Saturday 9 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK PINDANG

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 2 potong ikan salmon dibersihkan dan dibelah dua.
  • 2 biji bawang putih dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar dihiris nipis
  • 2 inci halia dihiris nipis
  • 2 inci kunyit hidup dihiris nipis
  • 2 inci lengkuas dihiris nipis
  • 2 batang serai dititik
  • 1 keping asam keping
  • 1 biji limau nipis
  • 7 biji cili api dibelah 2
  • 1 liter air
  • Garam dan gula secukup rasa.

 

  1. PROSES PENYEDIAAN
  2. Panas kan air sehingga mendidih kemudian masukkan semua bahan kecuali cili api, limau nipis dan ikan. Masak sampai bawang agak layu
  3. Bila air dah betul2 mendidih kembali masukkan ikan dan kacau perlahan.. Perasakan dengan garam dan gula klu korang suker masam2 tambahkan perahan jus limau nipis mengikut rasa yg korang suka
  4. Bila ikan dan masak n rasa kuah dah seimbang korang masukkan cili api dan kacau sebentar kemudian tutup api dan sedia tuk di hidangkan

RESEPI IKAN SALMON MASAK KURMA

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • Ikan salmon
  • 2 sudu besar rempah kurma
  • Bawang kecil, halia, bawang putih dimayang
  • 2 kuntum Bunga lawang 
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga Sedikit jintan manis
  • Sedikit halba
  • Sedikit biji awi
  • 2 keping asam gelugor
  • Santan pekat  secukupnya
  • Daun limau purut
  • Cili hijau potong serong
  • Cili merah potong serong

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumiskan kesemua bahan sehingga kekuningan dan wangi
  2. Masukan sedikit air dan serbuk rempah kurma
  3. Setelah pecah minyak masukkan santan, ikan, asam, cili2, daun limau dan garam
  4. Masak dengan api perlahan sehingga semua empuk.

RESEPI IKAN SALMON MASAK TOMATO

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • ikan salmon
  • tomato
  • olive oil
  • blackpepper
  • bawang besar
  • bawang putih
  • spices pilihan sendiri.
  • puree kurma sesudu
  • serbuk bilis setengah sudu

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panggang sikit salmon dengan blackpepper and olive olive.. sekejap je panggang..
  2. Tumis bawang besar yang didadukan dan bawang putih yang diketuk. tumis sampai naik bau, masukkan tomato yang dibuang kulit dan dipotong dadu..masukkan sikit air.
  3. Kacau sampai mendidih..kemudian masukkan ikan salmon dan sedikit serbuk bilis dan puree kurma sebagai perasa...
  4. Sedia untuk dimakan

RESEPI IIAN SALMON MASAK KUNYIT

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • Ikan Salmon secukupnya
  • Bawang Merah 2 Biji
  • Bawang Putih 2 Ulas
  • Halia Sebesar Ibu Jari
  • Kunyit Sebesar Ibu Jari
  • Cili Padi (Ikut Citarasa Anda)
  • Serai (Dititik)
  • Asamjawa
  • Garam Dan Ajinomoto Secukup Rasa
  • Minyak Untuk Menumis
  • Air Lebih Kurang 500ml

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Kunyit Dan Cili Padi  Di Tumbuk Halus.
  2. Panaskan Minyak, Masukkan Serai Yang Telah Dititik Kedalam Minyak Yang Telah Panas Hingga Naik Bau. Tumis Bahan Yang Telah Ditumbuk Tadi Hingga Pecah Minyak.
  3. Masukkan Air, Biar Hingga Mendidih.
  4. Masukkan Ikan Tenggiri Yang Telah Dipotong. Biar Seketika.
  5. Masukkan Asamjawa/Asam Keping Dan Bahan Perasa. Biar Hingga Ikan Masak/ Mendidih.. Tutup Api. Bolehlah Di Nikmati Dengan Nasi Panas...
  6. Selamat Mencuba


RESEPI IKAN SALMON MASAK TAUCU

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 3 keping ikan salmon
  • 15 biji bendi
  • 3 sudu makan tauchu
  • 1 inci halia
  • 5 biji cili burung/cili padi (kalau nk pedas tambah cili)
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • Minyak utk menumis
  • Sedikit garam
  • Gula
  • Sedikit kiub pati ikan bilis maggi
  • 1 sudu teh cuka/jus lemon
  • 2 gelas air

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Goreng ikan salmon setengah masak. Halia, bawang merah, bawang putih dihiris nipis. Belah sedikit cili tapi jangan putus. Bawang besar dibelah empat. Bendi biar sebiji-sebiji jangan dipotong, cuma buang bahagian kepalanya.
  2. Tumis bahan-bahan yg telah dihiris hingga naik bau. Masukkan cili dan tauchu. Gaul sebentar,
  3. Kemudian masukkan air, cuka/jus lemon, garam (jgn terlalu byk kerana tauchu masin). gula dan kiub pati ikan bilis.
  4. Biar mendidih sekejap, masukkan ikan salmon. Akhir sekali masukkan bendi, jgn masak terlalu lama kerana bendi akan lembik, biar bendi ranggup sedikit
  5. Angkat dan siap dihidang dengan nasi panas panas

RESEPI IKAN SALMON MASAK MERAH

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 4 hiris ikan Salmon (Potong sesuai ikut suka)
  • 4 sudu besar pes cili
  • 2 sudu besar tomato puri
  • 1 biji bawang kuning - potong bulat
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • sedikit garam, gula dan serbuk kunyit.
  • minyak untuk menggoreng
  • sedikit air.

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Bersihkan ikan dan lumur dengan sedikt garam dan serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak didalam kuali dan goreng ikan hingga hampir garing (jangan garing sangat nanti liat)
  3. Blend bawang merah, putih dan halia.
  4. Kurangkan minyak menggoreng tadi...tumiskan campuran bawang dan halia tadi hingga naik bau, masukkan pes cili dan tomato puri.
  5. Masukkan sedikit air
  6. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu, renihkan seketika kemudian masukkan hirisan bawang dan ikan, kacau rata rata.
  7. Angkat dan siap dihidang dengan nasi panas panas

RESEPI IKAN SALMON MASAK ASAM PEDAS

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 2-3 kerat Ikan Salmon
  • 10-15 tangkai Cili Kering (rebus dulu)**
  • 3-4 biji Bawang Besar**
  • 5 ulas Bawang Putih**
  • 1 inci Kunyit Hidup**
  • 1 sdt Serbuk Belacan (boleh guna belacan ketul)**
  • 1 1/2 sdt Garam
  • 2-3 sdb Gula
  • 1 cawan Air Asam Jawa
  • 10 tangkai Daun Kesum (anggaran)
  • 2-3 kuntum Bunga Kantan (anggaran)
  • 2-3 biji Tomato (anggaran)
  • Minyak Masak

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kisar hingga lumat bahan bertanda ** dan ketepikan. Panaskan minyak sikit dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Masukkan air asam sikit demi sikit. Kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan sebanyak mana kita suka. Biar mendidih sebentar.
  3. Bila dah mendidih sikit masukkan ikan dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Akhir sekali, masukkan tomato biar hingga mendidih masak.
  4. Dah siap! Boleh dihidangkan makan dengan nasi putih panas². Selamat mencuba!

RESEPI IKAN SALMON MASAK SAMBAL

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 3 ketul isi ikan Salmon Digaram kunyit dan digoreng.
  • 5 sudu makan cili kering kisar
  • 4 sudu makan air asam jawa
  • 1/2 cawan air
  • 1 biji bawang besar - dimayang bulat
  • 1 batang serai - dititik

 

BAHAN TUMBUK:

  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  3. Masukkan air asam jawa, air, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan goreng dan bawang besar. Kacau rata. Masak hingga kuahnya pekat dan menyaluti ikan.
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. 

