Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- 2 potong ikan salmon dibersihkan dan dibelah dua.
- 2 biji bawang putih dihiris nipis
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
- 2 inci halia dihiris nipis
- 2 inci kunyit hidup dihiris nipis
- 2 inci lengkuas dihiris nipis
- 2 batang serai dititik
- 1 keping asam keping
- 1 biji limau nipis
- 7 biji cili api dibelah 2
- 1 liter air
- Garam dan gula secukup rasa.
- PROSES PENYEDIAAN
- Panas kan air sehingga mendidih kemudian masukkan semua bahan kecuali cili api, limau nipis dan ikan. Masak sampai bawang agak layu
- Bila air dah betul2 mendidih kembali masukkan ikan dan kacau perlahan.. Perasakan dengan garam dan gula klu korang suker masam2 tambahkan perahan jus limau nipis mengikut rasa yg korang suka
- Bila ikan dan masak n rasa kuah dah seimbang korang masukkan cili api dan kacau sebentar kemudian tutup api dan sedia tuk di hidangkan