BAHAN A
1 sudu besar garam
7 biji bawang merah (bwg kecil)
5 biji bawang putih
Segenggam ikan bilis
7 biji cili api (atau lebih kalau suka pedas)
BAHAN B
5 senduk nasi yang sudah dimasak, berderai
3 sudu besar minyak masak
Sayur kangkung (daun dan batang)dipotong 3cm
5 helai daun kesum dihiris halus (kalau
takde,takpe)
Bawang goreng (kalau takde, takpe)
5 sudu besar air masak.
Limau nipis atau limau kecil(yg selalu makan
ngan asam boi)
CARA CARA
1.Tumbuk semua Bahan A, jangan terlalu lumat.
Pakai cara tradisional (lesung batu) lagi sedap.Jangan letak air semasa
menumbuk, sekadar baki air basuhan ikan bilis dan bawang yang melekat pada
bahan-bahan tersebut, kira ok.
2.Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan
yang telah ditumbuk tadi hingga bawang menjadi kekuningan dan naik bau. Api
sederhana sahaja.
3.Bila dah naik bau, letak air sebanyak 5
sudu dan masukkan sayur (kangkung) yang telah dipotong-potong tadi (masukkan
batang sayur dahulu supaya cepat empuk). Masak selama 1 minit lagi.
4.Kecilkan api sikit, masukkan nasi yang dah dimasak
ke dalam kuali dan gaul hingga rata.
No comments:
Post a Comment