Friday 13 September 2019

KAHANGA MASAK LADA KERING


BAHAN BAHAN
300gm isi Kahanga
3 batang serai (diketuk)
7 tangkai cili kering (dikisar halus dengan  sedikit air)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili thai LIFE
sedikit minyak untuk menumis
sedikit Daun ketumbar.

BAHAN KISAR
5 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Resepi ini tidak menggunakan garam kerana kita guna sos tiram. disamping isi kerang memang sudah tersedia ke asinan nya.

CARA-CARA MENYEDIAKAN NYA

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama serai sehingga wangi.

2. Masuk cili kering yang telah dikisar tadi. Tambahkan sos tiram dan sos cili. Kacau rata.

3. Masuk kerang dan ratakan sambal, Tutup tudung kuali dan perlahankan api supaya isi kerang masak sempurna dalam tempoh yang singkat dan dengan ini dapat mengekalkan kesegaran nya.

No comments:

Post a Comment