Makanan Eropah, atau kadang-kala Makanan Barat, merupakan istilah am yang merujuk kepada makanan Eropah dan dunia Barat yang lain. Makanan Eropah atau Barat termasuklah Eropah yang merangkumi (bergantung kepada takrifan) Russia, begitu juga makanan asli Amerika Utara, Australasia, Oceania, dan Amerika Latin, yang terbit dari pengaruh besar oleh penjajah atau peneroka Eropah ke kawasan itu. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Asia Timur untuk membezakan gaya memasak Asia. (Ini adalah perbandingan kepada masyarakat Barat yang memanggil makanan dari Asia Timur sebagai makanan Asia.) Apabila digunakan oleh orang Barat, istilah itu kadag kala dirujuk sebagai makanan kontinental atau lebih terperinci mengikut tempat makanan itu, seperti Makanan Perancis.
BAHAN BAHAN
- 1 ekor ayam (potong 4)
- 1 kiub ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
- 1cm halia(tumbuk kasar)
- sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
- Sedikit olive oil/minyak masak
CARA PENYEDIAAN :
- Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
- Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
- Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.LiNa Pg guna 1 kiub ayam sebab ayam saiz besar.Kalau ayam kecil atau yg debond guna setengah jer (agak2 la)
- Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
- Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
- Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering
- Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam...memang best
- Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
BAHAN MUSHROOM SOS
- Cendawan butang
- 1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
- Sedikit kiub ayam (LiNa gn suku dr kiub jer)
- 1 ulas bawang putih (cincang halus)
- 1/2 tin air (guna tin prego tu)
- Sedikit minyak
CARA-CARA
- Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
- Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
- Masukkan sos carbonara.Tambah air.
- Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.Sesuaikan rasa.Tutup api
No comments:
Post a Comment