BAHAN BAHAN
BAHAN LAPISAN ATAS:
CARA MEMASAK:
5. Untuk membuat lapisan atas pula, satukan kesemua bahan dan digaul rata.
8. Akhir sekali, kukus semula selama 30 minit. Sedia untuk dimakan.
BAHAN LAPISAN BAWAH:
250gm ubi kayu
150gm gula
50gm sagu biji
50gm mentega
150ml santan
3 biji telur
½ sudu teh garam
Pewarna kuning secukupnya
BAHAN LAPISAN ATAS:
200gm tepung beras
400ml air
250ml santan
1 sudu teh tepung jagung
1½ sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1 Untuk membuat lapisan bawah, sagu biji
direndam selama 30 minit. Asingkan.
2 Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan
dan digaul sebati.
3 Masukkan pewarna kuning secukupnya. Kacau rata
dan sebatikan.
4 Seterusnya tuangkan ke dalam loyang dan kukus
selama 30 minit. Ketepikan.
5. Untuk membuat lapisan atas pula, satukan kesemua bahan dan digaul rata.
6. Kemudian tapiskan ke dalam periuk dan didihkan
sehingga wap naik.
7. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.
8. Akhir sekali, kukus semula selama 30 minit. Sedia untuk dimakan.
Ubi kayu perlu disagat untuk mendapatkan tekstur
yang lebih halus untuk kuih talam ini.
No comments:
Post a Comment