Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- Seekor ikan salmon sederhana besar
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu besar pes halia
- sesenduk sos cili
- sesenduk sos tomato
- kicap manis cap kipas udang secukupnya
- 2 biji tomato
- sebiji cili merah
- sebiji cili hijau
- air secukupnya untuk kuah
- garam dan gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
- Ikan di bersihkan di potong kepada enam keping, bilas dengan
- jus lemon atau air asam limau dahulu, kemudian sapu garam kunyit
- dan di goreng. Ketepikan.
- Tumiskan bawang dan halia hingga wangi, masukkan air secukupnya
- untuk kuah.
- Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis secukupnya,
- biarkan kuah mendidih.
- Selepas tu masukkan ikan yang telah siap di goreng tadi, tomato yang
- di belah empat, cili merah dan cili hijau yang di belah dua.
- Rasa dahulu baru tambah garam dan gula secukup rasa ye.
No comments:
Post a Comment