Tuesday, 6 October 2020

RESEPI SUP UDANG LIPAN

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 centimetre (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai. Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.

BAHAN BAHAN

  • 2 batang serai ketuk
  • 1 labu bawang besar hiris halus
  • 3 ulas bawang putih ketuk
  • Air & garam secukupnya
  • 2 pinggan udang ketak
  • Daun limau purut secukupnya

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Tumis serai, bawang besar & bawang putih.. dah garing
  • Masukkan air, biar mendidih
  • Masukkan udang, garam, daun limau purut
  • Cukup rasa, tutup api

No comments:

Post a Comment