BAHAN BAHAN
300gm isi Kahanga
3 batang serai (diketuk)
7 tangkai cili kering (dikisar halus dengan sedikit air)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili thai LIFE
sedikit minyak untuk menumis
sedikit Daun ketumbar.
BAHAN KISAR
5 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Resepi ini tidak menggunakan garam kerana kita guna sos tiram.
disamping isi kerang memang sudah tersedia ke asinan nya.
CARA-CARA MENYEDIAKAN NYA
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama
serai sehingga wangi.
2. Masuk cili kering yang telah dikisar tadi. Tambahkan sos
tiram dan sos cili. Kacau rata.
3. Masuk kerang dan ratakan sambal, Tutup tudung kuali dan
perlahankan api supaya isi kerang masak sempurna dalam tempoh yang singkat dan
dengan ini dapat mengekalkan kesegaran nya.
No comments:
Post a Comment