Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- 3 ketul isi ikan Salmon Digaram kunyit dan digoreng.
- 5 sudu makan cili kering kisar
- 4 sudu makan air asam jawa
- 1/2 cawan air
- 1 biji bawang besar - dimayang bulat
- 1 batang serai - dititik
BAHAN TUMBUK:
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
- Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
- Masukkan air asam jawa, air, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan goreng dan bawang besar. Kacau rata. Masak hingga kuahnya pekat dan menyaluti ikan.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment