Telur dadar atau omelet adalah variasi hidangan telur goreng yang disiapkan dengan cara mengadun telur dan menggorengnya dengan minyak goreng atau mentega panas di dalam kuali. Telur dadar boleh disediakan dan dimasak dengan pelbagai vaeiasi campuran bahan sperti sayuran, daging, ayam dan apa apa sahaja yang dirasakan sesuai mengikut selera masing-masing.
BAHAN BAHAN
- 4 biji telur | dipukul sebati
- 1 ulas bawang putih | dicincang halus
- 1/2 sudu teh kicap cair
- 1/2 sudu teh garam
- 20gm cendawan butang | dihiris
- 20gm cendawan China/Shitake
- Sedikit hirisan daun bawang
- Sedikit hirisan cili merah
- Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang, cendawan dan kicap cair.
- Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali lain, dan masak telur dengan api perlahan.
- Kemudian masukkan cendawan tadi serta daun bawang semasa telur belum masak sepenuhnya.
- Terbalikkan telur tersebut dan besarkan sedikit api untuk menggaringkan telur.
- Angkat telur dan hiaskan dengan cili potong.
No comments:
Post a Comment