2 biji Keledek Oren (Sederhana Besarnya –
dibuangkan kulit dan di rebus dalam air garam)
2 2iji ubi Kentang (Russett Potatoes – dibuang
kulit dan di rebus bersama keledek)
250gm Daging Tetel – dihiris2
3 biji Bawang Besar
4 ulas Bawang Putih
6 cm halia
1.5cm kunyit hidup
Bahan atas, kunyit, bawang & halia (di kisar
halus)
4 sudu besar towchu
2 buah tomatoes di potong dadu
3 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 batang kayu manis
1.5 cili kisar
1 kuib knor ikan bilis
4 sudu besar udang gragau – di tumbuk halus
1.5 mangkuk air assam
1.5 sudu besar ‘cornstarch’ serbuk jagung
1 ltr air rebusan
Minyak memasak
Garam & gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
1. Rebus
keledek dan ubi kentang hingga masak dan lenyitkan Di periok yang besar
2 Panaskan
minyak, letakan bahan kisar cili kisar dan goreng rempah2nya bersama kayu
manis, bila bangkit, masukan daging tetelan nya. Gaulkan dan goreng sementara
3 Kemudian
masukan kari daging dan serbuk jintan di kacau hingga sebati. Masukan tomatoes
yang di potong dadu kecil, 1 kuib knor ikan bilis, air 3 cawan besar. masukkan
towchu yang di lenyitkan sedikit.
4. Bila
air mula mendidih masokkan keledek & kentang yangg sudah di lenyitkan.
Gaulkan sampai kuah itu pekat, letakan air ‘cornstarch’. Ambil udang kering
gragau, di basoh dan di tumbuk halus, masukkan ke dalam kuah, di kacaukan kuah
nya selalu supaya, keledek di dalam tidak melekat di bawah periuk.
5. Masak hingga daging nya empok. Letak garam dan gula secukup rasa.
5. Masak hingga daging nya empok. Letak garam dan gula secukup rasa.
BAHAN BAHAN LAIN,
1 kg Mee Kunning
150 gm Taugeh
2 puchok daun sup – di potong kasar2
Limau Kasturi – di belah dua
Cili hijau di hiris2
Bawang merah goreng
Telur rebus – dibelah dua
No comments:
Post a Comment