RESEPI IKAN SALMON MASAK TEMPOYAK

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 1  ekor ikan Salmon saiz sesuai
  • 1 mangkuk tempoyak
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 2 tangkai cili merah*
  • Segengam cili padi*
  • 3 ulas bawang merah*
  • 3-2 btg serai di ketuk
  • 2 helai daun kunyit disiat²
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Gula dan serbuk perasa jika suka

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan yang dah disiang,bersihkan dan cuci dgn limau nipis /kasturi utk hilangkan hanyir nya.
  2. Tumbuk / kisar semua bahan yg bertanda*,tumbuk /kisar juga tempoyak..satukan dlm periuk kecuali ikan dan daun kunyit..Bubuh air secukupnya.
  3. Masak kuah smpi mendidih..Masukkan ikan dan daun kunyit,bubuh garam..Tambah kan juga gula dan serbuk perasa jika suka..
  4. Didihkan smpai ikan Masak..dah masak sedia dihidangkan dengan nasi panas

RESEPI IKAN SALMON MASAK KARI

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 500grm isi ikan salmon
  • 5 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu besar cili kering - dikisar lumat
  • 1 peket rempah kari ikan
  • 2-3 cawan santan pekat
  • 4 biji tomato masak ranum*
  • Garam dan air asam jawa secukup rasa


PROSES PENYEDIAAN

  1. Bersihkan isi ikan salmon dan tos ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama halba campur serta daun kari.
  2. Masukkan semua tomato dan terus kacau sekejap sampai tomato layu. Masukkan cili kering kemudian kacau dan terus masukkan rempah kari dibancur dengan sedikit air.
  3. Terus kacau semua bahan dan sekali-sekala kacau bahan-bahan supaya tidak menjadi hangit. Biarkan rempah masak dan terbit minyak.
  4. Bila rempah sudah masak boleh la dimasukkan santan dan kacau sebentar bila kuah dah nak mendidih masukkan semua ikan salmon tadi dan garam kemudian kacau.
  5. Biarkan seketika sehingga kuah mendidih kemudian rasa garam dan masam kuah supaya sesuai dengan selera. Jika kurang masam tambah la air asam jawa.
  6. Biar sampai ikan masak baru ditutup api dapur.

RESEPI IKAN SALMON MASAK LEMAK CILI API

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 4 keping ikan salmon - cuci bersih
  • 1 inci halia*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 7 biji cili api hijau*
  • 7 biji cili api merah* - *kisar halus
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 kotak santan KARA
  • 2 cawan air
  • 1 batang bunga kantan - belah dua
  • 2 keping asam gelugor
  • Garam dan perasa
  • 1 batang terung - saiz sederhana - potong kasar
  • 6 biji tomato ceri
  • 1 genggam daun kesom

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Dalam periuk sederhana, satukan bahan-bahan yang dikisar bersama serai, santan dan air. Masak sehingga mendidih.
  2. Tambahkan ikan salmon, bunga kantan, asam gelugor, garam dan perasakan. Renehkan sehingga mendidih sekali lagi.
  3. Masukkan terung, tomato ceri dan daun kesom, reneh lagi dengan api yang kecil sehingga terung empuk.
  4. Tambahkan perasa jika kurang.panas-panas.

RESEPI IKAN SALMON MASAK MASAM MANIS

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • Seekor ikan salmon yang sedang besarnya  (guna ikan lain pun boleh saja)
  • 1 biji bawang besar di dadu
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar pes halia
  • 1 senduk cili mesin
  • 2 sudu besar sos tomato
  • gula dan garam secukupnya
  • 1/2 biji nenas di buang empulur di dadu
  • 1/2 batang karot di dadu
  • 1 biji bawang besar di potong bulat
  • 1 biji cili merah  (boleh juga guna capsicum merah atau hijau)

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan salmon di potong empat disapu garam dan kunyit kemudian di goreng garing.
  2. Tumiskan bawang, bawang putih dan halia hingga wangi dan masukkan cili mesin
  3. dan gula. Tumis hingga cili masak, masukkan sos tomato dan garam. Rasa cukup
  4. masam manis nya.
  5. Kemudian masukkan nenas dan karot yang di dadu tadi. Begitu juga bawang besar
  6. yang di potong bulat dan cili merah. Masak hingga bawang layu sedikit tutupkan api,
  7.  tuang sos masam manis keatas ikan yang siap di goreng tadi. Hidangkan dengan nasi
  8. panas-panas.

