Friday, 24 September 2021

TELUR DADAR PADANG

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing.

BAHAN BAHAN

  • 4 biji telur
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 3 sudu besar kelapa parut
  • 2 batang daun bawang - hiris nipis
  • Garam

 BAHAN KISAR:

  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 batang cili merah

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kacau telur dengan semua bahan kisar sehingga rata. Kemudian masukkan bawang hiris dan lain lain bahan. Kacau lagi.
  2. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali dan tuang telur. Goreng sehingga garing dan dibalik balikkan.
  3. Bolehlah angkat dan dipotong mengikut citarasa masing masing.

TELUR DADAR GULUNG

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing.

BAHAN BAHAN

  • 2 biji telur
  • lobak merah - dicincang halus
  • Daun bawang - dihirs halus
  • Udang basah - dihiris halus
  • 2 sudu jagung segera
  • 2 sudu kacang peas
  • 1 biji bawang merah - dicincang halus
  • 1 sudu mayonis
  • 1 sudu susu
  • 1 sudu butter
  • Secubit garam dan lada sulah

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kacau semua bahan di atas.
  2. Panaskan sedikit minyak, dan lenserkan sepenuhnya.
  3. Bila kuali sudah panas, tuangkan banguhan telur.
  4. Ratakan telur dan jadikan telur dadar.
  5. Pastikan telur masak sepenuhnya, gulung dan angkat.

TELUR DADAR SAYUR

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing.

BAHAN BAHAN

  • 3 biji telur
  • 1/2 labu bawang besar-dadu
  • 4 biji kacang panjang.
  • 4 pokok daun kucai.
  • 1/2 biji cili masak.-hiris nipis
  • 1/2 cawan tauge.
  • garam secukup rasa.
  • sedikit lada hitam.

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sayur dipotong kecil
  2. Satukan semua bahan-bahan diatas kedalam bekas dan gaul hingga rata.
  3. Panaskan kuali non stick saiz yang paling kecik.Masukkan sedikit minyak jagung,
  4. Sendukkan adunan telur kedalam kuali dan masak hingga perang.
  5. Balik balikkan agar ianya masak dengan sekata.Siap:)

TELUR DADAR KACANG PANJANG

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing.

BAHAN BAHAN

  • 3 biji telur - pukul
  • 5 batang kacang panjang - hiris
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1/2 sk stok pekat ayam
  • 1/2 sk garam
  • Minyak

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang hingga wangi.
  2. Masuk kacang panjang dan goreng.
  3. Kemudian masuk stok pekat ayam dan goreng hingga kacang lembut.
  4. Tuang telur dan ratakan. Kecilkan api dan tutup periuk. Biar 2-3 minit.
  5. Terbalikkan telur dan biar bahagian satu lagi masak.
  6. Angkat dan hidang.

TELUR DADAR KOREA

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing.

BAHAN BAHAN

  • 4 biji telur
  • 1 pek daging salami
  • 1 biji bawang kecil
  • 1 genggam cendawan enoki
  • 1/2 sudu teh stok sup
  • 2 helai rumpai laut kering
  • 1 mangkuk nasi
  • 1 batang daun bawang
  • 1 sudu besar air
  • 2 sudu besar minyak


PROSES PENYEDIAAN

  1. Pecahkan 4 biji telur di dalam mangkuk. Kacau sehingga ia sebati.
  2. Cincang daging salami, cendawan enoki, bawang kecil, daun bawang.
  3. Masukkan bahan yang telah dicincang ke dalam bancuhan telur.
  4. Kacau bahan-bahan tersebut.
  5. Masukkan 1/2 sudu teh stok sup, dan 1 sudu besar air.
  6. Kacau semua bahan sehingga ia sebati.

TELUR DADAR CENDAWAN

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing. 

BAHAN BAHAN

  • 4 biji telur | dipukul sebati
  • 1 ulas bawang putih | dicincang halus
  • 1/2 sudu teh kicap cair
  • 1/2 sudu teh garam
  • 20gm cendawan butang | dihiris
  • 20gm cendawan China/Shitake
  • Sedikit hirisan daun bawang
  • Sedikit hirisan cili merah
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang, cendawan dan kicap cair.
  2. Angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak dalam kuali lain, dan masak telur dengan api perlahan.
  4. Kemudian masukkan cendawan tadi serta daun bawang semasa telur belum masak sepenuhnya.
  5. Terbalikkan telur tersebut dan besarkan sedikit api untuk menggaringkan telur.
  6. Angkat telur dan hiaskan dengan cili potong.

