BAHAN BAHAN
4 cawan Beras ~~ Saya guna basmathi
200 ml Santan Kotak ~~ Ayam brand
Secekak Pucuk Lemuni di kisar dgn 2 cwn air
3 cawan Air
2 ulas Bawang Putih ~~ hiris nipis
3 ulas Bawang Merah ~~ hiris nipis
1/2 biji Bawang Besar ~~ dihiris nipis
1 inci Halia ~~ dimayang halus
2 helai Daun Pandan ~~ disiat n disimpul
2 sudu kecil Garam atau secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Caranya pulak sangat mudah seperti kita memasak
nasi juga. Beras tu dibasuh dan ditoskan.
Kemudian satukan semua bahan diatas di
dalam periuk atau rice cooker dan masak sehingga masak.
Sesekali dikacau supaya daun lemuni dan
semua bahan tu sekata. Ada juga orang yang tapis daun tu cuma amik airnya saja,
boleh juga.
Tapi saya lebih suka dimasukkan dengan daun daun
tu sekali. lagi wangi baunya dan lebih enak bila makan tu terasa rasa daunnya
tu. Paling sesuai dimakan bersama Sambal Tumis. Tak kiralah apa jenis sambal
pun.
No comments:
Post a Comment