Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli
dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama
menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang.
Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa
sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang
lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks.
Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna
kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa
penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek,
ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat
mereka berlindung dalam sarang dan lubang.
BAHAN BAHAN
- 2 batang serai ketuk
- 1 labu bawang besar hiris halus
- 3 ulas bawang putih ketuk
- Air & garam secukupnya
- 2 pinggan udang ketak
- Daun limau purut secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis serai, bawang besar & bawang putih.. dah garing
- Masukkan air, biar mendidih
- Masukkan udang, garam, daun limau purut
- Cukup rasa, tutup api
No comments:
Post a Comment