TELUR DADAR KENTANG

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing. 

BAHAN BAHAN

  • 5 biji telur
  • 2 biji kentang (Dipotong dadu kecil)
  • 1 labu bawang besar (Dihiris)
  • 3 biji cili merah (Dihiris)
  • 1 pokok daun sup
  • 1 pokok daun bawang
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu makan minyak masak

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Rebuskan kentang dengan air sehingga empuk. Masukkan telur, kentang, bawang besar, cili merah, daun sup, daun bawang, dan garam ke dalam mangkuk.
  2. Kacau rata. Panaskan minyak masak di dalam kuali leper dan tuangkan bancuhan telur tadi.
  3. Masakkan dengan api perlahan sehingga telur kelihatan kuning keemasan.
  4. Terbalikkan telur perlahan-lahan menggunakan pinggan leper.
  5. Masakkan lagi sehingga telur kelihatan kuning keemasan. Hidangkan ke dalam pinggan leper.

TELUR DADAR JAGUNG

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing.

BAHAN BAHAN

  • 4 biji telur
  • 1 biji jagung
  • 1 biji Bawang besar
  • 1 biji cili besar
  • 2 sudu cili blander
  • Sedikit daun sup
  • Garam dan perasa secukupnya

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Jagung di hiris nipis
  2. Bawang, cili blander, cili besar dan daun sup
  3. Satukan semua bahan dan kacau sebati.
  4. Dadar di atas kuali sehingga masak. Siap

TELUR DADAR KELAPA

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing. 

BAHAN BAHAN

  • 6-8 biji cili padi
  • Sedikit kunyit
  • 5-6 biji bawang merah
  • Setengah biji kelapa parut
  • 3 biji telur
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk perasa
  •  

PROSES PENYEDIAAN

  1. Blender semua bahan yang telah disediakan. Kalau nak lebih pedas, lebihkan cili.
  2. Sediakan pan atau kuali.
  3. Panaskan sedikit minyak.Tuang bahan yang telah dikisar tadi dan masak dengan api yg sederhana.
  4. Terbalikkannya depan dan belakang. Siap

TELUR DADAR DAGING

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing. 

BAHAN BAHAN

  • Telur 3 biji (Ikut korang nak berapa)
  • Daging cincang
  • Brokoli
  • Kobis Bunga
  • Carrot
  • Bawang
  • Lada Hitam
  • Minyak Zaitun

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Gaulkan lada hitam dengan daging
  2. Goreng daging cincang dgn minyak Zaitun.
  3. Masukkan daging dalam telur dan kemudian terus goreng telur.
  4. Rebus brokoli, kobis bunga, carrot dan bawang.
  5. Siap ! Mudah dan Segera 

TELUR DADAR KUCAI

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing.

BAHAN BAHAN

  • 2 biji telur
  • 3 tangkai daun kucai
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 biji cili merah (potong kecil)
  • 2 sudu besar air
  • 1 sudu kecil perasa Rasa Sifu
  • 1/2 cawan minyak masak

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Satukan telur dengan bawang besar, cili, daun kucai dan perasa. Pukul sekata.
  2. Masukkan air dan pukul lagi hingga berbuih.
  3. Panaskn minyak biar betul-betul panas dan goreng telur macam biasa. Siap!

TELUR DADAR TAUHU

Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun  telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing.

BAHAN BAHAN

  • 1 keping tauhu-potong dadu
  • 5 biji telur
  • 2 batang daun bawang
  • 1 bawang merah-dicincang
  • 3 cili merah hijau-dicincang
  • 1/4 st garam

PROSES PENYEDIAAN

  1. Siapkan bahannya
  2. Mula-mula pukul telur dan garam sebentar.
  3. Masukkan semua bahan tadi. Kacau sebati.
  4. Goreng sehingga masak. Api sederhana. Sesudah itu boleh dihidangkan untuk dinikmati.

Sunday, 19 September 2021

UDANG KETAK MASAK LEMAK

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • 1 kg udang ketak
  • 4 batang kacang panjang, patahkan sepanjang 3cm
  • 2 helai daun kunyit, carikkan
  • 2 batang serai, dititik atau ketuk
  • 1 mangkuk santan pekat dan 1 mangkuk santan cair (dari 1/2 biji kelapa)
  • 1-2 keping asam gelugor
  • garam dan gula secukup rasa

BAHAN BAHAN KISAR

  • 8-10 biji cili padi
  • 2 ketul kunyit hidup, kikis kulitnya
  • 6-8 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih (optional)

PROSES PENYEDIAAN

  1. Bersihkan udang ketak . Ketepikan.
  2. Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, udang ketak dan serai yang dititik tadi.
  3. Masak di atas api perlahan sehingga mendidih.
  4. Setelah mendidih masukkan pula santan pekat, daun kunyit, asam gelugor dan kacang panjang.
  5. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa.
  6. Apabila kuah mendidih dan kacang panjang tadi masak lembut, terus tutup apinya.


UDANG KETAK MASAK BLACK PEPPER

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah.  

BAHAN BAHAN
  • 500 kg udang ketak
  • Segenggam kecil lada hitam
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3-4 sudu kicap cair
  • 3-4 sudu sos plum
  • 4-5 sudu sos tiram
  • Sedikit garam
  • secubit dua gula
  • 2 pokok daun kucai
  • Minyak

PROSES PENYEDIAAN
  1. Rebuskan udang ketak dengan air yang minimum.
  2. KetepikanTumbuk lada hitam, bawang putih dan halia hingga hancur.
  3. Tumiskan hingga agak garing. Masukkan air rebusan udang ketak.
  4. Masukkan sos dan masak hingga pekat.Seimbangkan rasanya.
  5. Masukkan udang dan daun kucai. Kacau sebentar dan tutup api.


UDANG KETAK MASAK KARI

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah.  

BAHAN BAHAN
  • Bendi 10-12 batang Bendi
  • Udang ketak 300 gram
  • Daun kari 2 batang
  • Serbuk Kari ikan 3 sudu besar
  • Tomato 1 biji(dibelah 4)
  • Bawang besar ½ biji (dihiris)
  • Bawang putih 3 ulas (ditumbuk)
  • Halia 2 cm(ditumbuk)
  • Cili merah 1 batang
  • Cili hijau 1 batang
  • Air asam jawa 2 sudu besar
  • Air 300-400 liter
  • Santan ½ kotak kecil
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga sedikit keperangan.
  2. Masukkan daun kari dan bawang merah. Masak sehingga keperangan
  3. Masukkan rempah kari. Masak sehingga pecah minyak (perlahankan api dan masak rempah dengan betul
  4. Apabila rempah sudah masak, masukkan asam jawa dan gaul sebati. Biarkan sebentar.siap


UDANG KETAK MASAK KARI KERING

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah.  

BAHAN BAHAN
  • 300 gram Udang ketak
  • 5 tangkai Daun kari
  • 5 Sdb Serbuk kari (bancur dgn air dahulu)
  • 1btg Serai *
  • 1 Bawang besar *
  • 3 Bawang putih *
  • 1/2 cawan Santan
  • Garam
  • Ajinomoto
PROSES PENYEDIAAN
  1. Goreng udang dgn kunyit+sedikit garam. Jgn goreng lama2.nanti udang kecut. Kemudian toskan. Dan ketepikan.
  2. Tumis bahan bahan yg manja tanda *
  3. Tumis sekejap kemudian.
  4. Masukan daun kari+serbuk kari yg sudah dibancur terlebih dahulu.tumis sehingga pecah minyak..(Agak kering)
  5. Masukan santan,garam,ajinomoto.Tumis sampai kering.
  6. Masukan udang yg telah digoreng..gaul bg rata. Terus tutup api. Siap.


UDANG KETAK MASAK BALADO

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • 400 gram udang ketak -Bersihkan
  • 3 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inch Kunyit hidup*
  • 1 inch halia*
  • 5 biji cili padi merah *
  • 3 biji cili padi hijau *
  • 1 biji cili besar*
  • 1 biji tomato*
  • Garam
  • Gula
  • 1 biji bawang holland
PROSES PENYEDIAAN
  1. Goreng udang separuh masak. Tumbuk bahan bertanda * sehingga pecah minyak
  2. Tumis sehingga pecah minyak dan perasakan dengan garam dan gula.
  3. Masukkan udang Ketak dan gaul rata. Tabur bawang holland yg dipotong bulat.
  4. Sedia untuk dihidang.


