Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- 2-3 kerat Ikan Salmon
- 10-15 tangkai Cili Kering (rebus dulu)**
- 3-4 biji Bawang Besar**
- 5 ulas Bawang Putih**
- 1 inci Kunyit Hidup**
- 1 sdt Serbuk Belacan (boleh guna belacan ketul)**
- 1 1/2 sdt Garam
- 2-3 sdb Gula
- 1 cawan Air Asam Jawa
- 10 tangkai Daun Kesum (anggaran)
- 2-3 kuntum Bunga Kantan (anggaran)
- 2-3 biji Tomato (anggaran)
- Minyak Masak
PROSES PENYEDIAAN
- Kisar hingga lumat bahan bertanda ** dan ketepikan. Panaskan minyak sikit dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan air asam sikit demi sikit. Kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan sebanyak mana kita suka. Biar mendidih sebentar.
- Bila dah mendidih sikit masukkan ikan dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Akhir sekali, masukkan tomato biar hingga mendidih masak.
- Dah siap! Boleh dihidangkan makan dengan nasi putih panas². Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment