Saturday, 9 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK ASAM PEDAS

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 2-3 kerat Ikan Salmon
  • 10-15 tangkai Cili Kering (rebus dulu)**
  • 3-4 biji Bawang Besar**
  • 5 ulas Bawang Putih**
  • 1 inci Kunyit Hidup**
  • 1 sdt Serbuk Belacan (boleh guna belacan ketul)**
  • 1 1/2 sdt Garam
  • 2-3 sdb Gula
  • 1 cawan Air Asam Jawa
  • 10 tangkai Daun Kesum (anggaran)
  • 2-3 kuntum Bunga Kantan (anggaran)
  • 2-3 biji Tomato (anggaran)
  • Minyak Masak

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kisar hingga lumat bahan bertanda ** dan ketepikan. Panaskan minyak sikit dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  2. Masukkan air asam sikit demi sikit. Kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan sebanyak mana kita suka. Biar mendidih sebentar.
  3. Bila dah mendidih sikit masukkan ikan dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Akhir sekali, masukkan tomato biar hingga mendidih masak.
  4. Dah siap! Boleh dihidangkan makan dengan nasi putih panas². Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment