Masakan Thailand adalah masakan kebangsaan Thailand. Masakan Thailand meletakkan emfasis pada hidangan dihidang ringan dengan komponen aromatik kuat. Masakan Thailand dikenali dengan menjadi pedas. Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand. Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan, manis, masin, dan pahit (sebagai pilihan).
BAHAN BAHAN
- 1 ekor ayam (potong kecil)
- Air
- Bahan kisar
- 5 inci Lengkuas
- 3 batang serai
- 10 g Belacan
- 10 ulas Bawang putih
- 10 biji Bawang merah
- 15 Cili besar hijau buang biji
- 5 batang Coriander (potong 2, daun dan batang hingga akar)
- 1 sb Cumin fry & tumbuk
- 1 sb serbuk coriander
BAHAN TAMBAHAN
- 2 Cili besar merah hiris
- 1 ikat Basil
- 7 batang Lobak
- 2 batang Terung thai /panjang
- 10 helai Daun limau purut
- 600 ml Santan
- Garam secukup rasa
- Thai gula perang (secukup rasa) jenama Thaltai
- Sos ikan (secukup rasa)
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis cumin tanpa minyak dan tumbuk. Tumis belacan hingga wangi. Ketepikan.
- Buang biji lada hijau. Potong nipis lengkuas. Potong kecil serai. Cuci bersih akar daun ketumbar. Kisar semua bahan ini bersama dengan bahan step 1. Tips:jangan buang akar daun ketumbar. Lagi wangi.
- Hiris nipis lada merah. Koyak daun limau purut. Tinggalkan 2 helai untuk dihiris nipis. Potong lobak dan terung (tebal). Petik daun basil dari batangnya.
- Tumis semua bahan kisaran dalam belanga. Hingga naik bau. Tambah belacan.
- Masukkan ayam, gaul dan biarkan hingga mendidih.
- Kalau kuah kering, tambah 1 gelas kecil air. Biarkan sehingga mendidih. Kacau sekali-sekala. Tambah santan dan lobak. Tabur daun limau purut.
- Akhir sekali, bila dah agak nak masak, tambah terung, cili merah, sos ikan secukup rasa dan gula perang. Tambah garam jika perlu. Tunggu sehingga semuanya sebati, terung dah mula lembut. Off api.
- Hidang dengan nasi atau pratha. Tabur daun basil sebelum di hidang untuk bangkitkan rasa. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment