Ikan Merah juga dikenali sebagai ikan Siakap Mera, atau nama saintifiknya Lutjanus argentimaculatus merupakan ikan air masin. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial
Spesies ini merupakan ikan pemangsa, mencari makan pada waktu malam memburu ikan, krustasia, gastropod dan moluska sefalopod.Sebagai ikan pemangsa, ia sering berlegar-legar sekitar akar bakau, pokok tumbang, dinding batu, den kawasan terlindung di mana mangsa yang lebih kecil tinggal untuk perlindungan.
BAHAN-BAHAN:
- 500 g-1kg Ikan merah
- 1/2 ikat kangkung
- 2 Biji tomato
- 1 batang serai
- 1 cawan air
- 1 1/2 sudu makan gula
- 1/2 cawan air asam
- Garam+serbuk perasa
- 1/2 sudu makan serbuk kunyit
- 2 biji limau nipis(perah diambil jus sahaja)
- 4 helai daun limau purut
- Minyak
BAHAN
KISAR
- 3 biji bawang besar
- 3 tangkai cili merah
- 15-20 tangkai cili padi (merah+hijau)
- 7 tangkai cili kering(direbus dulu dan buang biji)
- 1 biji tomato
- 1 inci belacan
- 2 batang serai (dihiris halus)
- 7-9 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
(Bahan kat atas ni semua dikisar)
PROSES
PENYEDIAAN
- Panaskan minyak, tumis semua bahan kisar
- Biarkan agak kering, masukkan air asam dan serai yg dah diketuk dan daun limau purut. Kacau lagi.
- Kemudian masukkan air, serbuk kunyit dan jus limau nipis.
- Biar didih sekejap, masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Kacau supaya sebati rasa dia..
- masukkan ikan.
- masukkan kangkung dan tomato. Kacau bg kangkung layu.. Kalau rasa nak masam lg, boleh tmbh air asam.. Sesuaikn rasa.
- Tunggu kering sikit tutup api.
No comments:
Post a Comment