Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.
- 300gm isi lokan
- 1 cawan cili kisar
- 1 inci belacan dan 1/2 cawan air, larutkan
- 3 ulas bawang putih, dititik
- 1 biji bawang besar, hiris kasar
- 1/2 inci halia, dititik
- 1/2 cawan jus asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan halia, cili kisar, masukkan belacan, kacau rata dan masak hingga cili garing.
- Tuang jus asam jawa dan masukkan garam dan gula secukup rasa.Masak hingga mendidih dan masukkan lokan, kacau rata da n biar kuah pekat.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api.siap
No comments:
Post a Comment