RESEPI IKAN SALMON MASAK KICAP

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • Seekor ikan salmon sederhana besar
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar pes halia
  • sesenduk sos cili
  • sesenduk sos tomato
  • kicap manis cap kipas udang secukupnya
  • 2 biji tomato
  • sebiji cili merah
  • sebiji cili hijau
  • air secukupnya untuk kuah
  • garam dan gula secukup rasa
 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan di bersihkan di potong kepada enam keping, bilas dengan
  2. jus lemon atau air asam limau dahulu, kemudian sapu garam kunyit
  3. dan di goreng. Ketepikan.
  4. Tumiskan bawang dan halia hingga wangi, masukkan air secukupnya
  5. untuk kuah.
  6. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis secukupnya,
  7. biarkan kuah mendidih.
  8. Selepas tu masukkan ikan yang telah siap di goreng tadi, tomato yang
  9. di belah empat, cili merah dan cili hijau yang di belah dua.
  10. Rasa dahulu baru tambah garam dan gula secukup rasa ye.

Thursday 7 October 2021

RESEPI IKAN KEKEK MASAK AMPAP

Sebut Resepi ikan masak ampap amat sinonim dengan negeri Sabah. Iaitu ikan yang dimasak menggunakan bahan seperti kunyit, halia dan beberapa bahan dalam masakan tersebut. Warna masakan wajib kuning kalau bukan kuning itu bukan ampap namanya. Kalau di Semenanjung masakan ni ada dimasak tetapi atas nama singang kuning atau ikan masak kuah kuning. Cuma untuk ampap kunyit yang digunakan perlu banyak dan kuah masakan tersebut perlu sedikit. Berikut adalah resepi masakan ampap dari Negeri Sabah yang sememangnya menjadi kegemaran etnik sabah dari suku kaum brunei, bajau pantai barat dan suku kaum irranun di Kota Belud. Semoga bermanfaat.

BAHAN BAHAN

  • 500 gram ikan kekek siang dan bersihkan
  • air asam jawa / asam keeping pun boleh
  • 2 Batang serai - titik
  • garam secukup rasa
  • Gula sedikit kalau rasa nak manis sikit


BAHAN TUMBUK
  • 1 ulas halia hidup
  • 2 ulas kunyit hidup
  • 4 biji bawang merah saiz kecik
  • 6 biji bawang putih
  • Cili api / padi – nak pedas boleh bubuh banyak sikit
  • Lada merah / hijaubesar sebagai pelengkap
  • 1 biji buah tomato
  • Sedikit minyak untuk menumis – Kalau tak suka minyak pun boleh.


PROSES PENYEDIAAN
  1. Siang, bersihkan dan toskan ikan...
  2. Sediakan bahan bahan bahan termasuk bahan untuk ditumbuk
  3. Tumbuk bahan seperti halia, kunyit bawang merah dan putih, cili
  4. Lada besar hiris cantik memanjang
  5. Panaskan kuali masukan sedikit minyak dan tumis semua bahan bahan kisar dan serai
  6. Masukkan ikan dan gaul dengan bahan yang telah ditumis
  7. Masukkan asam jawa / asam keeping.Kalau nak guna mangga muda atau belimbing besi pun boleh.tapi asam jawa lagi enak
  8. Masukkan tomato dan lada merah/Hijau yang telah dipotong
  9. Biar mendidih dan air kuah makin sedikit. Ampap ni kena air sikit atau xda kuah langsung
  10. Siap dan hiding dengan nasi panas. Kalau suku kaum brunei ampap mereka suka makan dengan ambuyat dan ampap ada kuah sikit.

RESEPI IKAN KAPAS KAPAS MASAK AMPAP

Sebut Resepi ikan masak ampap amat sinonim dengan negeri Sabah. Iaitu ikan yang dimasak menggunakan bahan seperti kunyit, halia dan beberapa bahan dalam masakan tersebut. Warna masakan wajib kuning kalau bukan kuning itu bukan ampap namanya. Kalau di Semenanjung masakan ni ada dimasak tetapi atas nama singang kuning atau ikan masak kuah kuning. Cuma untuk ampap kunyit yang digunakan perlu banyak dan kuah masakan tersebut perlu sedikit. Berikut adalah resepi masakan ampap dari Negeri Sabah yang sememangnya menjadi kegemaran etnik sabah dari suku kaum brunei, bajau pantai barat dan suku kaum irranun di Kota Belud. Semoga bermanfaat.