UDANG KETAK MASAK SOS TIRAM

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • 1kg udang ketak
  • Bawang putih
  • 6 ulas Halia
  • 2 inci Cili padi/cili besar (potong)
  • Sos tiram 4-5 sudu besar
  • Sos cili 2 sudu besar dan perasa
  • Masukkan udang, dan cili, gaul biar sekata
PROSES PENYEDIAAN
  1. Udang ketak yang dah bersih digaul dengan garam dan kunyit kemudian goreng garing, toskan.
  2. Tumis bawang putih dan halia yang dikisar bersama hingga wangi,
  3. Masukkan sos tiram dan sos tomato.
  4. Masukkan kacang panjang/jagung muda/carrot,
  5. Tumiskan hingga agak pekat dan tambah perasa


UDANG KETAK ASAM MANIS PEDAS

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • 1 kg udang ketak- bersihkan
BAHAN KUAH
  • 5 biji bawang merah – hiris
  • 1 biji bawang besar – hiris
  • 3 ulas bawang putih – hiris
  • 1 inci halia – hiris halus
  • 4 sudu besar botol sos tomato
  • 4 sudu besar besar sos cili
  • 1/3 biji lada bengala hijau/merah – hiris
  • 15-20 biji cili padi – hiris
  • 5-6 batang kacang botol - dipotong kecil
  • air secukupnya
  • 2 biji tomato – belah 6
  • 2-3 tangkai daun ketumbar– hiris halus
  • Garam dan gula secukupnya
  • Minyak masak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN

  1. Bersihkan udang ketak dan rendamkan dengan air limau nipis/lemon untuk menghilangkan hanyir.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
  3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
  4. Masukkan udang ketak
  5. dan kacau rata.
  6. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
  7. Letak air secukupnya. Biarkan ianya sedikit berkuah.
  8. Setelah kuah pekat, masukkan kacang botol dan gaul. Biarkan sebentar.
  9. Kemudian masukkan tomato dan sedikit daun ketumbar. Kacau rata.
  10. Setelah udang ketak masak, perasakan rasa. Jika sudah sempurna matikan api.
  11. Siap dan hidangkan dengan nasi panas.


UDANG KETAK MASAK SAMBAL

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah.  

BAHAN BAHAN
  • 500 gm udang ketak
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh garam
  • 1 cawan minyak masak

BAHAN TUMIS

  • 2 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 6 sudu makan cili boh
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 1/2 sudu teh asam jawa adabi
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • 1 cawan air masak

PROSES PENYEDIAAN

  1. Gaul udang ketak dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Panaskan 1 cawan minyak dan gorengkan udang separuh masak.Angkat dan ketepikan dahulu.
  3. Buangkan sedikit minyak yang telah digunakan untuk menggoreng udang tadi. Tinggalkan anggaran 3 sudu makan minyak untuk menumis.
  4. Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk@kisar. Gorengkan sehingga sedikit garing.
  5. Setelah itu masukkan cili boh dan masak sehingga cili garing.
  6. Kemudian bolehlah dimasukkan sos tiram, garam, gula dan asam jawa.
  7. Tuangkan 1 cawan air dan didihkan sebentar.
  8. Akhir sekali bolehlah dimasukkan bawang besar yang telah dihiris dan udang goreng tadi.
  9. Gaulkan sebentar. Setelah bawang besar layu bolehlah di tutup api. Siap


UDANG KETAK SOS PADANG

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • 500 gm udang ketak (dipotong dua)
  • 2.5 sm kunyit hidup-Digiling
  • 20 biji cili padi ] digiling
  • 10 ulas bawang merah ]
  • 2 biji kelapa parut   
  • 2 batang serai (dititik)
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 helai daum kunyit
  • Garam secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kelapa diperah asingkan santan cair dan pati santannya.
  2. Masukkan santan cair, asam, daun kunyit, serai dan bahan giling ke dalam periuk.
  3. Masak hingga mendidih, kemudian masukkan udang dan garam serta kacau perlahan-lahan.
  4. Bila udang telah masak barulah tuangkan pati santannya dan kicap pekat ke dalam kuali.
  5. Kacau rata sehingga beberapa minit. Siap nikmati dengan nasi panas panas



UDANG KETAK LADA HITAM

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • Udang ketak secukupnya bersihkan.Paling elok belah 2 supaya rasa masuk
  • halia sebesar ibu jari -dihiris bulat-bulat
  • sebiji bawang besar holand-dihiris bulat-bulat
  • 5-6 ulas bawang putih-diketuk dan di buang kulit
  • 3-4sudu besar lada hitam kisar
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 5-6 besar sos cili
  • 300 ml air
  • 2 tangkai   daun bawang  dan setangkai  daun sup  -dihiris

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan  hiris hingga naik  bau
  2. Tumiskan sos tiram diikuti dengan sos cili-kacau sekejap
  3. Masukkan udang Ketak diikuti dengan  lada hitam kisar (tutup kuali dan kacau  sekejap-sekejap hingga ketam masak)
  4. Masukkan air dan kacau  sekejap
  5. Sebelum diangkat taburkan hirisan daun bawang dan daun sup