BAHAN BAHAN
600 gram daging kambing
2 inci halia, ditumbuk
4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/4 bahagian traffic light capsicum (merah, hijau dan kuning),
dipotong kiub
5 tangkai bunga bawang, contoh di sini (optional), dikerat
pendek, cuci dan toskan
1 camca teh penuh tepung jagung*
3 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata)
2 cawan air
Garam secukup rasa
BAHAN SOS
2 camca besar penuh sos tiram
2 camca besar kicap lemak manis
1 camca besar lada hitam, ditumbuk hancur
1/4 camca teh minyak bijan (optional)
4 camca besar air panas
CARA MEMBUATNYA
1. Daging kambing dihiris nipis. Masukkan sedikit tepung gandum
dan gaul hingga rata. Perap 10 minit, kendian cuci hingga bersih dan toskan.
Gaul dengan halia dan bawang putih yang ditumbuk halus. Perap 30 minit (simpan
dalam peti sejuk)
2. Panaskan minyak dalam kuali, anggaran 4 camca besar. Goreng
daging yang diperap tadi hingga berubah warna. Tuang air dan kacau rata, masak
hingga daging empuk. Sementara itu satukan semua bahan2 untuk sos dan kacau
rata. Masukkan ke dalam kuali berisi daging dan gaul hingga rata.
3. Tambah bunga bawang dan hirisan bawang besar. Masak hingga
lembut, masukka traffic light capsium, kacau rata. Masukkan sedikit lagi air
jika suka masakan berkuah.
4. Tambah bancuhan tepung jagung dan kacau rata hingga kuah
pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa. Masak sekejap lagi dan boleh
matikan api. Hidangkan dengan nasi panas