag kala dirujuk sebagai makanan kontinental atau lebih terperinci mengikut tempat makanan itu, seperti Makanan Perancis.

BAHAN BAHAN

  • 1 tin sos Prego cheese herb
  • Spaghetti
  • 4 ulas Bawang putih
  • 1 biji bawang kecil
  • 2 sudu besar buttercup
  • 1 carrot
  • 1 tin cendawan
  • 4 sosej
  • 1 keping cheesedale

 

LANGKAH PENYEDIAAN

  • Rebus spaghetti selama 11mint tos dan ketepikan
  • Cairkan buttercup masukan bawang putih dan kecil.tumis sehingga naik bau.
  • Masukan carrot.masukan sos Prego dan tambahkan 1 tin air bersama sos Prego tadi..kacau...biarkan ia mendidih sedikit.
  • Masukan cendawan dan sosej...tambahkan sedikit perasa cukup rasa...
  • Akhir sekali masukan sekeping cheesedale kacau² siap untuk d hidang bersama spaghetti tadi


RSEEPI SPAGHETTI CAMPUR

Makanan Eropah, atau kadang-kala Makanan Barat, merupakan istilah am yang merujuk kepada makanan Eropah dan dunia Barat yang lain. Makanan Eropah atau Barat termasuklah Eropah yang merangkumi (bergantung kepada takrifan) Russia, begitu juga makanan asli Amerika Utara, Australasia, Oceania, dan Amerika Latin, yang terbit dari pengaruh besar oleh penjajah atau peneroka Eropah ke kawasan itu. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Asia Timur untuk membezakan gaya memasak Asia. (Ini adalah perbandingan kepada masyarakat Barat yang memanggil makanan dari Asia Timur sebagai makanan Asia.) Apabila digunakan oleh orang Barat, istilah itu kadag kala dirujuk sebagai makanan kontinental atau lebih terperinci mengikut tempat makanan itu, seperti Makanan Perancis.

BAHAN BAHAN

  • Bawang Besar
  • Bawang Putih
  • Cili Merah
  • Brokoli
  • Sosej, Ayam
  • Isi Ayam
 

CARANYA

  • Potong hiris2 bahan tadi
  • Masukkan hirisan ayam dan sosej digoreng sebentar
  • Kemudian masukkn bahan2 hirisan tadi sehingga kuning sikit, masukkan garam
  • Akhir sekali masukkan spagheti, gaul2 mesra dah siapp..

LAMB CHOP DENGAN KENTANG PUTAR

Makanan Eropah, atau kadang-kala Makanan Barat, merupakan istilah am yang merujuk kepada makanan Eropah dan dunia Barat yang lain. Makanan Eropah atau Barat termasuklah Eropah yang merangkumi (bergantung kepada takrifan) Russia, begitu juga makanan asli Amerika Utara, Australasia, Oceania, dan Amerika Latin, yang terbit dari pengaruh besar oleh penjajah atau peneroka Eropah ke kawasan itu. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Asia Timur untuk membezakan gaya memasak Asia. (Ini adalah perbandingan kepada masyarakat Barat yang memanggil makanan dari Asia Timur sebagai makanan Asia.) Apabila digunakan oleh orang Barat, istilah itu kadag kala dirujuk sebagai makanan kontinental atau lebih terperinci mengikut tempat makanan itu, seperti Makanan Perancis.

BAHAN BAHAN

  • 1 ulas bawang putih ( ditumbuk)
  • 1 sudu makan lada hitam ( di tumbuk )
  • 2 sudu besar sos tiram
  • sedikit garam, gula dan sedikit jus limau

 

CARANYA

Satukan semua bahan dan Lumurkan pada Lamb. Perap semalaman dalam peti sejuk.

 

RESEPI KENTANG PUTAR ( MASHED POTATO)

BAHAN BAHAN

  • 6-8 biji Kentang ( dikopek kulit, di potong dan di rebus hingga empuk)
  • 1 sudu besar butter
  • 1/2 cawan susu cair
  • sedikit daun bawang  (di potong2)
  • sedikit lada sulah dan garam

 

CARA MEMBUATNNYA

  • Satukan kentang rebus, butter, garam dan lada sulah kemudian lecek hingga hancur.
  • Masukkan susu cair. Kacau hingga rata. Kalau rasa- rasa terlalu pekat boleh ditambah sedikit lagi susu atau air masak.
  • Last sekali masukkan daun bawang yang telah dipotong-potang. Gaul rata dan bolehlah di hidangkan.


SOS LAMB CHOP

BAHAN BAHAN

  • 1 labu bawang besar ( potong dadu)
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
  • 1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
  • 1 sudu makan sos tomato atau sos chili
  • 1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
  • 1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
  • Sedikit garam

 

CARA MEMBUATNYA

  • Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
  • Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
  • Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.
  • * jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
  • ** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
  • Hidangkan Lamb chop dengan sayur-sayuran…..
  • Selamat mencuba

RESEPI STEAK DAGING

Makanan Eropah, atau kadang-kala Makanan Barat, merupakan istilah am yang merujuk kepada makanan Eropah dan dunia Barat yang lain. Makanan Eropah atau Barat termasuklah Eropah yang merangkumi (bergantung kepada takrifan) Russia, begitu juga makanan asli Amerika Utara, Australasia, Oceania, dan Amerika Latin, yang terbit dari pengaruh besar oleh penjajah atau peneroka Eropah ke kawasan itu. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Asia Timur untuk membezakan gaya memasak Asia. (Ini adalah perbandingan kepada masyarakat Barat yang memanggil makanan dari Asia Timur sebagai makanan Asia.) Apabila digunakan oleh orang Barat, istilah itu kadag kala dirujuk sebagai makanan kontinental atau lebih terperinci mengikut tempat makanan itu, seperti Makanan Perancis.

BAHAN BAHAN

  • 500 gm daging steak/tenderloin [bersihkan]
  • 1 s/b kicap pekat
  • 1 s/k madu/gula
  • 1 s/b sos plum
  • Bahan kisar
  • 1 s/b lada hitam
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang
  • 1 inci halia


CARA PENYEDIAAN :

  • Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci].
  • Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam.
  • Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung.
  • Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut.
  • Angkat daging dan sediakan sos.


BAHAN SOS LADA HITAM

  • 1 s/b lada hitam
  • 2 s/b tepung jagung ]
  • 1 cawan air ] bancuhkan
  • 1 s/b sos tomato
  • 1 s/b kicap pekat
 

CARA-CARA

  • Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi.
  • Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi.
  • Bila mendideh, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.

 

SAYURAN 

  • Salad bulat[potong kecil]
  • tomato segar [potong baji/nipis]
  • kentang goreng [potato chips]
  • baked beans[ panaskan sikit]

Thursday, 8 October 2020

RESEPI AYAM GRILL MUSHROOM SOS

Makanan Eropah, atau kadang-kala Makanan Barat, merupakan istilah am yang merujuk kepada makanan Eropah dan dunia Barat yang lain. Makanan Eropah atau Barat termasuklah Eropah yang merangkumi (bergantung kepada takrifan) Russia, begitu juga makanan asli Amerika Utara, Australasia, Oceania, dan Amerika Latin, yang terbit dari pengaruh besar oleh penjajah atau peneroka Eropah ke kawasan itu. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Asia Timur untuk membezakan gaya memasak Asia. (Ini adalah perbandingan kepada masyarakat Barat yang memanggil makanan dari Asia Timur sebagai makanan Asia.) Apabila digunakan oleh orang Barat, istilah itu kadag kala dirujuk sebagai makanan kontinental atau lebih terperinci mengikut tempat makanan itu, seperti Makanan Perancis.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ayam (potong 4)
  • 1 kiub ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
  • 1cm halia(tumbuk kasar)
  • sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
  • Sedikit olive oil/minyak masak

 

CARA PENYEDIAAN :

  • Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
  • Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
  • Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.LiNa Pg guna 1 kiub ayam sebab ayam saiz besar.Kalau ayam kecil atau yg debond guna setengah jer (agak2 la)
  • Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
  • Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
  • Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering
  • Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam...memang best
  • Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus


BAHAN MUSHROOM SOS

  • Cendawan butang
  • 1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
  • Sedikit kiub ayam (LiNa gn suku dr kiub jer)
  • 1 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1/2 tin air (guna tin prego tu)
  • Sedikit minyak

 

CARA-CARA

  • Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
  • Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
  • Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
  • Masukkan sos carbonara.Tambah air.
  • Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.Sesuaikan rasa.Tutup api

CHICKEN CHOP & SOS LADA HITAM

Makanan Eropah, atau kadang-kala Makanan Barat, merupakan istilah am yang merujuk kepada makanan Eropah dan dunia Barat yang lain. Makanan Eropah atau Barat termasuklah Eropah yang merangkumi (bergantung kepada takrifan) Russia, begitu juga makanan asli Amerika Utara, Australasia, Oceania, dan Amerika Latin, yang terbit dari pengaruh besar oleh penjajah atau peneroka Eropah ke kawasan itu. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Asia Timur untuk membezakan gaya memasak Asia.(Ini adalah perbandingan kepada masyarakat Barat yang memanggil makanan dari Asia Timur sebagai makanan Asia.) Apabila digunakan oleh orang Barat, istilah itu kadag kala dirujuk sebagai makanan kontinental atau lebih terperinci mengikut tempat makanan itu, seperti Makanan Perancis.

BAHAN BAHAN :

  • 3 bahagian peha/ dada ayam (650gm+-/potongan besar) | buang tulang
  • 3 ulas bawang putih | kisar halus
  • 6 inci halia | kisar halus
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar saus manis ABC
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah/lada putih
  • Garam
  • Salutan:
  • 1 biji telur | kacau
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 100gm bread crumbs


CARA PENYEDIAAN :

  • Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama bahan kisar, sos tiram, saus manis, serbuk lada sulah dan garam.Masukkan dalam tupperware dan perapkan selama 3 jam dalam peti ais.
  • Setelah cukup masa memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum.
  • Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau.
  • Ambil ayam dan celupkan dalam telur kemudian salut dengan bread crumbs.Buat satu persatu.
  • Goreng dengan api sederhana besar agar ayam masak sekata.


BAHAN SOS LADA HITAM

  • 2 sudu butter
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • sebiji bawang besar(potong dadu)
  • sebiji tomato (potong dadu)
  • seketul kiub ayam knors
  • 2 cawan air
  • sedikit kicap pekat
  • sedikit sos cili/sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
  • tepung jagung(standby)

 

CARA PENYEDIAAN

  • Cairkan butter dengan api kecil.
  • Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
  • Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. Masukkan kiub ayam dan kacau.
  • Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
  • Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
  • Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
  • Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
  • Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
  • Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
  • Boleh dihidangkan semasa panas.

Tuesday, 6 October 2020

RESEPI UDANG LIPAN CILI KERING

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN BAHAN

  • 1 Kg Udang Lipan & Mantis  diperap dengan garam dan kunyit
  • 3 biji cili kering
  • 6 helai daun kari
  • 1/2 sudu kecil jintan manis (yg belum dikisar)
  • 3 biji bawang putih ditumbuk
  • sedikit halia ditumbuk
  • sedikit air asam jawa

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Goreng udang Lipan dan ketepikan kemudian Tumis cili kering dan ketepikan
  • Tumis daun kari dan jintan manis. Apabila sudah garing, masukkan bahan tumbuk dan tumis sehingga wangi selepas itu Masukkan udang dan gaul biar sebati.
  • Kemudian masukkan air asam jawa dan sebatikannya. Masak sehingga air asam jawa menjadi pekat.
  • Siap untuk dinikmati bersama nasi putih

RESEPI UDANG LIPAN GORENG KUNYIT

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN BAHAN

  • 6 ekor udang Lipan
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 1 ulas bawang merah, hiris nipis
  • 1 biji cili merah, hiris halus
  • 1/2 biji bawang besar, hiris nipis
  • Sedikit daun bawang untuk hiasan
  • Garam secukup
  • 3 sudu besar minyak masak


PROSES PENYEDIAAN

  • Bersihkan udang, gaul bersama garam dan serbuk kunyit. Perap seketika.
  • Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  • Masukkan udang yang diperap tadi. Goreng sehingga separuh masak dan masukkan bawang besar, cili merah serta sos tiram.
  • Masukkan sedikit air dan kacau seketika.
  • Angkat dan hiaskan dengan daun bawang.

RESEPI UDANG LIPAN GORENG TEPUNG

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN BAHAN

  • 10 - 20 ekor udang lipan
  • 80 gram tepung gandum
  • 100 ml air
  • 1 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit (kalau nak putih tak perlu letak kunyit)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk.
  • Masukkan air dan kacau rata supaya tidak berketul.
  • Biarkan selama 30 minit sebelum digunakan. Kalau masuk dalam peti sejuk lagi bagus.
  • Udang di bersihkan. Keringkan udang dengan kitchen tissue. Pastikan benar-benar kering.
  • Panaskan minyak yang banyak (boleh tenggelam udang).
  • Pegang bahagian ekor udang dan celupkan rata ke dalam bancuhan tepung.
  • Masukkan ke dalam minyak dan goreng sehingga keperangan.
  • Angkat dan toskan.
  • Hidangkan bersama sos pencicah kegemaran anda. Boleh guna sos cili thai, sos pencicah, sos cili, mayonis, tar tar sauce dan sebagainya.

RESEPI UDANG LIPAN MASAK BLACK PEPPER

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN BAHAN

  • 1/2 kg Udang lipan
  • 1 biji Bawang Besar (dipotong kasar)
  •  Cili merah (dipotong serong )
  • 2 Ulas Bawang Putih ( diketuk)
  • Halia (diketuk)
  • Kicap pekat manis
  • Sos Black Paper
  • Minyak untuk menumis

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak tumis bawang besar, halia, bawang putih dan cili merah  kacau sebentar.
  • Masukkan udang  ke dalam kuali  dan kacau bagi mesra.
  • Kemudian masukkan kicap, sos black paper dan sedikit air. Biarkan mendidih sebentar  perasakan dengan garam dan gula.
  • Masukkan daun bawang dan daun sup.
  •  Okey dah siap untuk dihidang bersama nasi putih. 

RESEPI SUP UDANG LIPAN

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN BAHAN

  • 2 batang serai ketuk
  • 1 labu bawang besar hiris halus
  • 3 ulas bawang putih ketuk
  • Air & garam secukupnya
  • 2 pinggan udang ketak
  • Daun limau purut secukupnya

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Tumis serai, bawang besar & bawang putih.. dah garing
  • Masukkan air, biar mendidih
  • Masukkan udang, garam, daun limau purut
  • Cukup rasa, tutup api

RESEPI UDANG LIPAN MASAK SOS

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN BAHAN

  • 500gm Udang Lipan  saiz sederhana besar
  • 5 ulas bawang merah dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan cili kisar, tumis seketika. Masukkan sos cili, sos tomato dan sotong. Kacau rata dan tutup periuk.
  • Biarkan Udang mendidih lebih kurang 3 minit. Buka tutup periuk dan masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga kuah agak pekat sedikit dan tutup api. Sedia dihidang bersama nasi.

RESEPI UDANG LIPAN CILI KERING

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN BAHAN

  • 1 Kg Udang Lipan@ Mantis  diperap dengan garam dan kunyit
  • 3 biji cili kering
  • 6 helai daun kari
  • 1/2 sudu kecil jintan manis (yg belum dikisar)
  • 3 biji bawang putih ditumbuk
  • sedikit halia ditumbuk
  • sedikit air asam jawa

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Goreng udang Lipan dan ketepikan kemudian Tumis cili kering dan ketepikan
  • Tumis daun kari dan jintan manis. Apabila sudah garing, masukkan bahan tumbuk dan tumis sehingga wangi selepas itu Masukkan udang dan gaul biar sebati. Kemudian masukkan air asam jawa dan sebatikannya. Masak sehingga air asam jawa menjadi pekat.
  • Akhir sekali masukkan cili kering yg telah digoreng td. Siap utk dihidangkan.

Sunday, 4 October 2020

RESEPI SUP TULANG KAMBING BIRI BIRI ALA THAI


Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.

Secara tradisinya, sup dikelaskan kepada dua kumpulan utama: sup jernih atau cair dan sup pekat. Klasifikasi Perancis bagi sup cair adalah kaldu dan consommé. Sup pekat dikelaskan bergantung kepada jenis ejen penebalan digunakan: puri adalah sup sayur dipekatkan dengan kanji; bisk diperbuat daripada puri kerang atau sayur-sayuran dipekatkan dengan krim; sup krim dipekatkan dengan sos béchamel; dan veloutés dipekatkan dengan telur, mentega, dan krim. Bahan-bahan lain yang biasa digunakan untuk memekatkan sup dan kaldu termasuk telur,nasi, lentil, tepung dan gandum; banyak sup popular juga menggunakan lobak merah dan kentang.

BAHAN BAHAN A

  • 500 g tulang rusuk biri-biri (dipotong kecil)
  • 2 liter air
  • 2 sudu besar biji ketumbar (ditumbuk kasar)
  • 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)


BAHAN BAHAN B

  • I biji bawang besar (dipotong 8)
  • 1 biji tomato (dipotong 8)
  • 10 biji cili padi
  • 1 batang akar ketumbar
  • 2 helai daun limau purut

 

BAHAN BAHAN C

  • 2 sudu besar air perahan limau nipis
  • Bahan Perasa
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • Bahan Hiasan
  • 1 tangkai daun bawang (dipotong kecil)
  • 1 tangkai daun sup (dipotong kecil)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Sediakan tulang dan masukkan ketumbar.
  • Masukkan lada hitam dan rebus hingga empuk.
  • Masukkan Bahan B. Masak sekejap. Masukkan Bahan C dan renehkan. Masukkan Bahan Perasa dan matikan api. Kacau sebati.
  • Siap!