Saturday, 14 September 2019

LOKAN MASAK CILI

Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.

BAHAN-BAHAN
  • 300gm isi lokan
  • 1 cawan cili kisar
  • 1 inci belacan dan 1/2 cawan air, larutkan
  • 3 ulas bawang putih, dititik
  • 1 biji bawang besar, hiris kasar
  • 1/2 inci halia, dititik
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan halia, cili kisar, masukkan belacan, kacau rata dan masak hingga cili garing. 
  • Tuang jus asam jawa dan masukkan garam dan gula secukup rasa.Masak hingga mendidih dan masukkan lokan, kacau rata da n biar kuah pekat. 
  • Rasa dan jika ok boleh matikan api.siap

No comments:

Post a Comment