BAHAN BAHAN

  • 500 gram ikan kapas kapas
  • air asam jawa / asam keeping pun boleh
  • 2 Batang serai - titik
  • garam secukup rasa
  • Gula sedikit kalau rasa nak manis sikit


BAHAN TUMBUK
  • 1 ulas halia hidup
  • 2 ulas kunyit hidup
  • 4 biji bawang merah saiz kecik
  • 6 biji bawang putih
  • Cili api / padi – nak pedas boleh bubuh banyak sikit
  • Lada merah / hijaubesar sebagai pelengkap
  • 1 biji buah tomato
  • Sedikit minyak untuk menumis – Kalau tak suka minyak pun boleh.


PROSES PENYEDIAAN
  1. Siang, bersihkan dan toskan ikan...
  2. Sediakan bahan bahan bahan termasuk bahan untuk ditumbuk
  3. Tumbuk bahan seperti halia, kunyit bawang merah dan putih, cili
  4. Lada besar hiris cantik memanjang
  5. Panaskan kuali masukan sedikit minyak dan tumis semua bahan bahan kisar dan serai
  6. Masukkan ikan dan gaul dengan bahan yang telah ditumis
  7. Masukkan asam jawa / asam keeping.Kalau nak guna mangga muda atau belimbing besi pun boleh.tapi asam jawa lagi enak
  8. Masukkan tomato dan lada merah/Hijau yang telah dipotong
  9. Biar mendidih dan air kuah makin sedikit. Ampap ni kena air sikit atau xda kuah langsung
  10. Siap dan hiding dengan nasi panas. Kalau suku kaum brunei ampap mereka suka makan dengan ambuyat dan ampap ada kuah sikit.

RESEPI IKAN RUMAHAN / PELALING MASAK AMPAP

Sebut Resepi ikan masak ampap amat sinonim dengan negeri Sabah. Iaitu ikan yang dimasak menggunakan bahan seperti kunyit, halia dan beberapa bahan dalam masakan tersebut. Warna masakan wajib kuning kalau bukan kuning itu bukan ampap namanya. Kalau di Semenanjung masakan ni ada dimasak tetapi atas nama singang kuning atau ikan masak kuah kuning. Cuma untuk ampap kunyit yang digunakan perlu banyak dan kuah masakan tersebut perlu sedikit. Berikut adalah resepi masakan ampap dari Negeri Sabah yang sememangnya menjadi kegemaran etnik sabah dari suku kaum brunei, bajau pantai barat dan suku kaum irranun di Kota Belud. Semoga bermanfaat.

BAHAN BAHAN

  • 500 gram ikan Rumahan / pelaling
  • air asam jawa / asam keeping pun boleh
  • 2 Batang serai - titik
  • garam secukup rasa
  • Gula sedikit kalau rasa nak manis sikit


BAHAN TUMBUK
  • 1 ulas halia hidup
  • 2 ulas kunyit hidup
  • 4 biji bawang merah saiz kecik
  • 6 biji bawang putih
  • Cili api / padi – nak pedas boleh bubuh banyak sikit
  • Lada merah / hijaubesar sebagai pelengkap
  • 1 biji buah tomato
  • Sedikit minyak untuk menumis – Kalau tak suka minyak pun boleh.


PROSES PENYEDIAAN
  1. Siang, bersihkan dan toskan ikan...
  2. Sediakan bahan bahan bahan termasuk bahan untuk ditumbuk
  3. Tumbuk bahan seperti halia, kunyit bawang merah dan putih, cili
  4. Lada besar hiris cantik memanjang
  5. Panaskan kuali masukan sedikit minyak dan tumis semua bahan bahan kisar dan serai
  6. Masukkan ikan dan gaul dengan bahan yang telah ditumis
  7. Masukkan asam jawa / asam keeping.Kalau nak guna mangga muda atau belimbing besi pun boleh.tapi asam jawa lagi enak
  8. Masukkan tomato dan lada merah/Hijau yang telah dipotong
  9. Biar mendidih dan air kuah makin sedikit. Ampap ni kena air sikit atau xda kuah langsung
  10. Siap dan hiding dengan nasi panas. Kalau suku kaum brunei ampap mereka suka makan dengan ambuyat dan ampap ada kuah sikit.

RESEPI IKAN TONGKOL ATAU IKAN KAYU MASAK AMPAP

Sebut Resepi ikan masak ampap amat sinonim dengan negeri Sabah. Iaitu ikan yang dimasak menggunakan bahan seperti kunyit, halia dan beberapa bahan dalam masakan tersebut. Warna masakan wajib kuning kalau bukan kuning itu bukan ampap namanya. Kalau di Semenanjung masakan ni ada dimasak tetapi atas nama singang kuning atau ikan masak kuah kuning. Cuma untuk ampap kunyit yang digunakan perlu banyak dan kuah masakan tersebut perlu sedikit. Berikut adalah resepi masakan ampap dari Negeri Sabah yang sememangnya menjadi kegemaran etnik sabah dari suku kaum brunei, bajau pantai barat dan suku kaum irranun di Kota Belud. Semoga bermanfaat.

BAHAN BAHAN

  • 500 ikan Tongkol/ Kayu/Bakulan/Lagkunis/Tuna
  • air asam jawa / asam keeping pun boleh
  • 2 Batang serai - titik
  • garam secukup rasa
  • Gula sedikit kalau rasa nak manis sikit


BAHAN TUMBUK
  • 1 ulas halia hidup
  • 2 ulas kunyit hidup
  • 4 biji bawang merah saiz kecik
  • 6 biji bawang putih
  • Cili api / padi – nak pedas boleh bubuh banyak sikit
  • Lada merah / hijaubesar sebagai pelengkap
  • 1 biji buah tomato
  • Sedikit minyak untuk menumis – Kalau tak suka minyak pun boleh.


PROSES PENYEDIAAN
  1. Siang, bersihkan dan toskan ikan...
  2. Sediakan bahan bahan bahan termasuk bahan untuk ditumbuk
  3. Tumbuk bahan seperti halia, kunyit bawang merah dan putih, cili
  4. Lada besar hiris cantik memanjang
  5. Panaskan kuali masukan sedikit minyak dan tumis semua bahan bahan kisar dan serai
  6. Masukkan ikan dan gaul dengan bahan yang telah ditumis
  7. Masukkan asam jawa / asam keeping.Kalau nak guna mangga muda atau belimbing besi pun boleh.tapi asam jawa lagi enak
  8. Masukkan tomato dan lada merah/Hijau yang telah dipotong
  9. Biar mendidih dan air kuah makin sedikit. Ampap ni kena air sikit atau xda kuah langsung
  10. Siap dan hiding dengan nasi panas. Kalau suku kaum brunei ampap mereka suka makan dengan ambuyat dan ampap ada kuah sikit.

 

RESEPI IKAN BASUNG MASAK AMPAP

Sebut Resepi ikan masak ampap amat sinonim dengan negeri Sabah. Iaitu ikan yang dimasak menggunakan bahan seperti kunyit, halia dan beberapa bahan dalam masakan tersebut. Warna masakan wajib kuning kalau bukan kuning itu bukan ampap namanya. Kalau di Semenanjung masakan ni ada dimasak tetapi atas nama singang kuning atau ikan masak kuah kuning. Cuma untuk ampap kunyit yang digunakan perlu banyak dan kuah masakan tersebut perlu sedikit. Berikut adalah resepi masakan ampap dari Negeri Sabah yang sememangnya menjadi kegemaran etnik sabah dari suku kaum brunei, bajau pantai barat dan suku kaum irranun di Kota Belud. Semoga bermanfaat.

