BAHAN-BAHAN
1 bungkus Siput Lokan ( app. 1 kg )
1 bungkus Siput Lokan ( app. 1 kg )
1 batang serai
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cili kisar
3 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air
CARA CARA
1. Lokan di rendam seketika dan toskan.
2. Kisar bawang besar, bawang putih, cili padi, serai dan halia.
Panaskan minyak dan tumis hingga wangi.
3. Masukkan cili kisar dan sedikit air dan biarkan hingga cili
masak. Masukkan sos tiram, garam dan gula.
4. Gaul rata, masukkan lokan tadi. Kacau dan tutu periuk / kuali
tadi. Sesekali kacau dan balikkan lokan di dalam periuk/ kuali.
5. Apabila kulit lokan sudah terbuka, menandakan sudah masak,
bolehlah tutup api dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment