BAHAN-BAHAN
Lokan ~ Buang Kulit ~ Kalau Lokan Tu Besar Boleh Belah 2
Lada Besar (Merah Dan Hijau) ~ Dihiris
Bawang Merah ~ Dihiris
Bawang Putih ~ Dihiris
Halia ~ Dihiris
Bunga Kantan ~ Dihiris
Asam Keping / Air Asam
Garam
Bahan Perasa
Minyak Masak Utk Menumis
Petai
Air
CARA-CARANYA
1- Panaskan Minyak
2- Masukkan Bawang Putih.Tumis Hingga Naik Bau
3- Kemudian Masukkan Bawang Merah
4-Masukkan Halia
5- Masukkan Lada Besar Yang Telah Dihiris Tadi
6- Kacau Sebati.Kemudian Masukkan Lokan Yang Telah Dibasuh
Bersih Tadi
7-Tambahkan Sedikit Air (Jangan Terlalu Kering).Kalau Suka
Kuah Banyak,Tambah Banyak Air.Ikut
Citarasa Masing-Masing
8- Letak Petai Dan Kacau Sebati
9- Tambahkan Sedikit Garam Dan Bahan Perasa
10- Masukkan Bunga Kantan
11- Letak Air Asam / Asam Keping
12-Apabila Dah Empuk Lokan Tadi / Dah Masak Boleh La Di Angkat
Dan Siap Untuk Dihidangkan.
No comments:
Post a Comment