BAHAN BAHAN

  • 500 ikan basung
  • air asam jawa / asam keeping pun boleh
  • 2 Batang serai - titik
  • garam secukup rasa
  • Gula sedikit kalau rasa nak manis sikit


BAHAN TUMBUK
  • 1 ulas halia hidup
  • 2 ulas kunyit hidup
  • 4 biji bawang merah saiz kecik
  • 6 biji bawang putih
  • Cili api / padi – nak pedas boleh bubuh banyak sikit
  • Lada merah besar sebagai pelengkap
  • 1 biji buah tomato
  • Sedikit minyak untuk menumis – Kalau tak suka minyak pun boleh.


PROSES PENYEDIAAN
  1. Siang, bersihkan dan toskan ikan...
  2. Sediakan bahan bahan bahan termasuk bahan untuk ditumbuk
  3. Tumbuk bahan seperti halia, kunyit bawang merah dan putih, cili
  4. Lada besar hiris cantik memanjang
  5. Panaskan kuali masukan sedikit minyak dan tumis semua bahan bahan kisar dan serai
  6. Masukkan ikan dan gaul dengan bahan yang telah ditumis
  7. Masukkan asam jawa / asam keeping.Kalau nak guna mangga muda atau belimbing besi pun boleh.tapi asam jawa lagi enak
  8. Masukkan tomato dan lada merah yang telah dipotong
  9. Biar mendidih dan air kuah makin sedikit. Ampap ni kena air sikit atau xda kuah langsung
  10. Siap dan hiding dengan nasi panas. Kalau suku kaum brunei ampap mereka suka makan dengan ambuyat dan ampap ada kuah sikit.

 

RESEPI IKAN TAMBAN MASAK AMPAP

Sebut Resepi ikan masak ampap amat sinonim dengan negeri Sabah. Iaitu ikan yang dimasak menggunakan bahan seperti kunyit, halia dan beberapa bahan dalam masakan tersebut. Warna masakan wajib kuning kalau bukan kuning itu bukan ampap namanya. Kalau di Semenanjung masakan ni ada dimasak tetapi atas nama singang kuning atau ikan masak kuah kuning. Cuma untuk ampap kunyit yang digunakan perlu banyak dan kuah masakan tersebut perlu sedikit. Berikut adalah resepi masakan ampap dari Negeri Sabah yang sememangnya menjadi kegemaran etnik sabah dari suku kaum brunei, bajau pantai barat dan suku kaum irranun di Kota Belud. Semoga bermanfaat.

BAHAN BAHAN

  • 500 gram ikan tamban, potong dan siang bersih
  • air asam jawa / asam keeping pun boleh
  • 2 Batang serai - titik
  • garam secukup rasa
  • Gula sedikit kalau rasa nak manis sikit


BAHAN TUMBUK
  • 1 ulas halia hidup
  • 2 ulas kunyit hidup
  • 4 biji bawang merah saiz kecik
  • 6 biji bawang putih
  • Cili api / padi – nak pedas boleh bubuh banyak sikit
  • Lada merah / hijaubesar sebagai pelengkap
  • 1 biji buah tomato
  • Sedikit minyak untuk menumis – Kalau tak suka minyak pun boleh.


PROSES PENYEDIAAN
  1. Siang, bersihkan dan toskan ikan...
  2. Sediakan bahan bahan bahan termasuk bahan untuk ditumbuk
  3. Tumbuk bahan seperti halia, kunyit bawang merah dan putih, cili
  4. Lada besar hiris cantik memanjang
  5. Panaskan kuali masukan sedikit minyak dan tumis semua bahan bahan kisar dan serai
  6. Masukkan ikan dan gaul dengan bahan yang telah ditumis
  7. Masukkan asam jawa / asam keeping.Kalau nak guna mangga muda atau belimbing besi pun boleh.tapi asam jawa lagi enak
  8. Masukkan tomato dan lada merah/Hijau yang telah dipotong
  9. Biar mendidih dan air kuah makin sedikit. Ampap ni kena air sikit atau xda kuah langsung
  10. Siap dan hiding dengan nasi panas. Kalau suku kaum brunei ampap mereka suka makan dengan ambuyat dan ampap ada kuah sikit.