BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing, potong kiub besar2, cuci dan toskan*
2 camca besar rempah kari daging*
1 camca besar rempah kurma*
1 inci halia, tumbuk halus*
3 ulas bawang putih, tumbuk halus*
2 biji tomato, dipotong kiub
1 cawam yogurt perisa asli
1/2 camca besar gula melaka
1/2 cawan kismis
2 biji cili merah, belah 2 setiap 1
2 biji cili hijau, belah2 setiap 1
1 biji bawang besar, belah 4
1 cawan sos tomato
Air secukupnya
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
15 tangkai cili kering, dibuang biji dan rendam dalam air panas
10 minit dan toskan
CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga
harum, masukkan sos dan kacau rata. Tambah daging kambing yang telah diperap
tadi. Gaul rata dan biar hingga daging kecut. Masukkan kismis dan air (hingga
daging tenggelam). Biar mendidih
2. Tambah tomato dan masak hingga daging empuk, masukkan yogurt
dan gula melaka, kacau rata. Masuk bawang besar yang dibelah, cili hijau dan
cili merah. Kacau dan biar hingga pekat.
3. Tambah garam secukup rasa dan masak sekejap. Rasa dan jika ok
boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment