BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan isi lokan
1 helai daun kunyit, hiris halus
2 helai daun limau purut
1/3 cawan santan pekat
1 camca besar penuh kerisik
2 camca besar cili kisar
2 camca besar rempah kari ikan (jenama Baba's)
1 keping asam gelugor
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
Minyak kelapa untuk menumis (boleh guna minyak masak biasa)
BAHAN KISAR HALUS
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci belacan
3 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
3 batang serai, hiris halus
CARA MEMBUATNYA
Bancuh bahan kisar halus bersama rempah kari, gaul rata. Panaskan minyak kelapa
dalam kuali, tumis bahan kisar halus + rempah kari tadi, hingga wangi`
Masukkan cili kisar, daun limau purut dan asam gelugor, kacau
rata dan masak hingga terbit minyak.
Tuang air dan santan, kacau dan masak hingga sedikit pekat. Masukkan lokan dan
kerisik, gaul rata dan kecilkan api, masak hingga pekat.
Tambah gula melaka dan garam secukup rasa, terus memasak hingga
hampir kering tapi masih lembap.
Masukkan hirisan daun kunyit, gaul dan rasa jika ok boleh matikan api. Angkat
dan hidangkan bersama nasi, ketupat atau lemang.
No comments:
Post a Comment