Friday, 13 September 2019

TALAM UBI KAYU

BAHAN BAHAN
BAHAN LAPISAN BAWAH:
250gm ubi kayu
150gm gula
50gm sagu biji
50gm mentega
150ml santan
3 biji telur
½ sudu teh garam
Pewarna kuning secukupnya

BAHAN LAPISAN ATAS:
200gm tepung beras
400ml air
250ml santan
1 sudu teh tepung jagung
1½ sudu teh garam

CARA MEMASAK:

1 Untuk membuat lapisan bawah, sagu biji direndam selama 30 minit. Asingkan.

2 Satukan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan dan digaul sebati.

3 Masukkan pewarna kuning secukupnya. Kacau rata dan sebatikan.

4 Seterusnya tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit. Ketepikan.

5. Untuk membuat lapisan atas pula, satukan kesemua bahan dan digaul rata.

6. Kemudian tapiskan ke dalam periuk dan didihkan sehingga wap naik.

7. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.

8. Akhir sekali, kukus semula selama 30 minit. Sedia untuk dimakan.

Ubi kayu perlu disagat untuk mendapatkan tekstur yang lebih halus untuk kuih talam ini.


No comments:

Post a Comment