Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- ikan salmon
- tomato
- olive oil
- blackpepper
- bawang besar
- bawang putih
- spices pilihan sendiri.
- puree kurma sesudu
- serbuk bilis setengah sudu
PROSES PENYEDIAAN
- Panggang sikit salmon dengan blackpepper and olive olive.. sekejap je panggang..
- Tumis bawang besar yang didadukan dan bawang putih yang diketuk. tumis sampai naik bau, masukkan tomato yang dibuang kulit dan dipotong dadu..masukkan sikit air.
- Kacau sampai mendidih..kemudian masukkan ikan salmon dan sedikit serbuk bilis dan puree kurma sebagai perasa...
- Sedia untuk dimakan
No comments:
Post a Comment