Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- Ikan Salmon secukupnya
- Bawang Merah 2 Biji
- Bawang Putih 2 Ulas
- Halia Sebesar Ibu Jari
- Kunyit Sebesar Ibu Jari
- Cili Padi (Ikut Citarasa Anda)
- Serai (Dititik)
- Asamjawa
- Garam Dan Ajinomoto Secukup Rasa
- Minyak Untuk Menumis
- Air Lebih Kurang 500ml
PROSES PENYEDIAAN
- Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Kunyit Dan Cili Padi Di Tumbuk Halus.
- Panaskan Minyak, Masukkan Serai Yang Telah Dititik Kedalam Minyak Yang Telah Panas Hingga Naik Bau. Tumis Bahan Yang Telah Ditumbuk Tadi Hingga Pecah Minyak.
- Masukkan Air, Biar Hingga Mendidih.
- Masukkan Ikan Tenggiri Yang Telah Dipotong. Biar Seketika.
- Masukkan Asamjawa/Asam Keping Dan Bahan Perasa. Biar Hingga Ikan Masak/ Mendidih.. Tutup Api. Bolehlah Di Nikmati Dengan Nasi Panas...
- Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment