BAHAN A (INTI):
1 biji kelapa parut putih
240gm gula
Garam secukup rasa
Perasa ros secukupnya
Pewarna merah secukupnya
Pewarna hijau secukupnya
BAHAN B (KULIT):
240gm tepung pulut
250ml air
1 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat bahan inti, bahagikan adunan kepada dua warna. Satukan bahan
mengikut warna tersebut dan gaul sebati.
2. Kemudian sangai di atas api sederhana. Kacau sehingga kering. Ketepikan.
3. Untuk bahan B, gaulkan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan dan biarkan
selama 30 minit.
4. Setelah itu, panaskan kuali leper dengan api sederhana panas.
5. Masukkan satu sudu makan adunan tepung ke dalam penapis dan ayak adunan menjadi
bentuk bulat.
6. Seterusnya sudu inti di tengahnya dan lipat menjadi bentuk empat segi.
Biarkan seketika dan barulah diangkat.
7. Akhir sekali, ulangi proses sehingga adunan habis.
8. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment