Monday 4 October 2021

RESEPI KARI KEPALA IKAN MERAH

Ikan Merah juga dikenali sebagai ikan Siakap Mera, atau nama saintifiknya Lutjanus argentimaculatus merupakan ikan air masin. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial

Spesies ini merupakan ikan pemangsa, mencari makan pada waktu malam memburu ikan, krustasia, gastropod dan moluska sefalopod.Sebagai ikan pemangsa, ia sering berlegar-legar sekitar akar bakau, pokok tumbang, dinding batu, den kawasan terlindung di mana mangsa yang lebih kecil tinggal untuk perlindungan.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 potong kepala ikan merah - potong kecil sikit
  • 2 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • Bunga lawang/cengkih /kayu manis
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 3 sudu makan rempah kari ikan
  • 1 sudu besar asam jawa
  • Minyak untuk menumis

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan bahan
  2. Kisar bahan bertanda*, tumis bahan kisar dan rempah 3 sekawan hingga garing. Masukkan rempah kari dan serbuk kunyit masak hingga terbit minyak
  3. Kemudian masukkan air, bila dah mendidih masukkan kepala ikan dan perasakan dengan garam dan asam jawa.
  4. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih dan bila terasa semuanya boleh lah tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment